Naučnici dokazali: Deca treba da spavaju sa majkom do 4. godine

jul 07 19:27 2016

Mišljenja o tome da li detetu treba dozvoliti da spava s roditeljima veoma su različiti, ali naučnici su sada dokazali da je za decu najbolje da u roditeljskom krevetu ostanu do ćetvrte godine.
majka

Ako spavaju odvojeno, majka i dete se teže povezuju, a to šteti i razvoju mozga te vodi problematičnim ponašanjima kako mališan raste, kaže pedijatar dr Nils Bergman sa Univerziteta u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.

Ćerka mi je rekla da želi da postane majka. Evo šta sam sve …

Uticaj stresa na srce i mozak

Prateći 16 novorođenih beba, Bergman je otkrio da su one koje su stavljene na spavanje u odvojeni krevetić spavale lošije od beba koje su bile na maminim grudima. Uz to, praćenje je pokazalo da je srce beba koje su spavale same bilo pod tri puta većim stresom nego kod beba koje su spavale uz mamu.

“Promene u mozgu koje nastaju usled otpuštanja hormona stresa mogle bi otežati stvaranje kvalitetnih veza kasnije u životu i voditi prema različitim problemima u ponašanju”, rekao je dr Bergman.

7 istina koje mora da zna svaka majka dečaka

Rizik od smrti u kolevci

Neke studije povezuju zajedničko spavanje s povećanim rizikom od “smrti u kolevci”, ali Bergman kaže:

“Kad se bebe uguše ili podlegnu smrti u kolevci, to nije zato što je majka bila uz njih. To je zbog drugih stvari: toksičnog dima, cigareta, alkohola, velikih jastuka i opasnih igračaka.”

Britanska organizacija National Childbirth Trust podržava zajedničko spavanje pod uslovom da roditelji ne puše, ne piju, ne koriste droge i nisu bolesni ili preterano umorni. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da je najsigurnije mesto za spavanje bebe krevetić u sobi s roditeljima.

Izvor: devetmeseci.net

 

 

  Categories:
napišite komentar

7 komentara

 1. jul 07, 22:55 #1 Dunja

  Apsolutno se slažem. Ako se neko pita odakle ovoliko bezosećajnih ljudi, odgovor je tu. Rano odvajanje. Svoja soba, svoj krevet, daleko od otkucaja srca majke… Shut down se ne javlja kod dece koja spavaju sa majkom…. Nego kod one dece koja zovu, zovu, zovu… Niko ne dolazi … I na kraju se taj deo mozga ni ne razvije. Zato prestanu da zovu. Jer niko nece doci, a ne zato sto su naucila da se uspavljuju sama… Nivorodjencad se ne moze uspavati sama… Nema razvijen taj deo mozga koji je u stanju da se umiri samo…. A do 3-4 godine traje razvoj osnovnih veza u mozgu zato pomozimo im da postanu ljudi koji imaju sanse da imaju i empatiju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jul 07, 23:48 #2 Mile

  Priznajem da sam mog sinčića (13 meseci) od kada je napunio oko 6 meseci prebacio iz krevetića u našoj spavaćoj sobi u naš bračni krevet. Dete spava kao klada celu noć bez prestanka, a i mi bolje spavamo jer se beba ne budi u toku noći. Svi zadovoljni. Dok je spavao u krevetiću, povremeno bi se okretao, udario glavom u ogradu, probudio se i kmečao – 2-3 puta toga u toku noći i ujutru nište ni zak šta.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. jul 08, 13:02 #3 Biljana

  Mislim da to zavisi pre svega od bebe. Moje dete je spavalo samo, bez ikakvog uspavljivanja, odmah po dolasku iz porodilišta. Sa tri meseca je prestala da se budi noću za hranjenje i tada smo muž i ja prešli u svoju sobu. Ona sada ima devet godina i deluje mi sasvim normalno, morala bih reći. Samostalna je, pametna i nema nikakvih mentalnih ni emotivnih problema. Zlatno pravilo je da nema zlatnih pravila, posebno kada je odgoj dece u pitanju.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.