Неке школе већ попуниле квоте за нове ученике

март 08 18:35 2018

Упис ђака у први разред основне школе почиње за мање од месец дана, а у поједине београдске школе је стигло толико молби да већ могу да оформе комплетна одељења.

Квалитет наставе, језици који се уче и храна која се нуди ђацима, само су неки од разлога због којих родитељи предшколаца неретко пишу молбе жељеним школама уместо да децу упишу у ону којој територијално припадају. Рок за предају молби је истекао 1. фебруара, док ће о њиховом исходу родитељи бити обавештени најкасније до почетка маја.

Једна од школа која већ традиционално може да попуни места и пре званичног почетка уписа је ОШ “Дринка Павловић” на Старом граду.

– Максимално можемо да упишемо 120 првака, док молби имамо и више од тог броја. Као главне разлоге родитељи су наводили то што раде у близини, што школа има кухињу, учење немачког језика по интензивном курсу, то што је неко из породице већ ишао у исту школу – прича в. д. директора Јоле Булатовић.

Он истиче да се у школи труде да те разлоге уваже, али да ће многе морати да одбију како би било места за децу која територијално припадају овој осмолетки.

– Иако упис званично почиње у априлу, ми смо већ почели да заказујемо тестирања ученицима који су на териоторији школе, као и онима који имају браћу и сестре у њој – каже Булатовић.

Пуне руке посла око предстојећег уписа већ имају и у ОШ “Влада Аксентијевић” на Палилули.

– Свима који су послали молбе ми смо саветовали да се пријаве и у другим школама јер их је већ више од сто, а уписаћемо 80-85 првака – каже директор Небојша Нововић.

Десетине молби добијају и школе у другим деловима града.

– Ове године уписујемо четири одељења по 30 ученика, а стигле су нам 53 молбе, углавном родитеља који су ишли у школу или чија старија деца већ иду у њу. Као разлог наводе и квалитетну наставу и предаваче, опремљеност школе… Ипак, приоритет су деца која живе у близини, када завршимо њихов упис, онда ћемо разматрати молбе – објашњава Гордана Срећковић, в. д. директора земунске ОШ “Светозар Милетић”.

У школске клупе овог септембра би први пут требало да седну рођени од 1. 3. 2011. до 29. 2. 2012. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, очекује се да 15.000 деце ове године крене у први разред.

– Лане најмањи број првака, 15 ђака, уписале су ОШ “Сутјеска” у Земуну и ОШ “Јанко Катић” Рогача, а традиционално највећи број првака уписала је ОШ “Никола Тесла” Винча, 310 ученика – кажу у Секретаријату.

Извор: Блиц

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.