Нека, мајка ће то да уради

септембар 13 09:32 2014

Да нико не може да вас прочита до сржи као дете, показало се 1969, кад је сморени тинејyер изразом хеликоптер-родитељи обележио армију сениора који су приступ позитивном родитељству претворили у пародију.
  • Покушај заштите и од гама зрака

Као хеликоптер круже изнад главе своје деце, уклањајући потенцијалне проблеме и решавајући их уместо њих, а због немања мере ушли су у све уyбенике дечје психологије. Генерација хеликоптер-деце управо улази у свет одраслих, а психолози су с правом забринути за њихову добробит и добробит читавог друштва јер, показују истраживања, израстају у егоистичне и суштински неспособне особе, с погрешним увидом у сопствени значај.

– Чим су изашли резултати пријемног, позвала ме је мама једног кандидата, бесна што смо јој сина неправедно изоставили са списка бруцоша – прича Оливера Г., професорка једног уметничког факултета, где су пријемни испити захтевни и тешки, а конкуренција оштра. – Иако ни на који начин нема увид у рад свог детета од 20 година, које, иначе, није ни било да се распита како је урадило рад и где је грешило, сматрала је да је његова реч да није крив за неуспех довољна, а да ће њена интервенција учинити чудо. Били смо у шоку јер смо учени да се сами боримо за себе и преузмемо одговорност за своје неуспехе.

– У страху да ће њихово дете на неки начин испустити прилику ако му неко не помогне, чак и родитељи који не верују у методе „урадиће мајка уместо тебе”, почну се тако понашати – каже психолог Маријана Милићевић. – У трци да надокнаде недостатак времена проведеног с децом, претварају се у њихове адвокате, показујући зубе свакоме ко макар и помисли да науди њиховом мезимцу, крчећи тако уместо њих пут кроз живот. Пут до пакла поплочан је најбољим намерама. Тако је и овде: од њих праве неспособњаковиће, без амбиција, вештина и вечито незадовољне.

Маријана Милићевић каже да је највећи проблем погрешна слика коју та деца имају о себи.

– Њих су цео живот убеђивали у то да вреде много више, а ако и чују коју реч критике, ту су родитељи да оспу дрвље и камење на ту особу. Кад одрасту и коначно изађу испод родитељских скута, суоче се с неуспесима које не умеју да савладају јер су навикли да то увек неко ради уместо њих. Тако родитељи од своје деце из најбољих намера стварају несрећне и фрустриране људе – објашњава она.

Развој технологије и пораст страха за њихову сигурност просто је дао крила хеликоптер-родитељима. Истраживање Универзитета Аризона показало је да многи студенти свакодневно комуницирају с родитељима, путем имејла, порука, Вајбера и Скајпа, а осим уобичајених питања о здрављу и храни, све чешће им се обраћају за помоћ у свакодневним проблемима.

– „Како ћу” и „Шта да радим” омиљена су питања студената који не успевају да одрасту – каже др Крис Сегрин који је водио истраживање.

Ивана Вујанов

 

dnevnik.rs

  Categories:
  1. септембар 14, 12:23 #1 Danica

    U vreme kad sam ja studirala (pre 40 godina) nezamislivo je bilo da se roditelji mešaju u rad fakulteta. Studenti su punoletne osobe. Danas, kada se govori o reformi visokog obrazovanja glasniji su roditelji studenata nego oni kojih se to tiče.Ministarstvo u svim reformama mora da postavi roditelje na njihovo mesto. Pre su roditelji kad dođu u školu pitali nastavnike:”kako se ponaša moje dete?” Posle komentarišu:”E, to mi je važno jer sam ga tome ja učio kod kuće.” Da, dragi roditelji vaspitavajte decu i preuzmite odgovornost roditeljstva.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.