Неравноправност ученика и на такмичењима из математике

април 07 00:17 2016

После биологије, неравноправност међу ученицима и на такмичењима из математике. Иста питања за ђаке који уче по програмима за таленте и за “осталу” децу

Пoсле жалби на тешке задатке на такмичењу из биологије, родитељи и наставници буне се ових дана и због организације надметања за основце из математике. Главна замерка је што се деца из “обичних” школа такмиче са вршњацима из Математичке гимназије и специјалних математичких одељења која постоје у већим градовима. Зато деца из регуларних одељења имају врло мале шансе да стигну до републичког нивоа.

То је, каже Данило Боровница, наставник математике у кикиндској ОШ “Свети Сава”, као да да утакмицу играју кошаркаши нашег локалног тима и НБА “дрим тим”.

– Колико је то неправедно према деци, најбоље се види према резултатима. У шестом разреду су сва деца равноправна, па су такви и резултати. Одељења за надарене у Математичкој гимназији и другим гимназијама по Србији почињу од седмог разреда. Зато ту долази до таквог раслојавања да наша деца немају никакву шансу – каже Боровница.

– Таленти имају већи број часова недељно, раде у мањим одељењима, пре специјалним програмима. А и другачије је када наставник у разреду има 15 талената него када је ту 30 ученика, различитих знања и способности.

И Боровичина колегиница Ана Вуковић из Београда жали се да ученици које она припрема нису у равноправном положају са другима. Она напомиње да из Београда на републички ниво пласирало 40 ученика, од којих је њих 30 из Математичке гимназије.

Она напомиње да није проблем у деци која су талентована и посвећена математици, већ у систему такмичења, који тера децу да се разочарају и да одустају од такмичења. Председник Друштва математичара Србије др Војислав Андрић каже да правилник о такмичењима “не прави разлику између ученика који имају четири и шест часова недељно”.

– Ништа није идеално, па ни наши правилници и ми ћемо сигурно унапређивати пропозиције такмичења и размотрити иницијативу око две категорије ученика 7. и 8. разреда, коју многи помињу – каже Андрић.

Када је реч о приговорима родитеља на тежину задатака, и чињеницу да поједини нису прилагођени узрасту, Андрић каже да незадовољних увек има.

– Приговор на избор задатака је увек могућ. Ако су задаци лаки, зашто су лаки? Ако су задаци тешки, зашто су тешки? Уравнотежење задатака није лак посао. Могуће је да су за седми разред процене наставника и на месту. Али задаци за све ученике у Србији били су исти.

Андрић позива родитеље да, ако већ имају примедбе или предлоге, њих доставе Друштву математичара Србије.


НЕ ДОНОСИ БОДОВЕ

НА малој матури ове године ученици неће добијати додатне бодове за успех на такмичењима. Награде са надметања бодове ће им донети само при упису у школе за надарене ученике. Родитељи и наставници су незадовољни, јер кажу да ће то демотивисати децу да учествују на такмичењима. А у Министарству просвете тврде да мала матура не сме да буде мотивација за такмичења, као и да ову област треба боље уредити.

 

Извор: novosti.rs

  Categories:
  1. април 07, 13:09 #1 Silvija

    Rizikujem da izazovem bes kolega, ali ja kao prosvetni radnik smatram da takmičenja treba UKINUTI. Iz mnogo razloga.

    Одговорите на овај коментар
  2. април 07, 18:52 #2 daca

    U običnim odeljenjima,se desi da u generaciji bude ili ne bude ni jedan talenat za matematiku.Kolega Borovnica je u pravu.Živim u Beogradu,a radim 40km van Beograda.Zadaci sa takmičenja se ne sreću u nastavi u oš,i ako dođu do rešenja ,ako nije po ključu,ne priznaje se.Pa zašto se takmičiti uopšte? Van Beograda deca se spremaju bez plaćenih časova.A zadaci za 3. i 4. razred su posebna priča,zato sve više kolega ignoriše takmičenja.Nije isto raditi sa decom u gimnaziji gde su svi talenti i u odeljenju gde imamo IOP.Ko kaže da su deca izjednačena onda nije bio u odeljenju oš,mi koji radimo znamo to vrlo dobro!

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.