Ne kažnjavajte dete ako noću mokri u krevet

septembar 10 19:50 2017

Dr Zoran Radojičić o enurezi koja sa polaskom u školu kod mališana postaje izraženija: Nekontrolisano curenje mokraće tokom sna ima oko 10 odsto sedmogodišnjaka, ali se uspešno prevazilazi

Foto P.Milošević

PROBLEM noćnog umokravanja kod jednog broja mališana postaje još izraženiji pred polazak u školu, jer je za neke ulazak, a za neke povratak u školske klupe na neki način stresan. Najveća greška koju roditelji u takvim situacijama mogu da naprave jeste da vrše dodatni pritisak na dete. Zato baš ovih dana Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, između ostalog i tematskim bilbordima skreće pažnju da nikako ne treba kažnjavati dete ako noću mokri u krevet.

Iako o njemu roditelji nerado govore, problem noćnog umokravanja nije retkost, a lečenje medikamentima traje do šest meseci. U intervjuu za “Večernje novosti” profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, specijalista dečje hirurgije i urologije, ukazuje da u Srbiji oko 10 odsto sedmogodišnjaka pati od nekontrolisanog curenje mokraće tokom sna. To je, naravno, samo procena, tačan broj dece sa ovim problemom se ne zna.

* Da li roditelji na vreme traže stručnu pomoć?

– Nažalost ne. Roditelji odlažu javljanje lekaru jer smatraju da će problem spontano nestati. Deca koja mokre u krevet ne rade to namerno i nikako se ne preporučuje da ih zbog toga roditelji kažnjavaju. Enureza je veoma čest problem i u praksi vidimo da biva zanemaren, a veoma nepovoljno utiče na kvalitet života cele porodice, i može ostaviti dugoročne zdravstvene i psiho-socijalne posledice po dete.

* Šta je zapravo reper, kada treba potražiti pomoć lekara?

– Kada dete do pete godine ne uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, ali i kada se umokri jednom ili dva puta nedeljno, potrebno je obratiti se lekaru.

* Kada je noćno umokravanje posledica fizioloških, a kad emocionalnih problema kod dece?

– Najčešći razlozi noćnog mokrenja su smanjeni kapacitet bešike, pojačana proizvodnja mokraće u snu i čvrst san. Češće je kod dečaka i veoma često je i roditelj imao sličan problem u detinjstvu. Znatno ređe su u pitanju različiti psihološki problemi, poput poremećene porodične dinamike ili nasilja.

* Noćno mokrenje ipak ne može da se posmatra kao izolovan problem, jer ono značajno opterećuje tu decu.

– Zanemarivanje ovog problema nepovoljno utiče na mnogo oblasti života deteta i porodice na školske odnose i uspeh, emotivnu dobrobit deteta, samopouzdanje i dnevno funkcionisanje.

* Da li porodica uvek reaguje na pravi način?

– Kada dete mokri u krevet, neretko i svakodnevno, to remeti život deteta, ali i ritam cele porodice. Dešava se da roditelj pribegne kažnjavanju deteta kako bi rešio problem. Ovo je nevoljna radnja i kazna nije rešenje. Naprotiv, celu situaciju učini još težom. Psihološke posledice noćnog mokrenja su povlačenje deteta, pojačana stidljivost, smanjeni socijalni kontakti, pa posledično i razvijanje depresivnih i anksioznih stanja. Veoma je važno detetu pružiti podršku, posebno kada je reč o adolescentu jer je taj period inače veoma izazovan. Dete koje se budi u mokrom krevetu je dete koje pati i važno je pružiti mu medicinsku i psihološku podršku.

* Koliko je ta stručna podrška zaslužna za činjenicu da je među starijom decom značajno manje onih koja se noću umokre?

– Noću se umokrava svaki četvrti petogodišnjak i svaki 10. sedmogodišnjak. Uspesi u lečenju su značajni i potreban je multidisciplinaran pristup. Problemom se u “Tiršovoj” ambulantno bave nefrolozi, urolozi, fizijatri i psiholozi.

 

VAŽNI SU LEKOVI, ALI I UPORNOST

Odakle se kreće u sagledavanju i terapiji problema sa noćnim umokravanjem?

– Cilj nam je da utvrdimo uzrok i u zavisnosti od toga preporučimo tretman. Na raspolaganju su nam savremena terapija, lekovi, alarmi, dnevnici mokrenja … Zadatak porodice je da bude uporna u sprovođenju plana lečenja i tada rezultati ne izostaju. U timu imamo i psihologa koji porodici može da pomogne da se izbori sa posledicama umokravanja deteta u uzrastu iznad pet godina.

Du. K.

Izvor: Novosti

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

 1. septembar 10, 21:51 #1 jovana

  moj sin ima 10 godina i jos uvek mokri u krevetu,pokusali smo sa alarmom minirinom budjenjem cim se ukloni alarm ili ga ne budim upiski se.isli smo na sve moguce preglede sve je u redu.ne znam sta bi moglo da pomogne

  Odgovorite na ovaj komentar
  • septembar 14, 00:54 Mira Milosevic

   G-djo Jovana,
   Uzroci nocnog mokrenja kod dece, najcesce su posledica naslojenih strahova.
   Deca, narocito decaci, naslojavaju strah putem ekrana, ako gledaju agresivne crtace, ako igraju igrice, gledaju filmove i sl.
   Naravno da dete strahuje i u slucaju kada ga uslovljavate, da bi nesto uradilo, nadalje, strahuje i ako je kaznjavano, bilo oduzimanjem obecane nagrade, bilo da ga tucete i vicete na njega.
   Svi ruzni dogadjaji u porodici, svadje, vike, tuce, sve je uzrok strahu.
   Ako bilo sta od ovoga prepoznate, latite se Porodicnog bukvara, Prof. Milice Novkovic, proucite detetovu emocionalnu konstituciju i resite problem, tako sto cete otkloniti uzroke, a posledice ce vremenom da nestanu.

   Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.