Нови вишкови због рушења одељења

јул 15 02:43 2017

У образовном систему 9.605 људи ради са непуним радним временом, а током ове школске године било је 10.326 преузимања ради допуне норме.
У овом тренутку 305 запослених у просвети су технолошки вишак без иједног часа и они примају пуну плату, а не раде, показују најновији подаци Министарства просвете.

Из Уније синдиката просветних радника Србије упозоравају да ће се број технолошких вишкова значајно повећати од 1. септембра уколико министар не измени Стручно упутство о формирању одељења и не одустане од намере да се руше одељења од другог до четвртог и од шестог до осмог разреда основне школе, уколико је у међувремену дошло до смањења броја ђака.

– У пракси, ова одредба значи да ће у многим основним школама, нарочито у сеоским срединама доћи до поновног формирања одељења у поменутим разредима, и то најчешће зато што је дошло до пресељења неколико ученика. Последица тога ће бити да учитељице постају потпуни, а наставници делимични технолошки вишкови. Осим тога, у многим школама ће због спајања и смањења броја одељења бити угрожени и секретар, руководиоци рачуноводствених послова, стручни сарадници, а да не говоримо колико ће то бити стресно за ученике и њихове родитеље – каже за Данас Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она подсећа да је и за време претходног министра Срђана Вербића било планирано расформирање одељења од другог до четвртог и од шестог до осмог разреда, али да је управо министар Шарчевић у августу прошле године када је дошао на чело Министарства просвете то спречио. Јанковићева наводи да ће у школама настати хаос када се запослени врате са распуста, али верује да још има времена да се упутство измени.

Добривоје Марјановић, члан Председништва Уније, истиче за Данас да ће тај синдикат стати иза школа које ће бити принуђене да због неколико ученика руше одељења, али не и иза директора који су у претходном периоду свесно кршили стручно упутство и закон, фингирајући податке о броју ученика. О томе је пре неколико дана говорио и сам министар, напомињући да су бројне неправилности рађене са циљем да се формирала лажна слика и већи број запослених.

Марјановић, који је и члан Централне радне групе за технолошке вишкове, за Данас износи најновије податке о ефектима рационализације током ове школске године: средином септембра на листи вишкова је било 4.846 запослених, а сада их је 2.282. Да би се сви они збринули, потребно је 738 пуних норми. Kада је реч о људима који су радни однос засновали са непуном нормом, на почетку школске године их је било 15.085, а тренутно их има 7.323, а да би сви они били стопостотно запослени потребно је 1.812 радних места.

Kада се све сабере, у образовном систему тренутно је 9.605 радника са непуним радним временом, а Марјановић процењује да би бар половина од тог броја могла да буде преузета. Он, међутим, каже да и даље има појединих директора који одбијају да преузму технолошке вишкове. Наводи случај директорке школе у Бачком Јарку која више од три године то не жели да уради, нити жели да поступи по налогу просветне инспекције, али до данас није разрешена. Иако је министар више пута најављивао да ће сви који се оглуше о прописе бити кажњени, у Унији наводе да од свих случајева за које су Министарству доставили документацију да је било злоупотреба, ниједан директор није разрешен, јер очигледно имају заштиту локалних политичких моћника.

Састанак са Шарчевићем у понедељак
Из Уније напомињу да се сваке године јављају нови технолошки вишкови, јер се из године у годину смањује број ученика, али да им није јасна министрова рачуница од 2.000 потенцијалних вишкова. Јасна Јанковић каже да ово није први пут да се помињу отпремнине, али да синдикати не знају ни колико ће оне износити, нити ко ће на њих имати право. За Унију је и непознаница колико је просветних радника са Kосова (они не раде у просвети, а месечно добијају по 8.000 динара), зашто они никада нису ушли у систем и како се десило да их сада има 360, а за време претходног министра помињала се цифра од 700. О свему овоме синдикати би у понедељак требало да разговарају са министром Шарчевићем.

Без отпуштања на факултетима
На факултетима неће бити отпуштања запослених наставника и сарадника, а поједини ће моћи да запошљавају нове кадрове, саопштило је јуче Министарство просвете, демантујући наводе појединих медија да у високом образовању следе откази због одлуке Владе о максималном броју запослених у јавном сектору. “Министарство просвете води регистар запослених у високошколским установама у оквиру базе у коју податке уносе искључиво високошколске установе. Увидом у ту базу евидентно је да не постоји потреба за отпуштањем ни на основу претходне Одлуке о максималном броју запослених, а нарочито не на основу последње измене те одлуке”, кажу у Министарству.

Извор:Данас

  Categories:
напишите коментар

4 коментара

 1. јул 15, 16:12 #1 Marina

  Mnogi ce zajedno sa svojom decom put granice.Ni odlazak iz sela u grad nije doneo boljitak.Pusta ce ova zemlja ostati.

  Одговорите на овај коментар
 2. јул 15, 21:47 #2 Djordje

  Unistavanje obrazovanja! Mladi beze a on povecava broj ucenika u odeljenju! Koja je tu logika? Lakse se manipulise neobrazovanim ljudima.

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 16, 00:37 #3 Оштећени

  Зашто министар не разрешава директоре који не поштују листe А и Б. Локални политички моћници нису одговорни за рад републичких органа. Директоре школа не именује нити разрешава локална самоуправа већ републички просветни инспектор или министар prosvete . Толико.

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 19, 08:59 #4 Jelena

  Godinama radim u prosveti na odredjenovreme! Moji ucenici osvajaju rezultate na takmicenjima, moji javni casovi su zapazeni i opet sam ugrozena od strane nekog uljuljkanog kolege koga mrzi da dodje na posao, a kamo li da radi. Briga ga, on ima ugovor na neodredjeno vreme pa makar i godinu vise staza od mene. Ovakvih kao ja ce uskoro da bude polovina ljudi u prosveti. Muka mi je vise od tih tehnoloskih viskova!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.