Не кажњавајте дете ако ноћу мокри у кревет

септембар 10 19:50 2017

Др Зоран Радојичић о енурези која са поласком у школу код малишана постаје израженија: Неконтролисано цурење мокраће током сна има око 10 одсто седмогодишњака, али се успешно превазилази

Фото П.Милошевић

ПРОБЛЕМ ноћног умокравања код једног броја малишана постаје још израженији пред полазак у школу, јер је за неке улазак, а за неке повратак у школске клупе на неки начин стресан. Највећа грешка коју родитељи у таквим ситуацијама могу да направе јесте да врше додатни притисак на дете. Зато баш ових дана Универзитетска дечја клиника у Тиршовој, између осталог и тематским билбордима скреће пажњу да никако не треба кажњавати дете ако ноћу мокри у кревет.

Иако о њему родитељи нерадо говоре, проблем ноћног умокравања није реткост, а лечење медикаментима траје до шест месеци. У интервјуу за “Вечерње новости” професор др Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, специјалиста дечје хирургије и урологије, указује да у Србији око 10 одсто седмогодишњака пати од неконтролисаног цурење мокраће током сна. То је, наравно, само процена, тачан број деце са овим проблемом се не зна.

* Да ли родитељи на време траже стручну помоћ?

– Нажалост не. Родитељи одлажу јављање лекару јер сматрају да ће проблем спонтано нестати. Деца која мокре у кревет не раде то намерно и никако се не препоручује да их због тога родитељи кажњавају. Енуреза је веома чест проблем и у пракси видимо да бива занемарен, а веома неповољно утиче на квалитет живота целе породице, и може оставити дугорочне здравствене и психо-социјалне последице по дете.

* Шта је заправо репер, када треба потражити помоћ лекара?

– Kада дете до пете године не успостави потпуну контролу над мокрењем, али и када се умокри једном или два пута недељно, потребно је обратити се лекару.

* Kада је ноћно умокравање последица физиолошких, а кад емоционалних проблема код деце?

– Најчешћи разлози ноћног мокрења су смањени капацитет бешике, појачана производња мокраће у сну и чврст сан. Чешће је код дечака и веома често је и родитељ имао сличан проблем у детињству. Знатно ређе су у питању различити психолошки проблеми, попут поремећене породичне динамике или насиља.

* Ноћно мокрење ипак не може да се посматра као изолован проблем, јер оно значајно оптерећује ту децу.

– Занемаривање овог проблема неповољно утиче на много области живота детета и породице на школске односе и успех, емотивну добробит детета, самопоуздање и дневно функционисање.

* Да ли породица увек реагује на прави начин?

– Kада дете мокри у кревет, неретко и свакодневно, то ремети живот детета, али и ритам целе породице. Дешава се да родитељ прибегне кажњавању детета како би решио проблем. Ово је невољна радња и казна није решење. Напротив, целу ситуацију учини још тежом. Психолошке последице ноћног мокрења су повлачење детета, појачана стидљивост, смањени социјални контакти, па последично и развијање депресивних и анксиозних стања. Веома је важно детету пружити подршку, посебно када је реч о адолесценту јер је тај период иначе веома изазован. Дете које се буди у мокром кревету је дете које пати и важно је пружити му медицинску и психолошку подршку.

* Kолико је та стручна подршка заслужна за чињеницу да је међу старијом децом значајно мање оних која се ноћу умокре?

– Ноћу се умокрава сваки четврти петогодишњак и сваки 10. седмогодишњак. Успеси у лечењу су значајни и потребан је мултидисциплинаран приступ. Проблемом се у “Тиршовој” амбулантно баве нефролози, уролози, физијатри и психолози.

 

ВАЖНИ СУ ЛЕKОВИ, АЛИ И УПОРНОСТ

Одакле се креће у сагледавању и терапији проблема са ноћним умокравањем?

– Циљ нам је да утврдимо узрок и у зависности од тога препоручимо третман. На располагању су нам савремена терапија, лекови, аларми, дневници мокрења … Задатак породице је да буде упорна у спровођењу плана лечења и тада резултати не изостају. У тиму имамо и психолога који породици може да помогне да се избори са последицама умокравања детета у узрасту изнад пет година.

Ду. K.

Извор: Новости

  Categories:
напишите коментар

2 коментара

 1. септембар 10, 21:51 #1 jovana

  moj sin ima 10 godina i jos uvek mokri u krevetu,pokusali smo sa alarmom minirinom budjenjem cim se ukloni alarm ili ga ne budim upiski se.isli smo na sve moguce preglede sve je u redu.ne znam sta bi moglo da pomogne

  Одговорите на овај коментар
  • септембар 14, 00:54 Mira Milosevic

   G-djo Jovana,
   Uzroci nocnog mokrenja kod dece, najcesce su posledica naslojenih strahova.
   Deca, narocito decaci, naslojavaju strah putem ekrana, ako gledaju agresivne crtace, ako igraju igrice, gledaju filmove i sl.
   Naravno da dete strahuje i u slucaju kada ga uslovljavate, da bi nesto uradilo, nadalje, strahuje i ako je kaznjavano, bilo oduzimanjem obecane nagrade, bilo da ga tucete i vicete na njega.
   Svi ruzni dogadjaji u porodici, svadje, vike, tuce, sve je uzrok strahu.
   Ako bilo sta od ovoga prepoznate, latite se Porodicnog bukvara, Prof. Milice Novkovic, proucite detetovu emocionalnu konstituciju i resite problem, tako sto cete otkloniti uzroke, a posledice ce vremenom da nestanu.

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.