Нова истраживања – аутизам је могуће предвидети и у првој години живота!

фебруар 16 01:42 2017

Коришћење магнетне резонанце може бити кључно у раном откривању аутизма, чак пре навршене прве године живота, открио је тим америчких стручњака.

Тренутно, поуздану дијагнозу аутизма могуће је поставити најраније са две године, а то је већ узраст када су поједини проблеми, као што је немогућност састављања сложених реченица или успостављања контакта очима, достигли висок ниво.act.

Али нова открића, иако тек прелиминарна, можда су велики искорак који ће помоћи докторима да предвиде ризик од развоја аутизма и пре него што се појаве први симптоми.

У студији објављеној у публикацији Nature, наводи се да су истраживачи у центрима за аутизам широм Америке истраживању подвргли укупно 106 беба за које се сматрало да имају повишен фактор ризика да развију аутизам јер имају старијег брата или сестру који већ имају ту дијагнозу. Иначе, деца која имају брата или сестру са дијагнозом аутизма имају 20% шансе да и сами оболе од аутизма, док је у општој популацији тај ризик 1%. Све бебе су прошле магнетну резонанцу са шест месеци, са годину дана и са две године.

Ради поређења, истраживање је укључило и 40 беба које су имале низак ниво ризика да развију аутизам.

Магнетна резонанца открила је да су бебе које су касније развиле аутизам, имале много бржи раст набора на површини мозга од деце која нису развила аутизам.

Тај бржи раст набора повезан је и са појавом других симптома у другој години живота, као што су закаснели говор и неукључивање у игру.

Истраживачи су на основу свих информација које су добили из ове студије креирали алгоритам који им је омогућио да у чак 80% случајева успешно предвиде да ли ће беба развити аутизам до друге године живота.

Извор: Huffington Post

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.