Научите дете да само заспи и преспава целу ноћ

јул 27 22:08 2016

Спадам у маме које имају среће да им дете од првог дана буде мирно и добро. Андреј је лепо спавао од самог старта,никад га нисмо успављивали него је био принцип спуштања у креветац и излазак из собе, а прву целу проспавану ноћ је имао са два месеца и тако се наставило и после. Тата који је тада радио по скоро цео дан је наизад одахнуо а и ја наравно, никад бољи осећај.

kako_da_bezbedno_pustite_bebu_u_bracni_krevet_aps_542160092

 

Период када је кренуо да тражи пажњу пре него што заспи је изгледао тако што је неко држао руку код њега и он би убрзо заспао, то је трајало у почетку свега пар минута. Временом, а причам о распону од два-три месеца, тај период успављивања са руком се продужавао и дошли смо до тога да и ноћу за свако буђење је тражио руку да се поново успава. Не могу вам рећи на шта сам личила после толико непроспаваних ноћи које сам провела више поред креветца држећи га за руку него у свом кревету. Тренутак када сам схватила да не могу више тако и да евидентно постоји проблем је био тај када сам провела сат и по времена поред креветца покушавајући да га успавам.

Почела сам да копам и читам разне текстове и литературу како да га вратим на старо тј. како да га одвикнем од оваквог начина успављивања и дошла до књиге уз помоћ које је мој Андреј у року од пет дана тотално променио свој начин спавања и наставио као и пре да се успављује и спава целу ноћ без наше помоћи. Питате се како је то могуће за тако кратко време!? Е па могуће је, код нас је успело и то уз помоћ књиге нашег клиничког психолога Невене Ловринчевић “Научите дете да спава”, у издању Креативног центра. У даљем делу текста ћу вам пренети одломак из књиге који се тиче саме технике и то све у нади да помогнем још некој мами која има исти проблем који сам имала и ја са Андрејем. Наравно да бисте у потпуности разумели шта значи бити “лош спавач” препоручујем да ипак прочитате целу књигу која се чита у једном даху јер има много других савета који ће вам помоћи у целом процесу и да бисте разумели шта знаци контролисано плакање и да је то велика разлика од оног да пустите дете да плаче до изнемоглости.

Научите дете да само заспи и проспава целу ноћ

План акције: Како научити дете да заспи само и проспава ноћ
Овај план се базира на методи коју је развио др Ричард Фербер у свом центру за поремећаје спавања Дечје болнице у Бостону. Ваш малишан неће бити одушевљен планом који ћу овде описати и с тим морате рачунати. Дакле, дете ће плакати, али разлика је у томе што ће то плакање бити подношљиво, јер ће дете од родитеља добијати довољно пажње која ће смањити његову узнемиреност. Други важан моменат јесте да плачем ипак неће добити оно што жели, те ће и због тога престати да паче.

План је следећи:

Одредите разуман ритам активности за дете: када једе и спава. Увек у исто време током дана и увече ставите малишана у његов креветић.

Све врсте “помоћи” при успављивању које сте до тада пружали детету (ношење, флашица, дојење, стајање поред кревета, држање за руку…)- потпуно изоставите. Временски те активности одвојите од успављивања, односно померите их за најмање пола сата раније.

Пре одласка на спавање проведите пријатно време у блиском дружењу са дететом. Одмах по завршетку тих заједночких активности сместите дете у кревет будно, пожелите му лаку ноћ пољупцем и изађите из собе.

Пошто је искуство “лежати сам и будан у свом креветићу” за вашег малишана вероватно сасвим непознато, готово је сигурно да ће одмах почети да плаче, очекујући да се вратите и помогнете му да заспи онако како је до тада навикао. Ви то, наравно, нећете урадити већ ћете се држати следећег распореда, односно сачекаћете неколико минута пре него што се вратите у његову собу.

План почиње троминутним чекањем:

1. пут        2. пут                 3. пут                   4. пут                 сваки следећи пут
1. дан    3 минута           5 минута           7 минута            7 минута             9минута
2. дан    5 минута           7 минута          7 минута             9 минута            12минута
3. дан    7 минута           9 минута         12 минута           12 минута           15 минута
4. дан    9 минута          12 минута       15 минута            15 минута           15 минута
Од 5. дана 15 минута   15 минута        15 минута            15 минута           15 минута

Гледајте на сат! Ако то не радите већ се руководите осећајем, три минута вам могу деловати много дуже. Врата дечије собе за то време могу бити затворена

Ако дете плаче, по истеку предвиђена три минута уђите код детета. Утешите га, помилујте. Можете му рећи нешто као. “Мама (тата) је ту. Све је у реду. Спавај.” Обраћајте му се мирним, сигурним гласом. Будите сталожени. Никако га не узимајте у наручје и не пружајте му помоћ на коју је навило (флашица, ношење, стајање поред креветића…). Такође, дете не треба да заспи у вашем присуству. Циљ вашег уласка код детета јесте да га умирите, да му кажете да је све у реду и да сте ту за њега, али да треба да спава у свом креветићу. Треба да осети вашу сигурност, мир, топлину, благонаклоност, али и одлучност, чак и ако је сувише мало да разуме смисао речи. Ни случајно га немојте грдити или викати. Морате разумети да је дете узнемирено јер је суочено с новом ситуацијом, те га никако не треба додатно узнемирити и отежати ствари. Ако је устало у креветићу, спустите га, али не безброј пута.

По истеку око два минута изађите из собе, без обзира на то да ли се дете смирило или не. Сада чекајте нешто дуже, пет минута, потом уђите и опет га накратко умирите па изађите. Чекајте седам минута док се опет не вратите, потом још једном седам минута, па девет минута према приказаном распореду. И тако док малиша не заспи.

Приликом сваког улажења будите сталожени и утешите дете, немојте показати узнемиреност или љутњу, ма колико пута да улазите.

Када види да док сте код њега не добија оно што жели, малишан може да реагује бесом и љутитим плачем. Не улазите због тога у додатна објашњења. Што је плач љући, краће се задржите. Ипак, одлазите код њега увек у предвиђеним размацима, да се не би осетио напуштеним.

Улазите само ако дете плаче. Ако само кењка, негодује или мрмља, сачекајте, можда ће се и само постепено умирити.

Ово је само мали делић тога шта све ова књига може да вас поучи јер је и мени објаснила многе ствари које сам мислила да знам и да сам савладала као мајка. Ову методу примењујте увек уз подршку свог партнера јер се морате припремити да ће бити пар непроспаваних ноћи (што и неће бити проблем ако сте до сад били исцпрљени неспавањем) и дететовог плача а ако се не држите заједно у томе, неће успети. Андреј је током овог да тако кажем “тренинга”, брзо усавршио да се сам успава када легне, међутим будио се ноћу и онда смо супруг и ја излазили из собе сваки пут када би се пробудио. Било је то изузетно напорно и било је плача али када погледам резултат, исто бих поновила без размишљања. Ово немојте спроводити на бебама млађим од шест месеци као ни на деци која се разболе, добију температуру или слично. Такође ако се припремате за неку селидбу или пут, одложите план за после тога.

Што се тиче било ког проблема који имате у току спровођења ове методе, можете слободно оставити коментар испод текста а ја ћу покушати да вам помогнем и потражим одговор за вас у књизи.

 

Извор: mamaitata.rs

  Categories:
напишите коментар

2 коментара

  1. јул 28, 00:03 #1 Vlado

    Sa suprugom sam procitao pomenutu knjigu, i pokusao da primenim metod kod cerkice kada je bila mala. Oh kako je bilo tesko i mucno kad smo je ostavljali, vikala je mama tata (tada je samo to znala da prica) a ustvari kao da je htela da nas pita – zasto mi to radite! Nismo izdrzali. Uspavali bi je, stavili u krevetac, a kada bi se probudila oko 1-2 posle ponoci, stavljali bi je kod nas u krevet i svi zajedno lepo spvali. Najlepsa su jutra kada me je budila tako sto me je mazila po licu i govorila – tata. Sa drugom cerkom smo primenili isti princip. Sada imaju 4 i 6 godina. Procitamo im pricu pred spavanje a desi se da mladja trazi tatu u toku noci:) I cvrsto me zagrli! A ujutru imam najneznija budjenja. Pruzite neznost i dobicete je.

    Одговорите на овај коментар
  2. новембар 23, 13:51 #2 hope

    Da li ima nekih saveta kada su u pitanju blizanci, i za koji uzrast je ovo primenjljivo?

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.