Nikad više kontrole, nikad više seminara, a nikad gora situacija

Spoljašnja kontrola škola – reakcija prosvetnog radnika

Dokoni popoovi i kučiće krste !!! Što se oni više bave evaluacijama i gnjave direktore,a direktori nastavnike to je situacija u prosveti sve gora. Pitam se ima li gore nego sada? Ima-uvek ima! Papirološki sve treba da štima , gomila i gomila papirština i evidencija …. Smrvljeni i 242381umorni nastavnici koji posle nemaju volju za rad sa decom užasavaju se ovoga jer im nimalo ne ostaje vremena za kreativni rad što je njihova osnovna funkcija ,a ne pisanje portfolia, evidencija standarda.

Ministarstvo prosvete godinama već pravi iluziju da nešto važno radi po pitanju kvaliteta škola. Kako koje ministarstvo dođe tako svako otkriva nešto novo ili prati svetske trendove, a uz sve to, pokušava da se dodvorava roditeljima.

Nastavnicima se nameće administracija ,a oni plašeći se za svoja radna mesta do savršenstva to nacifravaju, a za rad sa decom im ostaje onoliko koliko im je snage ostalo. Ko još pita gde su tu deca -učenici? Pa negde u brojkama i u fasciklama. Tu je i  opterećivanje nastavnika  IOP-om, standardima, inkluzijom , školom bez nasilja… Nikad više kontrole, nikad više mobinga , nikad više seminara ,a nikad gora situacija . Deca koja sve manju znaju! Isfrustrirani profesori i roditelji! Nasilje koje cveta po školama …

Pustite profesore da rade svoj posao i ne izmišljajte više gluposti jer ćete i ovo malo što je ostalo uništiti.

Velika zamerka prosvetarima što se ponašaju kao uplašeni miševi i trpe sve to i prilagođavaju se promenama kako vetar dune bojeći se za svoja radna mesta. Čast struke se tako ne brani!!! Od koga deca da uče? Od onih koji su uplašeni i spremni na kompromise na štetu svih?

Sada smo stigli do toga da je najvažnija stvar papir ,a ne učenik i njegovo funkcionalno znanje!

S.C.

  Categories:
napišite komentar

30 komentara

 1. avgust 20, 15:46 #3 Rastko

  Vlasti ne veruju nastavnicima. Smatra se da oni ne znaju šta rade ili kako rade, ili su zlonamerni?http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. avgust 20, 18:50 #4 Anonimni

  Sta da komentarisem, posle 30 god,rada imam 60% fond i platu. Ne zanimaju nikakva pisanija i slicne gluposti. Na seminare o lepom ponasanju nastavnika ne idem, posteno radim sa decom, sve ostalo ignorisem, pokusavam da sacuvam zdrav razum….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. avgust 20, 19:56 #5 Tako je

  Tacno 100%
  http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. avgust 21, 10:58 #6 Koja

  Stvarno, neki su ,nemajuci sta da rade, smislili toliko gluposti a i pojma nemaju sta je ucionica (jedino ako se jos uvek secaju svog polaska u prvi razred) sto ne verujem.http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. avgust 21, 13:19 #7 Nastavnica

  Uf, isto kako I kod nas, a ja mislila da smo jedini! 🙁

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. avgust 21, 22:11 #8 Misko

  pa sta reci, sta ste izglasali to ce i da pokusate! Ministar kao da je pao s Marsa se ponasa!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. april 01, 18:41 #9 Nenad

  Večiti problem je što zakon uređuju ljudi koji nemaju ni minuta radnog iskustva sa decom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. novembar 22, 13:01 #10 Radim u "rudniku" - skoli

  Ubise svaku kreativnost i volju papirologijom i besmislenim zahtevima.
  Ali,nije da nema hrabrih…samo su u manjini. Svojevremeno sam citala o prosvetarima iz Cacka , koji su odbili da prime externu inspekciju. Svaka im cast na tome! Svi bi trebalai da ih tako ignorisemo. Zanima me samo sta je na kraju bilo sa tom skolom i tom situacijom. Da li neko mozda zna?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • februar 08, 00:41 Dragica Radišić

   Nije bilo ništa. Ali Čačak je uvek protiv svega i nije baš za uzor. Imamo dobru ŠU. inače… A moj Milanovac, sve same dvojke. Sad će biti još teže (pogledajte novu ček listu). A neki ne znaju ni šta je stara sadržavala.

   Odgovorite na ovaj komentar
 9. novembar 22, 15:07 #11 Snežana Marković

  Kolega, vaš tekst više govori o onima koji su promašili profesiju nego o nastavnicima koji taj posao rade kvalitetno i časno. Pokušaću da objasnim, deo po deo odgovarajući na “izazove” iz vašeg pomalo gnevnog teksta. Gnev je opravdan ali, čini mi se, pogrešno usmeren.

  Admnistracija ne treba da bude sama sebi svrha već da nam pomogne da kvalitetnije uradimo svoj posao. Ono što realno niko nikada neće pročitati i nikome nikada neće trebati, i ne treba da se piše! Inkluzija se ne radi papirima, borba protiv nasilja se ne radi papirima, a dokumentovati ne znači pisati eseje o svakom našem koraku! Napisati samo ono što je važno da bude dokumentovano i ne bude zaboravljeno. Kao dokaz i putokaz. Kratko i suštinski.

  Nastavnik koji piše nepotrebnu adminsitraciju je sam za to odgovoran. Niko nema pravo da ikoga natera da piše nešto što nije propisano nekim aktom. Ne pišem ovo kao parolu. Provela sam 23 godine u učinoici i uvek mi je bio prioritet rad sa učenicima i rad na sebi. I pored uspeha i nagrada uvek sam bila “na tapetu” (tj. na spiskovima “opomene” na oglasnoj tabli) zbog toga što nisam pisala onako kako je neko zamislio i nadogradio propise po sopstvenom nahođenju. Ono što je vremenom, u proteklih desetak godina naraslo kao zahtev za adminsitracijom svakako nije dobro i protiv toga se sada i borimo! Ne može se ne zapisati uopšte ono što je neophodno, ali kratko i na smislen način svakako može i treba.

  Imate tokom nedelje 40 sati od kojih provedete na samim časovima 20*45’=900’=15 sati. Da ne širim priču, računica je ovde sasvim jasna koliko nam je još sati nedeljno ostalo… Nema toliko teksta u školi koji bi se pisao 25 sati nedeljno, tj ako neko zaista toliko provede u pisanju onda debelo nije razumeo ni propise ni svoj posao. Neka 5 sati ode na odmore (mada zakon kaže pola sata dnevno), ostaje vam još 20 sati. To je više nego dovoljno da se pripremite za čas, jednom mesečno isplanirate šta ćete raditi na časovima tog meseca i ako ste odeljenjski starešina da uradite redovne nedeljne statistike izostajanja i ostalog što ide uz tu dužnost, ali i da veći deo tog vremena ipak posvetite učenicima izvan onih 45′.Ne verujem da baš svakog dana provedete u školi pišući administraciju 4 sata… Toliko se ostaje samo par dana pred veća i kraj polugođa i to često da bi se nadoknadilo ono što se nije radilo redovno. Taj “prekovremeni” rad inače kompenzuejmo tako što smo u školi manje tokom mirnijeg dela nastavne godine, kao i za vreme dok su učenici na raspustu.

  A sad idem redom da vam odgovorim na ostala pitanja ili postavim potpitanje tamo gde ne razumem krtiku (ne kažem da nije opravdana, ali želim da popravimo što se popraviti može).

  Portfolio za početak napišete na jednoj strani (ne treba vam više od sat vremena godišnje), osnovno, npr. početkom jula ili krajem avgusta kad nemate časove već imate 8 sati dnevno za sve ostalo (admisntraciju, pripremu kabineta, planiranja i dogovaranja sa kolegama), a kasnije samo dopisujete kad uradite nešto, dobijete nagradu, napravite ugledni čas. Dopišete u njega jednu rečenicu i to je to. Dokazi u vidu sertifikata su već u vašem dosijeu u pravnoj službi. Nema osnova da neko zahteva da fotokipiratei detaljno opisujete sve što ste ikada uradili da bi napunili kartonsku fasciklu. To s pravom možete da odbijete.

  “Evidencija standarda” – ne znam šta je to i ko to od vas traži i sa kojim obrazloženjem? A poštovanje standarda je nešto što apsolutno svaka struka zahteva. Da li bi pristali da vas leči lekar koji ne poštuje standarde? Sa li bi ste kupili hranu koja nije pripremljena u skladu sa standardima?

  Nastavnik koji misli da svoje radno mesto treba da spasi papirima a ne radom sa učenicima bez tog radnog mesta i treba da ostane i ustupi ga onima koji će se organizovati tako da više rade sa učenicima a manje pišu. Ali moraju da zapišu toliko da bi dokumentovali taj svoj rad. U svakoj struci, bez izuzetka, zaposleni je odgovoran da na neki način evidentira i svom pretpostavljenom dokumentuje šta je uradio.

  Škola će biti bez (ili bar sa manje) nasilja ne ako pišete izmišljene izveštaje nego ako ste za vreme odmora sa učenicma u dvorištu, ako ih angažujete na nekom društveno-korisnim radu u školi, pravilno rasporedite zaduženja onima koji imaju višak energije, razgovarate kada uočite da im je to potrebno, ako nastavnici fizičkog redovno drže svoje sekcije i adektavno sportski angažuju svako dete prema njegovim mogućnostima, sklonostima i razvojnim potrebama.

  Više seminara? Do sad je bilo 120 sati za 5 godina, tj 24 sata godišnje, odnosno 3 dana stručnog usavršavanja u struci koja zahteva da pratite razvoj i nauke i obrazovnih tehnologija, u struci koja propagira deci učenje i usavršavanje. Tri dana uložite da bi bili bolji u svom poslu preostalih trista i nešto. Nije tako mnogo. I pre 30 i 40 godina provodili su nastavnici svakog januara po nekoliko dana u Beogradu na seminaru. Sad je lakše, dođu nastavniku seminari u sopstveni grad, školu, ima ih na internetu, ne mora da ide na taj jedan koji je za sve isti već ima slobodu da izabere od onih više stotina iz kataloga baš onaj koji mu treba da bi razvijo sebe tamo gde je uočio da mu nedostaju kompetencije. Teško da je neko od nas toliko savršen da baš ništa novo ne mora da nauči.

  E sasvim se slažem da ne treba niko da bude uplašeni miš i da piše ono što nije ni propisano ni potrebno. Na žalost, često sam svedok, kroz pritužbe nastavnika, da su zatrpani pisanjem nečega što zaista ni jedan propis niti zdrava logika ne zahtevaju. Da im se traži prepisivanje koječega, insitiranje na papirima umesto elektronskih zapisa, da se traži opširno pisanje nečega što je teže posle i pročitati i razumeti umesto sjezgrene efikasne evidencije.

  Sistem ne zahteva gomilu papira na prvom mestu, ti papiri upravo i govore o tome da su na prvom mestu učenici i njihova dobrobit, funkcionalno znanje a ne administriranje. Papiri samo treba da isprate taj rad. Diskretno i kvalitetno, a ne opširno. Ko to radi drugačije (ili od drugih zahteva drugačije) promašio je profesiju.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 22, 21:08 Zoran

   Ko plaća seminare? Nastavnici od smanjene plate. Blokirani računi u školama. Škole bez sredstava za higijenu, kreda i flomastera, interneta.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 23, 02:48 dipl.inž.el. Nebojša

   Odgovorno tvrdim da jedan čas pripreme, pisan u elektronskom formatu, sa kvalitetnom multimedijalnom prezentacijom traži najmanje jedan sat efektivnog rada. Zamislite da nastavnik,naročito u s.stručnim školama ima i po 3-4 razna programa, a stručna znanja se neprestano inoviraju…

   Odgovorite na ovaj komentar
  • septembar 24, 17:13 Tanja

   SM.Pa edukujte malo rukovodioce,stručne službe,eksterne kontrole (valjda se tako zovu). Oni traže papire.
   ČAČAK – blokada informacija.(ne žele određene ljude ili eksterno vrednovanje!)Ni Gejo nije ok pa Niš trpi.Ja lično sam za savetodavno vrednovanje a ne ocene dovoljan 2.Nastava i učenje ocena 4 a *papiri loši*.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • februar 07, 14:59 Jana

   Sramota da Vi koji ste, kako kazete, bili u ucionici preko 20 godina, pravite racunicu 20 casova puta 45 minuta. Kao prvo, nemamo 20, nego 23 casa neposrednog rada sa decom, plus ČOS. Racunate nam male i velike idmore u vreme u koje treba da se bavimo pedagoskom evidencijom!!! Jesmo li mi zivi ljudi?!!! Imamo li pravo na dorucak, gutljaj vode, toalet… pritom moramo i da odsetamo do zbornice i zamenimo dnevnik… i u holu odgovaramo na pitanja ucenika, razvadjamo zavadjene, razmenimo iskustva sa kolegama, dogovaramo se… Gde su sastanci u vecernjim satima: NV, OV, timovi (svak od nad je u po 3-4 kojekakva besmislena tima), razgovori sa roditeljima, strucna veca, takmicenja, probni maturski, rad na sajtu, cadopisu, svakidnevno resavanje ucenickih problema, priredbe, izlozbe, drustveno korisni rad, strucno usavrsavanje, citanje kao pripremu za nastavu, pregledanje domacih, pismenih, kontrolnih zadataka… mogu do sutra da nabrajam. Stvarno je sramota da neko ko treba da razume i podrzi prosvetare, kaze da imamo 25 sati nedeljno za piskaranje. Ja realno kada izmerim svoje vreme posveceno radu u skoli mogu da kazem da ima dana kada radim 4-5 sati, ali najcesce je to 10 sati i uvek imam osecaj da nisam sve zavrsila, da nisam sve savrseno odradila, da mi fali jos vremena i zivaca…

   Odgovorite na ovaj komentar
  • februar 08, 23:54 Branaka

   Bilo ko ko radi u prosveti je promašio profesiju. Potpuno besmislen posao, naravno u državi Srbiji. Ja sam se školovala, želela da radim, koristila inovativne metode, uvek bila pohvaljena ali su posao dobijali oni koji su radili potpuno suprotno od mene a ja ostajala na zamenama. Danas, kada pogledam ljude iz moje mladosti, svi su bolje prošli od mene, pogotovo najlošiji đaci, koji su ili jedva završili neke slabe srednje škole ili ih nisu ni završili. Danas takvi imaju decu, ne vaspitavaju decu i nažalost dozvola za roditeljstvo ne postoji već svako može da ima istu. Kada pogledam uopšte ljude sa decom po gradskom prevozu, na ulici, u parku, u prodavnici, shvatim koliko je posao prosvetnih radnika besmislen. Jedino bi imalo smisla kada bi se ukinulo obavezno osnovno obrazovanje, kada oni koji ne žele da se školuju ne bi imali obavezu da idu u istu već kada bi se školovali oni koji žele. Ako već deca imaju sva prava i obaveze, onda treba da imaju i pravo da odluče da li će ići u školu ili ne. Drugo, treba da se vrati ponavljanje već u prvom razredu osnovne škole a ne da se kod zaključnih ocena stave opcije stalno i povremeno angažovanje a nema opcije da nema angažovanja, kako u školi, tako i kod kuće. Takve dece svakako ima, kad ode godina života, možda bi se njihovi roditelji dozvali pameti, ali teško. Treće, ukinuti iop. Sa mentalno retardiranom decom je školovan da radi oligofrenolog a ne učitelj ili nastavnik. To su dva različita zanimanja i tako treba da ostane. Tako dok ne rešite te i još mnoge druge probleme školskog i državnog sistema, obrazovanje je besmisleno.

   Odgovorite na ovaj komentar
 10. novembar 23, 04:43 #12 Shao Lin

  pogledajte plan i program 1-4. razreda osnovne škole..određivali su ih oni koji su ili nesposobni ili zlonamerni.. deca dobiju otpor prema učenju, izrazito nefunkcionalno znanje, prezaštićenost do nesposobnosti osamostaljivanja…a mi na seminare o motivaciji učenika… zamuti se izvor, od prosvetnih radnika se traži da reku čiste kofama i krpama

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. novembar 23, 07:38 #13 Karolj

  Tako nam ide kad menjaju ministre prosvete kao drugi čarapu. A svaki novi bez prethodne provere želi uvesti nešto novo misleći da je to dobro a ne zapitajući se da li je to dobro za decu i za zaposlene u prosveti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. septembar 23, 18:56 #14 Svitac

  Snežana Marković
  ”(…= borba protiv nasilja se ne radi papirima, a dokumentovati ne znači pisati eseje o svakom našem koraku! Napisati samo ono što je važno da bude dokumentovano i ne bude zaboravljeno. Kao dokaz i putokaz.”
  Ako je to tako, zašto se onda dešava da ocena iz vladanja, koju je donelo N. veće, postaje nevažeća kad rodtelji uzmu advokata i on se uhvati za neku nevažnu stvar, koju niste zabeležili?

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. jul 01, 07:31 #15 Goran

  Potpuno se slažem sa iznetim u tekstu, do kraja…međutim ovo retko kome nije jasno ali šta dalje kkoji su predlozi…?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. jul 01, 11:26 #16 Natasa

  Moja majka je prosvetni radnik u penziji i pre x godina imala je istu “problem”. Jos uvek se secam da je pisanje planova bilo gore od najgoreg PMS-a. A posebno se secam njenog cviljenja kako je “morala” da te svoje planove daje nekim od koleginica na prepisivanje. E sad nekome je tesko padalo pisanje, a nekima prepisivanje. Oni koji su pisali bivali su i kreativni na nastavi, prepisivace je suvisno i komentarisati. Kasnije je bila inspektor i obicno je govorila…zali boze predjenih kilometara i ispisanih izvestaja (evaulacija) ….. polovina nastavnika ( hemije, a pre svega domacinstva ) da se ona pitala nije vise trabala da ulazi u skole, a nazalost neki od njih i danas cekaju penzije u istim. A takvi su imali nikakve planove a samim tim to nije ni moglo korespondirati sa odrzanim casom. Sve bi to moglo imati smisla, ali nazalost jos uvek nema. Zato kad vas Ana sve digitalizuje, onda ce biti mnogo lakse copy-paste.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. februar 07, 19:52 #17 Slavica

  Poštovana gospođo Marković,
  ako se ne varam Vi ste pomoćnik ministra prosvete, i duži niz godina saradnik Majkrosofta. Sećam Vas se sa nekih seminara od pre desetak godina, (mislim da je to bilo u ETŠ N. Tesla), kad se počinjalo sa projektom elektronskog učenja. Tada ste na mene ostavili snažan, pozitivan utisak i inspirisali me da pronalazim nove načine rada sa mojim učenicima. Zato Vas molim da razmotrite komentare mojih kolega, (iznete sa povećom dozom gorčine) i da im posvetite pažnju, utoliko pre što ste u poziciji da na neke stvari lično utičete.
  Ono što manje-više svi zaposleni u prosveti osećamo jeste pritisak koji je iz godine u godinu sve žešći, a koji ima sve manje veze sa našim osnovnim poslom. Pokušaću ovde da iznesem neke od njih:
  -U prosveti godinama vlada uravnilovka. Napredovanje u struci postalo je nemoguća misija, ako se uzme u obzir kakvi su kriterijumi npr. propisani za sticanje zvanja savetnika. Složićete se da takav stav poslodavca- ministarstva nije stimulativan, naprotiv.
  -Od seminara za stručno usavršavanje izvesne interesne grupe napravile su izgleda unosan biznis, a nastavnici su prinuđeni da svoju obavezu stalnog stručnog usavršavanja sami plaćaju, jer škole nemaju novca . Da ne govorim o tome kolika je stvarna korist od tih i takvih seminara (čast izuzecima).
  -Šta je od administracije obavezno a šta nije ? To bi trebalo da bude jasno i nedvosmisleno precizirano, i da se ne prepušta svakojakim proizvoljnim tumačenjima. Godišnji i mesečni planovi rada, pripreme za čas, zapisnici sa sednica OV, lična pedagoška dokumentacija- sve to već odavno znamo. Ali treba li da pišemo individualni plan rada za svakog učenika koji u toku godine ima nedovoljnu ocenu iz našeg predmeta, ili je pak izuzetno nadaren? I to samo zato što bi neko mogao da nam takav plan traži na uvid? Ovde govorim o papiru a ne o tome da li i kako radimo sa takvim učenicima.
  -Žalosno je to što se upravo na papirima najviše insistira, naročito to čine službenici prosvetne inspekcije. Zato nije čudo što je ta činjenica dovela do zloupotreba, jer je važno da imaš papir, a da li to što piše na papiru odgovara stvarnom stanju – potpuno je irelevantno. Međutim, ako od onih koji kontrolišu zatražimo neki konkretan savet ili tumačenje, najčešće ga nećemo dobiti, i samim tim stiče se utisak da i oni sami nisu dovoljno „stručno usavršeni“, a trebalo bi da budu.
  – Poseban problem je inkluzija. Kad se radi o učenicima sa psihičkim , mentalnim smetnjama trebalo bi da bud jasno da mi nismo stručni (niti ćemo postati stručni ako odslušamo 16 sati seminara) , za rad sa takvom decom, nismo ni defektolozi ni psiholozi, i svi saveti koje dobijamo od stručnih službi svode se na puko teoretisanje i zahteve da se piše IOP. Teorija je jedno a praksa sasvim nešto drugo.
  – Pomenuli ste naše radno vreme, pa ću na tu temu reći tek toliko da je neko veoma stručan i sa dobrim razlozima propisao da je upravo 20 časova prava mera. To i takvo radno vrme isto je još od vremena kada smo i Vi i ja bile đaci i takvo je do dana današnjeg. Pomenuću još i ovo, na temu uravnilovke: u srednjim stručnim školama nastavnici imaju po pet i više nastavnih predmeta. Složićete se da u tom slučaju vreme potrebno za pripremu nije isto kao kad se nastava priprema za 2-3 programa.
  -Za porast nasilja u školama mi smo najmanje krivi a postajemo najviše odgovorni i prozivani. Mislim da je sasvim suvišno navoditi ko sve snosi krivicu za takvo stanje. Potpuno sam ubeđena da nikakvi timovi za borbu protiv nasilja neće moći bitno da utiču na promenu te i takve naše stvarnosti. Doduše, postojaće papiri o aktivnosti takvih timova, što će biti značajan dokument pri eksternom vrednovanje škole.
  Nadam se da ćete moj komentar shvatiti kao krajnje dobronameran.
  S poštovanjem, S. Savić

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. februar 08, 01:17 #18 Sonja

  Bravo Sneska! Inace, ono sto si Ti previse fina i neuocljiva, pa potpisniku clanka nisi ukazala na neke oznake digitalne nepismenosti (definitivno treba da ode na neki seminar i edukuje se). Lako je kukati, a znam zasto se to sada dogadja- nastavnici nisu ocekivali da ce ih ikada u radnom veku “strefiti” digitalizacija. I sad placu i kukaju nad svojom (neradnickom) sudbinom. Za sve se slazem, i ja ne volim administraciju, ali prodje neko vreme, a mora da ostane pisani trag… kome je tesko da radi u ovom “rudniku” vrata su mu otvorena, pa nek izadje iz sistema! Srecno mu bilo!

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. februar 08, 21:38 #19 B

  A kako bi bilo, draga birokratska mašinerijo ministarstva prosvete, da se, za promenu, založite za to da nastavnik dobije beneficirani radni staž, status službenog lica, platu (minimum) 800 evra i da u odeljenju bude 16-24 učenika?
  Onda može da se nastavi rasprava o svim digitalizacijama, inkluzijama, seminarisanjima i ostalim nestašlucima ministarstva prosvete. Od obrazovnog sistema ste napravili svoj “biznis plan”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. februar 10, 15:34 #20 Božović Vladan

  Postoji samo jedna stvar koja je stupidnija od eksterne ovulacije, a to je nestručno usavršavanje. Sa tih ispiranja mozgova, prosvetari dolaze sve gluplji i nesposobniji. Do juče dobri profesori se posle “tretmana” pojavljuju kao zombiji, praznog pogleda, i još praznijeg mozga, bez ikakvog osećaja za učenike, i žedni birokratije. Sve ono što su naučili na fakultetima preko noći je zamenjeno sa kvazi-naukom, i pseudo sadržajima, a papirologoja je postala svetinja i vodilja na putu uništenja obrazovanja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. februar 10, 23:54 #21 Zoran

  “Bljujemo ideje a udaljavamo se od centra”…

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.