Нови метод учења – Обрнута учионица

април 24 20:08 2014

Као један од најпопуларнијих трендова у области подучавања, обрнута учионица (flipped classroom) је техника коју би дефинитивно требало да познајете и примењујете на својим часовима. Шта је то што је чини тако посебном?
Обрнута учионица је концепт учења према коме се ученици код куће припремају за наредну лекцију, те на час долазе са одређеним предзнањем и наоружани питањима. На овај начин, знање се много брже и лакше усваја, а уместо да се теорија предаје на часу, а домаћи задатак ради код куће, процес се обрће.

Читањем лекција, гледањем видео-снимака које је учитељ издвојио, па и самосталним претраживањем интернета, ученици се код куће припремају за одређену лекцију. На час долазе како би знање учврстили вежбом и решавањем евентуалних нејасноћа кроз дискусију и разговор са осталим ученицима и учитељем.
Дакле, обрнута учионица је заправо комбинација интеракције лицем у лице и учења уз помоћ технологије и традиционалних метода. На овај начин се решава проблем класичног подучавања где ученици на самом часу најчешће не постављају питања мислећи да ће одговоре пронаћи сами код куће, а када се то не деси, учитељ није у близини како би им помогао.

Од овог приступа корист немају само ученици, већ и учитељи. Кроз дискусију на часу они који су заиста посвећени свом послу могу много научити од својих ђака – које су начешће нејасноће код појединих лекција, шта је то што је ученицима најтеже да савладају, који домаћи задаци и вежбе најбоље подстичу усвајање знања итд. Ове информације им могу помоћи касније, у раду са другим групама и усавршавању метода подучавања које користе у свакодневном раду.

Као и код класичног система подучавања, успешност обрнуте учионице у великој мери зависи од квалитета и стручности учитеља, умећа да подстакне јасну и слободну комуникацију, али и квалитета наставног плана и инструкција које ученици добијају за рад од куће.
На крају, конкретно у нашем друштву, не може се занемарити ни проблем изузетно изражених економских и социјалних разлика међу ученицима. Док једни имају најмодерније уређаје, најскупље телефоне и рачунаре, други никад нису приступили интернет. То значи да ни могућности припреме за час у обрнутој учионици нису једнаке.

Александра Цвјетић

  Categories:
 1. јул 07, 09:00 #1 Vesna

  Da li je neko kod nas ima iskustva u primeni ovog nacina rada? Gde mogu da se nadju komentari onih koji su primenjivali ovaj metod?

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 01, 01:11 Sonia

   Radila sam još pre neku godinu, verovatno prva u Srbiji. Naporno za nastavnike, jer treba da snime ili porberu nastavne video materijale, da bi čas bio uspešan! Učenicima se dopada! Radili smo još nekoliko puta! Uspeh zavisi i od sastava odeljenja

   Одговорите на овај коментар
   • август 25, 10:44 Aleksandra

    Ja sam gledala materijal koji je postavljala nastavnica biologije (možda ste to bili baš Vi). Ja ne predajem biologiju, ali ta nastavnica se zaista pripremala za sledeće časove i meni je bilo zanimljivo da gledam video lekcije. Sjajna ideja. Čak sam je pomalo primenila i za moje časove. Imam u VI razredu da obradim Sketchup. Napravila sam 6 tutorijala kao deca za video igrice, sa uputstvima za crtanje kuće pomoću Sketchup-a. Moj veliki problem je bio što svako dete radi vežbu individualno i kada zapnu svi su me istovremeno zvali da im pomažem. Mi razrede ne delimo u grupe (nedostatak učionica) i za mene su ove vežbe bile iscpljujuće. Dok nisam primenila model Izokrenute učionice. Snimila 6 video uputstva, podelila link učenicima (pogledala je samo 1/4 razreda), ali se to pokazalo kao sasvim dovoljno jer su onda oni jedno drugom pomagali.

    Одговорите на овај коментар
 2. новембар 10, 18:42 #2 Vera

  Ja sam probala krajem prošle godine, a ove godine pokusavam sa sedmacima. U boljem odeljenju ide dobro, ali treba dosta vremena da se osmisli rad na času, koji bi za učenike bio dodatno podstcajan. Za to treba mnogo kopiranja radih listova, a druge materijale nemam. U drugom slabijem odeljenju su sama deca imala veliki otpor prema obavezi da gledaju film. A i problem je šta raditi ako je pola pripremilo, a pola nije, jer onda me jedna polovina gleda belo, a ako objašnjavam ono iz filma, a onima koji su ga videli je dosadno, a onda ono što sam zamislila nije izvodljivo.. Problem je što ne možete isplanirati čas, jer zavisite od učenika…u svakom slučaju vredi pokušati, ali ne za svaki čas.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.