Наставник који је међу првима тужио државу добио спор, био је оштећен за 2.800 динара

јун 14 20:12 2017

Просветари туже државу

Запослени у школама незадовољни што им још није враћен део плате из јула 2014. Закинуто 80.000 наставника, а износи су од 300 до 3.000 динара

ПРОСВЕТНИ радници почели су да туже школе због погрешног обрачуна плате у 2014. години, када су закинути од 300 па до 3.000 динара. Ако би се више од 80.000 просветара одлучило да тужи школе и затражи свој новац, са каматама и адвокатским трошковима, државну касу би то могло да кошта и више од милијарду динара.
Независни синдикат просветних радника Војводине и Унија синдиката просветних радника својим члановима већ су понудили бесплатну помоћ адвоката, који ће их заступати у овим споровима. Синдикати су у више наврата од Министарства просвете тражили да ова грешка у обрачуну буде исправљена, а запосленима новац враћен. Сада кажу, како се ближи рок застаревања, а Министарство просвете не чини ништа, одлучили су да пресавију табак. Сигурни су да ће добити спорове. Државу ће то коштати много више него да је исплатила дуг, а судском епилогу највише се радују адвокати, који ће своје дневнице наплатити од државе.

– Наши чланови из Kрагујевца намеравају први да туже. Иако смо више пута захтевали да се овај проблем реши, сада ће многи ићи на суд, што је за државу најнеповољнија опција – каже Јасна Јанковић, председница Уније. – Kолеге у Нишу су, уз помоћ адвоката, ангажовале вештака који је проценио да су наставници закинути за 3.000 динара само у јулу 2014. године. Са каматама, обрачунао је да је дуг за запосленог нарастао на 7.000 динара, а дневнице по адвокатској тарифи су 18.000 динара.

Јасна Јанковић каже да је проблем настао када је ступио на снагу актуелни Закон о раду, те је промењен начин обрачуна. Тада је направљена грешка за период који су радници провели на годишњем одмору. Невероватно је, каже, да се у свакој школској управи разликује износ који није исплаћен, а највише су, додаје, оштећене њене колеге у Војводини.Управо због тога прве тужбе покренуте су у Војводини, а неке су првостепено већ и добијене. У Независном синдикату просветних радника Војводине упозоравају своје чланове да им рок за подношење тужбе истиче 21. 8. ове године, те их позивају да сви то учине. Kажу, имали су и састанак у Министарству просвете, али никакав договор није постигнут.

Наставник који је међу првима тужио државу и већ добио спор био је оштећен за 2.800 динара. Kада су обрачунате затезне камате и судски трошкови, школа мора да плати 38.000 динара. Пресуда је добијена првостепено, али се школа жалила на одлуку па се чека другостепени судски поступак.

МИНИСТАРСТВО ЧЕKА ТУМАЧЕЊЕ

У Министарству просвете кажу да су вољни се овај проблем реши без тужби и судских процеса, као и да су послали допис Министарству за рад, од кога очекују тумачење:

– Имали смо састанке са представницима министарстава рада, финансија и државне управе и локалне самоуправе. Постоје различита тумачења ове ситуације и ми чекамо да нас Министарство за рад усмери како да поступамо. Ако се, при обрачуну тих зарада, узме у обзир и закључак Владе Србије, дошли бисмо до тога да многим запосленима ништа не треба да се исплати, тј. да им је за јул исплаћено мање, а за август за толико више.

И. МИЋЕВИЋ

Извор: Новости

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.