Никад више контроле, никад више семинара, а никад гора ситуација

Спољашња контрола школа – реакција просветног радника

Докони попоови и кучиће крсте !!! Што се они више баве евалуацијама и гњаве директоре,а директори наставнике то је ситуација у просвети све гора. Питам се има ли горе него сада? Има-увек има! Папиролошки све треба да штима , гомила и гомила папирштина и евиденција …. Смрвљени и 242381уморни наставници који после немају вољу за рад са децом ужасавају се овога јер им нимало не остаје времена за креативни рад што је њихова основна функција ,а не писање портфолиа, евиденција стандарда.

Министарство просвете годинама већ прави илузију да нешто важно ради по питању квалитета школа. Како које министарство дође тако свако открива нешто ново или прати светске трендове, а уз све то, покушава да се додворава родитељима.

Наставницима се намеће администрација ,а они плашећи се за своја радна места до савршенства то нацифравају, а за рад са децом им остаје онолико колико им је снаге остало. Ко још пита где су ту деца -ученици? Па негде у бројкама и у фасциклама. Ту је и  оптерећивање наставника  ИОП-ом, стандардима, инклузијом , школом без насиља… Никад више контроле, никад више мобинга , никад више семинара ,а никад гора ситуација . Деца која све мању знају! Исфрустрирани професори и родитељи! Насиље које цвета по школама …

Пустите професоре да раде свој посао и не измишљајте више глупости јер ћете и ово мало што је остало уништити.

Велика замерка просветарима што се понашају као уплашени мишеви и трпе све то и прилагођавају се променама како ветар дуне бојећи се за своја радна места. Част струке се тако не брани!!! Од кога деца да уче? Од оних који су уплашени и спремни на компромисе на штету свих?

Сада смо стигли до тога да је најважнија ствар папир ,а не ученик и његово функционално знање!

С.Ц.

  Categories:
напишите коментар

30 коментара

 1. август 20, 15:46 #3 Rastko

  Vlasti ne veruju nastavnicima. Smatra se da oni ne znaju šta rade ili kako rade, ili su zlonamerni?http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif

  Одговорите на овај коментар
 2. август 20, 18:50 #4 Анонимни

  Sta da komentarisem, posle 30 god,rada imam 60% fond i platu. Ne zanimaju nikakva pisanija i slicne gluposti. Na seminare o lepom ponasanju nastavnika ne idem, posteno radim sa decom, sve ostalo ignorisem, pokusavam da sacuvam zdrav razum….

  Одговорите на овај коментар
 3. август 21, 10:58 #6 Koja

  Stvarno, neki su ,nemajuci sta da rade, smislili toliko gluposti a i pojma nemaju sta je ucionica (jedino ako se jos uvek secaju svog polaska u prvi razred) sto ne verujem.http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif

  Одговорите на овај коментар
 4. август 21, 13:19 #7 Nastavnica

  Uf, isto kako I kod nas, a ja mislila da smo jedini! 🙁

  Одговорите на овај коментар
 5. август 21, 22:11 #8 Misko

  pa sta reci, sta ste izglasali to ce i da pokusate! Ministar kao da je pao s Marsa se ponasa!

  Одговорите на овај коментар
 6. април 01, 18:41 #9 Ненад

  Вечити проблем је што закон уређују људи који немају ни минута радног искуства са децом.

  Одговорите на овај коментар
 7. новембар 22, 13:01 #10 Radim u "rudniku" - skoli

  Ubise svaku kreativnost i volju papirologijom i besmislenim zahtevima.
  Ali,nije da nema hrabrih…samo su u manjini. Svojevremeno sam citala o prosvetarima iz Cacka , koji su odbili da prime externu inspekciju. Svaka im cast na tome! Svi bi trebalai da ih tako ignorisemo. Zanima me samo sta je na kraju bilo sa tom skolom i tom situacijom. Da li neko mozda zna?

  Одговорите на овај коментар
  • фебруар 08, 00:41 Драгица Радишић

   Није било ништа. Али Чачак је увек против свега и није баш за узор. Имамо добру ШУ. иначе… А мој Милановац, све саме двојке. Сад ће бити још теже (погледајте нову чек листу). А неки не знају ни шта је стара садржавала.

   Одговорите на овај коментар
 8. новембар 22, 15:07 #11 Снежана Марковић

  Колега, ваш текст више говори о онима који су промашили професију него о наставницима који тај посао раде квалитетно и часно. Покушаћу да објасним, део по део одговарајући на “изазове” из вашег помало гневног текста. Гнев је оправдан али, чини ми се, погрешно усмерен.

  Адмнистрација не треба да буде сама себи сврха већ да нам помогне да квалитетније урадимо свој посао. Оно што реално нико никада неће прочитати и никоме никада неће требати, и не треба да се пише! Инклузија се не ради папирима, борба против насиља се не ради папирима, а документовати не значи писати есеје о сваком нашем кораку! Написати само оно што је важно да буде документовано и не буде заборављено. Као доказ и путоказ. Кратко и суштински.

  Наставник који пише непотребну админситрацију је сам за то одговоран. Нико нема право да икога натера да пише нешто што није прописано неким актом. Не пишем ово као паролу. Провела сам 23 године у учиноици и увек ми је био приоритет рад са ученицима и рад на себи. И поред успеха и награда увек сам била “на тапету” (тј. на списковима “опомене” на огласној табли) због тога што нисам писала онако како је неко замислио и надоградио прописе по сопственом нахођењу. Оно што је временом, у протеклих десетак година нарасло као захтев за админситрацијом свакако није добро и против тога се сада и боримо! Не може се не записати уопште оно што је неопходно, али кратко и на смислен начин свакако може и треба.

  Имате током недеље 40 сати од којих проведете на самим часовима 20*45’=900’=15 сати. Да не ширим причу, рачуница је овде сасвим јасна колико нам је још сати недељно остало… Нема толико текста у школи који би се писао 25 сати недељно, тј ако неко заиста толико проведе у писању онда дебело није разумео ни прописе ни свој посао. Нека 5 сати оде на одморе (мада закон каже пола сата дневно), остаје вам још 20 сати. То је више него довољно да се припремите за час, једном месечно испланирате шта ћете радити на часовима тог месеца и ако сте одељењски старешина да урадите редовне недељне статистике изостајања и осталог што иде уз ту дужност, али и да већи део тог времена ипак посветите ученицима изван оних 45′.Не верујем да баш сваког дана проведете у школи пишући администрацију 4 сата… Толико се остаје само пар дана пред већа и крај полугођа и то често да би се надокнадило оно што се није радило редовно. Тај “прековремени” рад иначе компензуејмо тако што смо у школи мање током мирнијег дела наставне године, као и за време док су ученици на распусту.

  А сад идем редом да вам одговорим на остала питања или поставим потпитање тамо где не разумем кртику (не кажем да није оправдана, али желим да поправимо што се поправити може).

  Портфолио за почетак напишете на једној страни (не треба вам више од сат времена годишње), основно, нпр. почетком јула или крајем августа кад немате часове већ имате 8 сати дневно за све остало (адмиснтрацију, припрему кабинета, планирања и договарања са колегама), а касније само дописујете кад урадите нешто, добијете награду, направите угледни час. Допишете у њега једну реченицу и то је то. Докази у виду сертификата су већ у вашем досијеу у правној служби. Нема основа да неко захтева да фотокипиратеи детаљно описујете све што сте икада урадили да би напунили картонску фасциклу. То с правом можете да одбијете.

  “Евиденција стандарда” – не знам шта је то и ко то од вас тражи и са којим образложењем? А поштовање стандарда је нешто што апсолутно свака струка захтева. Да ли би пристали да вас лечи лекар који не поштује стандарде? Са ли би сте купили храну која није припремљена у складу са стандардима?

  Наставник који мисли да своје радно место треба да спаси папирима а не радом са ученицима без тог радног места и треба да остане и уступи га онима који ће се организовати тако да више раде са ученицима а мање пишу. Али морају да запишу толико да би документовали тај свој рад. У свакој струци, без изузетка, запослени је одговоран да на неки начин евидентира и свом претпостављеном документује шта је урадио.

  Школа ће бити без (или бар са мање) насиља не ако пишете измишљене извештаје него ако сте за време одмора са ученицма у дворишту, ако их ангажујете на неком друштвено-корисним раду у школи, правилно распоредите задужења онима који имају вишак енергије, разговарате када уочите да им је то потребно, ако наставници физичког редовно држе своје секције и адектавно спортски ангажују свако дете према његовим могућностима, склоностима и развојним потребама.

  Више семинара? До сад је било 120 сати за 5 година, тј 24 сата годишње, односно 3 дана стручног усавршавања у струци која захтева да пратите развој и науке и образовних технологија, у струци која пропагира деци учење и усавршавање. Три дана уложите да би били бољи у свом послу преосталих триста и нешто. Није тако много. И пре 30 и 40 година проводили су наставници сваког јануара по неколико дана у Београду на семинару. Сад је лакше, дођу наставнику семинари у сопствени град, школу, има их на интернету, не мора да иде на тај један који је за све исти већ има слободу да изабере од оних више стотина из каталога баш онај који му треба да би развијо себе тамо где је уочио да му недостају компетенције. Тешко да је неко од нас толико савршен да баш ништа ново не мора да научи.

  Е сасвим се слажем да не треба нико да буде уплашени миш и да пише оно што није ни прописано ни потребно. На жалост, често сам сведок, кроз притужбе наставника, да су затрпани писањем нечега што заиста ни један пропис нити здрава логика не захтевају. Да им се тражи преписивање којечега, инситирање на папирима уместо електронских записа, да се тражи опширно писање нечега што је теже после и прочитати и разумети уместо сјезгрене ефикасне евиденције.

  Систем не захтева гомилу папира на првом месту, ти папири управо и говоре о томе да су на првом месту ученици и њихова добробит, функционално знање а не администрирање. Папири само треба да испрате тај рад. Дискретно и квалитетно, а не опширно. Ко то ради другачије (или од других захтева другачије) промашио је професију.

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 22, 21:08 Zoran

   Ko plaća seminare? Nastavnici od smanjene plate. Blokirani računi u školama. Škole bez sredstava za higijenu, kreda i flomastera, interneta.

   Одговорите на овај коментар
  • новембар 23, 02:48 dipl.inž.el. Nebojša

   Odgovorno tvrdim da jedan čas pripreme, pisan u elektronskom formatu, sa kvalitetnom multimedijalnom prezentacijom traži najmanje jedan sat efektivnog rada. Zamislite da nastavnik,naročito u s.stručnim školama ima i po 3-4 razna programa, a stručna znanja se neprestano inoviraju…

   Одговорите на овај коментар
  • септембар 24, 17:13 Tanja

   SM.Pa edukujte malo rukovodioce,stručne službe,eksterne kontrole (valjda se tako zovu). Oni traže papire.
   ČAČAK – blokada informacija.(ne žele određene ljude ili eksterno vrednovanje!)Ni Gejo nije ok pa Niš trpi.Ja lično sam za savetodavno vrednovanje a ne ocene dovoljan 2.Nastava i učenje ocena 4 a *papiri loši*.

   Одговорите на овај коментар
  • фебруар 07, 14:59 Jana

   Sramota da Vi koji ste, kako kazete, bili u ucionici preko 20 godina, pravite racunicu 20 casova puta 45 minuta. Kao prvo, nemamo 20, nego 23 casa neposrednog rada sa decom, plus ČOS. Racunate nam male i velike idmore u vreme u koje treba da se bavimo pedagoskom evidencijom!!! Jesmo li mi zivi ljudi?!!! Imamo li pravo na dorucak, gutljaj vode, toalet… pritom moramo i da odsetamo do zbornice i zamenimo dnevnik… i u holu odgovaramo na pitanja ucenika, razvadjamo zavadjene, razmenimo iskustva sa kolegama, dogovaramo se… Gde su sastanci u vecernjim satima: NV, OV, timovi (svak od nad je u po 3-4 kojekakva besmislena tima), razgovori sa roditeljima, strucna veca, takmicenja, probni maturski, rad na sajtu, cadopisu, svakidnevno resavanje ucenickih problema, priredbe, izlozbe, drustveno korisni rad, strucno usavrsavanje, citanje kao pripremu za nastavu, pregledanje domacih, pismenih, kontrolnih zadataka… mogu do sutra da nabrajam. Stvarno je sramota da neko ko treba da razume i podrzi prosvetare, kaze da imamo 25 sati nedeljno za piskaranje. Ja realno kada izmerim svoje vreme posveceno radu u skoli mogu da kazem da ima dana kada radim 4-5 sati, ali najcesce je to 10 sati i uvek imam osecaj da nisam sve zavrsila, da nisam sve savrseno odradila, da mi fali jos vremena i zivaca…

   Одговорите на овај коментар
  • фебруар 08, 23:54 Branaka

   Bilo ko ko radi u prosveti je promašio profesiju. Potpuno besmislen posao, naravno u državi Srbiji. Ja sam se školovala, želela da radim, koristila inovativne metode, uvek bila pohvaljena ali su posao dobijali oni koji su radili potpuno suprotno od mene a ja ostajala na zamenama. Danas, kada pogledam ljude iz moje mladosti, svi su bolje prošli od mene, pogotovo najlošiji đaci, koji su ili jedva završili neke slabe srednje škole ili ih nisu ni završili. Danas takvi imaju decu, ne vaspitavaju decu i nažalost dozvola za roditeljstvo ne postoji već svako može da ima istu. Kada pogledam uopšte ljude sa decom po gradskom prevozu, na ulici, u parku, u prodavnici, shvatim koliko je posao prosvetnih radnika besmislen. Jedino bi imalo smisla kada bi se ukinulo obavezno osnovno obrazovanje, kada oni koji ne žele da se školuju ne bi imali obavezu da idu u istu već kada bi se školovali oni koji žele. Ako već deca imaju sva prava i obaveze, onda treba da imaju i pravo da odluče da li će ići u školu ili ne. Drugo, treba da se vrati ponavljanje već u prvom razredu osnovne škole a ne da se kod zaključnih ocena stave opcije stalno i povremeno angažovanje a nema opcije da nema angažovanja, kako u školi, tako i kod kuće. Takve dece svakako ima, kad ode godina života, možda bi se njihovi roditelji dozvali pameti, ali teško. Treće, ukinuti iop. Sa mentalno retardiranom decom je školovan da radi oligofrenolog a ne učitelj ili nastavnik. To su dva različita zanimanja i tako treba da ostane. Tako dok ne rešite te i još mnoge druge probleme školskog i državnog sistema, obrazovanje je besmisleno.

   Одговорите на овај коментар
 9. новембар 23, 04:43 #12 Shao Lin

  pogledajte plan i program 1-4. razreda osnovne škole..određivali su ih oni koji su ili nesposobni ili zlonamerni.. deca dobiju otpor prema učenju, izrazito nefunkcionalno znanje, prezaštićenost do nesposobnosti osamostaljivanja…a mi na seminare o motivaciji učenika… zamuti se izvor, od prosvetnih radnika se traži da reku čiste kofama i krpama

  Одговорите на овај коментар
 10. новембар 23, 07:38 #13 Karolj

  Tako nam ide kad menjaju ministre prosvete kao drugi čarapu. A svaki novi bez prethodne provere želi uvesti nešto novo misleći da je to dobro a ne zapitajući se da li je to dobro za decu i za zaposlene u prosveti.

  Одговорите на овај коментар
 11. септембар 23, 18:56 #14 Svitac

  Snežana Marković
  ”(…= борба против насиља се не ради папирима, а документовати не значи писати есеје о сваком нашем кораку! Написати само оно што је важно да буде документовано и не буде заборављено. Као доказ и путоказ.”
  Ako je to tako, zašto se onda dešava da ocena iz vladanja, koju je donelo N. veće, postaje nevažeća kad rodtelji uzmu advokata i on se uhvati za neku nevažnu stvar, koju niste zabeležili?

  Одговорите на овај коментар
 12. јул 01, 07:31 #15 Goran

  Potpuno se slažem sa iznetim u tekstu, do kraja…međutim ovo retko kome nije jasno ali šta dalje kkoji su predlozi…?!

  Одговорите на овај коментар
 13. јул 01, 11:26 #16 Natasa

  Moja majka je prosvetni radnik u penziji i pre x godina imala je istu “problem”. Jos uvek se secam da je pisanje planova bilo gore od najgoreg PMS-a. A posebno se secam njenog cviljenja kako je “morala” da te svoje planove daje nekim od koleginica na prepisivanje. E sad nekome je tesko padalo pisanje, a nekima prepisivanje. Oni koji su pisali bivali su i kreativni na nastavi, prepisivace je suvisno i komentarisati. Kasnije je bila inspektor i obicno je govorila…zali boze predjenih kilometara i ispisanih izvestaja (evaulacija) ….. polovina nastavnika ( hemije, a pre svega domacinstva ) da se ona pitala nije vise trabala da ulazi u skole, a nazalost neki od njih i danas cekaju penzije u istim. A takvi su imali nikakve planove a samim tim to nije ni moglo korespondirati sa odrzanim casom. Sve bi to moglo imati smisla, ali nazalost jos uvek nema. Zato kad vas Ana sve digitalizuje, onda ce biti mnogo lakse copy-paste.

  Одговорите на овај коментар
 14. фебруар 07, 19:52 #17 Славица

  Поштована госпођо Марковић,
  ако се не варам Ви сте помоћник министра просветe, и дужи низ година сарадник Мајкрософта. Сећам Вас се са неких семинара од пре десетак година, (мислим да је то било у ЕТШ Н. Тесла), кад се почињало са пројектом електронског учења. Тада сте на мене оставили снажан, позитиван утисак и инспирисали ме да проналазим нове начине рада са мојим ученицима. Зато Вас молим да размотрите коментаре мојих колега, (изнете са повећом дозом горчине) и да им посветите пажњу, утолико пре што сте у позицији да на неке ствари лично утичете.
  Оно што мање-више сви запослени у просвети осећамо јесте притисак који је из године у годину све жешћи, а који има све мање везе са нашим основним послом. Покушаћу овде да изнесем неке од њих:
  -У просвети годинама влада уравниловка. Напредовање у струци постало је немогућа мисија, ако се узме у обзир какви су критеријуми нпр. прописани за стицање звања саветника. Сложићете се да такав став послодавца- министарства није стимулативан, напротив.
  -Од семинара за стручно усавршавање извесне интересне групе направиле су изгледа уносан бизнис, а наставници су принуђени да своју обавезу сталног стручног усавршавања сами плаћају, јер школе немају новца . Да не говорим о томе колика је стварна корист од тих и таквих семинара (част изузецима).
  -Шта је од администрације обавезно а шта није ? То би требало да буде јасно и недвосмислено прецизирано, и да се не препушта свакојаким произвољним тумачењима. Годишњи и месечни планови рада, припреме за час, записници са седница ОВ, лична педагошка документација- све то већ одавно знамо. Али треба ли да пишемо индивидуални план рада за сваког ученика који у току године има недовољну оцену из нашег предмета, или је пак изузетно надарен? И то само зато што би неко могао да нам такав план тражи на увид? Овде говорим о папиру а не о томе да ли и како радимо са таквим ученицима.
  -Жалосно је то што се управо на папирима највише инсистира, нарочито то чине службеници просветне инспекције. Зато није чудо што је та чињеница довела до злоупотреба, јер је важно да имаш папир, а да ли то што пише на папиру одговара стварном стању – потпуно је ирелевантно. Међутим, ако од оних који контролишу затражимо неки конкретан савет или тумачење, најчешће га нећемо добити, и самим тим стиче се утисак да и они сами нису довољно „стручно усавршени“, а требало би да буду.
  – Посебан проблем је инклузија. Кад се ради о ученицима са психичким , менталним сметњама требало би да буд јасно да ми нисмо стручни (нити ћемо постати стручни ако одслушамо 16 сати семинара) , за рад са таквом децом, нисмо ни дефектолози ни психолози, и сви савети које добијамо од стручних служби своде се на пуко теоретисање и захтеве да се пише ИОП. Теорија је једно а пракса сасвим нешто друго.
  – Поменули сте наше радно време, па ћу на ту тему рећи тек толико да је неко веома стручан и са добрим разлозима прописао да је управо 20 часова права мера. То и такво радно врме исто је још од времена када смо и Ви и ја биле ђаци и такво је до дана данашњег. Поменућу још и ово, на тему уравниловке: у средњим стручним школама наставници имају по пет и више наставних предмета. Сложићете се да у том случају време потребно за припрему није исто као кад се настава припрема за 2-3 програма.
  -За пораст насиља у школама ми смо најмање криви а постајемо највише одговорни и прозивани. Мислим да је сасвим сувишно наводити ко све сноси кривицу за такво стање. Потпуно сам убеђена да никакви тимови за борбу против насиља неће моћи битно да утичу на промену те и такве наше стварности. Додуше, постојаће папири о активности таквих тимова, што ће бити значајан документ при екстерном вредновање школе.
  Надам се да ћете мој коментар схватити као крајње добронамеран.
  С поштовањем, С. Савић

  Одговорите на овај коментар
 15. фебруар 08, 01:17 #18 Sonja

  Bravo Sneska! Inace, ono sto si Ti previse fina i neuocljiva, pa potpisniku clanka nisi ukazala na neke oznake digitalne nepismenosti (definitivno treba da ode na neki seminar i edukuje se). Lako je kukati, a znam zasto se to sada dogadja- nastavnici nisu ocekivali da ce ih ikada u radnom veku “strefiti” digitalizacija. I sad placu i kukaju nad svojom (neradnickom) sudbinom. Za sve se slazem, i ja ne volim administraciju, ali prodje neko vreme, a mora da ostane pisani trag… kome je tesko da radi u ovom “rudniku” vrata su mu otvorena, pa nek izadje iz sistema! Srecno mu bilo!

  Одговорите на овај коментар
 16. фебруар 08, 21:38 #19 B

  A kako bi bilo, draga birokratska mašinerijo ministarstva prosvete, da se, za promenu, založite za to da nastavnik dobije beneficirani radni staž, status službenog lica, platu (minimum) 800 evra i da u odeljenju bude 16-24 učenika?
  Onda može da se nastavi rasprava o svim digitalizacijama, inkluzijama, seminarisanjima i ostalim nestašlucima ministarstva prosvete. Od obrazovnog sistema ste napravili svoj “biznis plan”.

  Одговорите на овај коментар
 17. фебруар 10, 15:34 #20 Božović Vladan

  Postoji samo jedna stvar koja je stupidnija od eksterne ovulacije, a to je nestručno usavršavanje. Sa tih ispiranja mozgova, prosvetari dolaze sve gluplji i nesposobniji. Do juče dobri profesori se posle “tretmana” pojavljuju kao zombiji, praznog pogleda, i još praznijeg mozga, bez ikakvog osećaja za učenike, i žedni birokratije. Sve ono što su naučili na fakultetima preko noći je zamenjeno sa kvazi-naukom, i pseudo sadržajima, a papirologoja je postala svetinja i vodilja na putu uništenja obrazovanja.

  Одговорите на овај коментар
 18. фебруар 10, 23:54 #21 Zoran

  “Bljujemo ideje a udaljavamo se od centra”…

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.