Naučite decu da prepoznaju emocije i izraze lica

april 25 12:22 2016

Циљ ове игре је да научи децу да распознају фацијалне експресије и да разговарају о осећањима које те експресије симболизују. Посебно је корисна за децу са назнакама аутизма, а ништа мање ни за остале, пре свега за предшколце. Умеју ли да препознају који пар очију иде уз које усне? Умеју ли да кажу коју емоцију носи који израз лица?

Потребно је да од неког папира блиског боји лица исечете ове облике као на слици, а усне и очи можете нацртати или направити од колаж папира.

lice1

Питања која можете постављати детету приликом играња ове игре су, рецимо: можеш ли да ми склопиш љут израз лица? Покажи ми тужне очи. Умеш ли да направиш збуњен израз? Користите све изразе који означавају расположење којих можете да се сетите: нервозан, уплашен, фрустриран, весео, еуфоричан, поносан…

lice2

Шта чини овај израз лица тужним? Који пар очију најбоље иде уз ове усне? Да ли још неке усне могу да иду уз њих? Јеси ти некад био тужан? Зашто? Како препознајеш кад је неко тужан?

lice3

Можеш ли да ми нацрташ срећно лице? Можеш да гледаш у ове картице ако желиш, па да пресликаш. Да ли си ти срећан? Шта те највише чини срећним? Можеш ли да направиш срећан израз лица? Шта се дешава са нашим очима кад смо срећни? А са уснама? Какве звуке правимо кад смо срећни?

Можете и да поставите само очи на лице, а онда да питате дете да доцрта усне. Или обрнуто. Могућности су бројне и све зависи од ваше маште.

Фотографије: www.elsa-support.co.u

napišite komentar

1 komentar

 1. april 25, 23:40 #1 marina

  igra “Igranje sa emocijama.”
  dostupna za preuzimanje sa sajta http://www.fun-edu.ru/poleznye…/izuchaem-emotsii-s-detmi/ (7 stranica)
  UPUTSTVO:
  Isecite sve varijante usta i očiju.
  Isecite kocke i zalepite ih.

  Ima dva načina igre!

  1. Bacaju se kockice sa očima i ustima. Namestite oči i usta što ispale na kocke na lice i pokušamo da razumemo koja je to emocija.

  2.Napravite sopstveno lice (za koji se štampa veča količina lista sa licem):
  Razmislite koju emociju vi doživljavate u ovom trenutku i nacrtajte lice koje odgovara vašem raspoloženju.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.