Nova studija je pokazala da držanje bebe u naručju utiče na razvoj njenog mozga

septembar 13 15:53 2018

Dobra vest za sve one koji u svom okruženju imaju bar jednog rođaka, prijatelja, komšiju, koji vam bez povoda i preke potrebe „savetuje“ da bebu ne treba da navikavate „na ruke“.


Naime, poslednje istraživanje koje su sproveli stručnjaci iz Nacionalne dečje bolnice u Ohaju pokazuje da držanje bebe u naručju, nežan dodir i maženje, značajno doprinosi razvoju mozga, posebno kada je reč o bebama koje su prevremeno rođene.

Istraživači su ispitivali 125 novorođenih beba, kako prevremeno rođenih, tako i onih rođenih u terminu. Nedonoščad su imala manju reakciju i manji odgovor na dodir od beba rođenih na vreme, posebno one koje su bile izložene određenim medicinskim procedurama. Međutim, prevremeno rođene bebice koje su češće i više bile izložene nežnim dodirima majke i oca, kasnije su pokazivale jaču reakciju na dodir.

Dr Natali Metr, koja je vodila ceo projekat istraživanja, dala je jednostavan zaključak da su upravo nežni dodiri podrške i ljubavi doprineli razvoju mozga.

„Pobrinite se da vaša bebica dobija nežne, osećajne dodire podrške. Kontakt ’koža na kožu’ je od suštinske važnosti koji će pomoći da se mozak vaše bebe brže razvije i da reaguje na način sličan onom dok su bile u maminom stomaku“, pojasnila je dr Metr, te dodaje:

„Ako roditelji to ne mogu, bolnice bi mogle da razmišljaju o profesionalnim terapeutima koji bi iskustvom dodira pomagali bebama u razvoju.“

Dakle, dodir je važan. I stoga, držite vašu bebu u naručju kad god ste u prilici, nunajte je, mazite, jer dodir ima mnogo veći značaj na njen razvoj nego što mislimo.

Izvor: Parents.com
  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.