Никада немој да будеш срећан и вредан мрав

мај 31 18:53 2014

 

Једном не тако давно, живео је срећан и вредан Мрав, који је сваког дана долазио први на посао. Био је вредан. Весео. Једном речју, био је срећан док је радио.stršljen-i-mrav-700x357

Певушио је веселе песмице, а резултати његовог рада су били одлични. Слушајући песму Мрава, господин Стршљен, директор фирме, закључио да се мрав превише забавља, а премало ради, јер нема право усмерење и шефа који би га контролисао.
Зато је запослио Бубамару која је имала велико искуство са управљањем. Прва брига Бубамаре била је да организује евиденцију долазака и одлазака мрава на посао (односно са посла).

У ту сврху, успоставила је систем пријемних и одлазних докумената.
Са временом, број докумената се повећавао и због повећаног обима посла око папира морали су да запосле неког ко би припремао папире и извештаје.
Запослили су Паука који је одмах успоставио систем архивирања и постао је одговоран и за преузимање телефонских позива.

А мрав? Мрав је и даље радио као и пре.
Извештаји које је достављала Бубамара су били изванредни.
Директор Стршљен је био одушевљен извештајима које је добијао од Бубамаре и ускоро је почео да захтева: упоредне студије са графиконима, анализе трендова развоја, итд.
Да би се задовољио директоров захтев, било је нужно да се запосли Хрчак који би био директна помоћ директору. Њему су одмах купили нов рачунар са штампачем.
Срећни и вредни мрав је и даље радио као и пре. Једино се пожалио да би му било лакше ако би имао неки рачунар. Нису му одобрили.

Ово је било први пут да се Мрав на нешто пожалио и директор Стршљен је одмах схватио да је потребно најхитрије реаговати. Креирао је ново радно место шефа службе који би надзирао срећног и вредног мрава.

На ново радно место је запослио Цврчка. Он је одмах по свом доласку заменио целокупни намештај у својој канцеларији и на захтев добио ергономски обликовану столицу и нов рачунар са равним, ЛЦД екраном.
Број рачунара је нарастао и морао је да се купи и инсталира и мрежни сервер.
Нови шеф службе је схватио да хитно треба помоћника (који је узгред био његов помоћник у предходној фирми). И тако је запослио Стеницу.
У исто време Мрав је постајао све мање срећан и све мање продуктиван. Опет је тражио рачунар. Опет му нису одобрили.

Ситуација са Мравом, забринула је Цврчка и он је закључио да мора да наручи студију о задовољству запослених у фирми. Упознао је са тим директора Стршљена који је схватио Цврчково објашњење и одобрио ангажовања агенције за те потребе.
Скупа студија је урађена и Цврчак је почео да примењује предложене мотивационе методе. Свуда је окачио мотивационе плакате.
Водио је Бубамару, Паука, Хрцка и Стеницу на мотивационе тренинге у позната летовалишта итд…

Мрав је и даље, али невољно, радио. Читао је мотивационе поруке на плакатима и никако није могао да нађе надређене кад су му требали.
Једноставно, или нису били ту или нису имали времена за њега.

И тако је време текло.
Директор Стршљен је и даље добијао редовно своје перфектне извештаје, али су они почели да показују да фирма није више тако рентабилна као пре.
То га је дубоко забринуло и морао је да реагује.
Унајмио је најелитнијег консултанта, госпођу Сову. Совин задатак је био да изврши потпуну анализу организације и пословања фирме и да предложи решења да би фирма пословала рентабилно.

Након три месеца, Госпођа Сова је директору предала следечи извештај:
“У фирми је превише запослених!”
Директор Стршљен је одушевљено прихватио стручну анализу и одмах отпустио:
МРАВА.
———————————————————————————————-
Наравоученије:
Никада немој да будеш срећан и вредан мрав.

  Categories:
 1. јун 28, 04:07 #1 Neso

  Nažalost ova priča je danas u našoj zemlji čista realnost,

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 29, 16:38 #2 Sutman

  Za srecu nije vazno cime se profesionalno bavimo,koliko smo bogati,koje smo vere,nacije,gde zivimo,vec kako razmisljamo,koliko volimo sebe,i kako zracimo.

  Одговорите на овај коментар
 3. октобар 03, 14:33 #3 sneza

  Ne bi li ovo treblo svrstati u obavezne tekstove?

  Одговорите на овај коментар
 4. октобар 08, 18:53 #4 sociolog u pokusaju

  bolestan tekst a i naslov u zivotu nisam procitao…ako bih ovo shvatio u konteksu saveta svom detetu…da nikada ne bude srecan i vredan. Infantilno i nerealno čak i opasno.

  Одговорите на овај коментар
 5. мај 08, 18:16 #5 Lilian

  Budi srećan i vredan, ali nemoj da budeš MRAV

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.