Новина у школама: Запошљавају се куварице и сервирке

октобар 19 10:39 2017

Министарство просвете увешће једну новину у школске кухиње које испуњавају ХАСАП стандард. Те образовне установе добиће сопствене куваре и сервирке како би ђаци имали што здравије оброке!

Тим за област исхране ученика и ђачких кухиња, који је недавно оформљен како би се деци понудили и обезбедили квалитетнији и економичнији оброци поред овог, бавиће се и другим променама.

– Задатак тима је да продукује упутство школама за спровођење тендера, као и израда стандарда квалитета који обезбеђују исправност хране и одговарајућу нутритивну вредност оброка. Тим би требало да понуди и законске могућности и решења како би се у процес што више укључили локални произвођачи и остали ресурси система, попут студентских и кухиња предшколских установа, ђачких задруга средњих стручних школа… – објашњавају из министарства за Блиц.

Полазну основу за рад тима представљају резултати анкете која је послата на адресу свих основних школа у Србији, у оквиру међународног пројекта “Хоризонт 2020”, о њиховој опремљености, стању школских кухиња итд.

– Један од циљева је да се, колико год је могуће, обезбеди припремање хране за ученике у објектима који су у систему образовања. Уколико школске кухиње ХАСАП стандард и имају довољан број пријављених оброка, онда систематизацијом планирају радна места куварице и серверке, а Министартво одобрава средства. Такође, у срадњи са министарствима здравља и пољопривреде биће оформљен посебан тим који ће се бавити утврђивањем критеријума које компаније могу да учествују на тендерима на основу стандарда хране које ће морати да испуне – објашњавају у Министарству просвете.

Извор: Блиц

  Categories:
  1. октобар 19, 17:27 #1 IQ

    Jeste brale ako ti od kojih skole kupuju robu budu postovali set zakona vezan za bezbednost hrane i upotrebu hemikalija u proizvodnji iste. Came u nekim fiokama uz saku jada fitosanitarnih inspektora uglavnom angazovanih na granicnim prelazima. Treba malo pogledati naucne radove na datu temu. Dakle, koncept sa kuvaricom nece dovesti do poboljsanja zdravstvenog statusa nacije. A ministar iz casa u cas pokazuje sve vece nepoznavanje prilika i neznanje o sopstvenoj domovini. Medjutim, zaboravila sam da je fotkanje i marketing stvar prioriteta i da je bitno da se u mikrofon kaze, bez obzira na znacenje iskaza i realnost oko nas. Osnovno obelezje 21. veka koja eto, nekako ide na ruku “preduzimljivima”.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.