Nove kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred osnovne škole

januar 15 21:14 2019

Kontrolne vežbe iz Sveta oko nas i srpskog jezika za prvi razred osnovne škole po novom programu nastave i učenja 2018/2019. godine

U izdanju Kreativnog centra upravo su objavljene Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred autora Milorada Rikala, koje sadrže 14 provera znanja i veština u oblastima koje su predviđene novim programom za ovaj predmet. Zbirka sadrži 14 vežbi za grupu A i 14 vežbi za grupu B. Vežbe su raspoređene u dve celine, sa zadacima različitih tipova.

Prvi deo zbirke (1A–6A; 1B–6B) sastoji se od kontrolnih vežbi kojim se proveravaju početno pisanje (prepoznavanje glasa i slova, samostalno sastavljanje reči i kratkih rečenica, povezivanje slike s rečima i rečenicom), razumevanje pročitanog i primena osnovnih pravopisnih normi.

Drugi deo zbirke (7A–14A; 7B–14B) sadrži vežbe kojim se na književnoumetničkim i neknjiževnim tekstovima proverava koliko je učenik razumeo pročitani tekst i koliko je ovladao znanjima iz oblasti književnosti, jezika i pisanja.

Posle svake vežbe data je tabela sa ishodima koji se proveravaju. Lista ishoda je izvedena iz opisa znanja i veština predviđenih programom, a formulacije su (u meri u kojoj je to moguće) jezičko-stilski prilagođene uzrastu učenika. Odgovori učenika se procenjuju kao tačni, delimično tačni i netačni, a u tabelama su slikovno predstavljeni. Ovakvim pristupom učenici su u mogućnosti da od prvog razreda aktivno učestvuju u procesu ocenjivanja i praćenja ličnog napredovanja.

Osim za proveru znanja, Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred mogu se koristiti i za vežbanje na časovima u školi i za rad kod kuće.

Na kraju zbirke nalaze se opisi simbola i predlog za procenjivanje s primerima različitih tipova zadataka iz prve i poslednje vežbe.

Podsećamo vas na to da su nedavno objavljene kontrolne vežbe iz Sveta oko nas za prvi razred, a uskoro će u izdanju Kreativnog centra biti objavljene i Kontrolne vežbe iz matematike za prvi razred osnovne škole autorke Ljiljane Vuković. Obe zbirke su namenjene proveri znanja i veština u oblastima koje su predviđene programom za ove predmete, a vežbe su raspoređene u dve celine, sa zadacima različitih tipova. Posle svake vežbe data je tabela sa ishodima koji se proveravaju. Ovakvim pristupom,  učenici su u mogućnosti da od prvog razreda aktivno učestvuju u procesu ocenjivanja i praćenja ličnog napredovanja.

Pogledajte kako izgleda uputstvo za ocenjivanje i jedan primer kontrolnog zadatka:

  1. januar 17, 00:50 #1 Marija Bradas Markovic

    Postovani! Koja je cena testova iz srpskog, a kpja oz sveta oko nas za prvi razred!? Hvala

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.