Новине које очекују ђаке и наставнике у новој школској години

август 13 09:38 2017

Нови, односно “редизајнирани” предмети, униформе и увођење електронског дневника, само су неке од новина које очекују ђаке и наставнике у новој школској години.

Три недеље пред почетак нове школске године, школе се припремају за долазак ђака, али и бројне измене које их очекују. Једна од већих јесте да ће електронски дневник од јесени имати 200 школа.

Kако је претходно објавио министар просвете Младен Шарчевић, ова измена допринеће смањењу администрације за просветне раднике, лакшем приступу информацијама о свом детету за родитеље, а представља и контролни механизам стања у образовном систему.

Униформе ипак за све основце

Претходних месеци ђаци и њихови родитељи изјашњавали су се о увођењу униформи у основним школама, а 55 одсто њих подржало је ову идеју. Оне ће, међутим, бити обавезне и за оне који су се изјаснили против, али их свакако неће добити сви у исто време.

– Оне школе које су то прихватиле, спроводе одређене поступке избора и набавке и у њима ће бити уведене. Намера је да све основне школе имају униформе, али наравно не од првог септембра, већ је план да се уводе сукцесивно и да се решава проблем финансирања за децу из материјално угрожених породица – кажу из Министарства просвете.

Kако је једна од замисли да униформе шију средње текстилне школе, ради се и на њиховом повезивању са основним школама.

Највише измена за петаке

Будуће петаке очекују три редизајнирана предмета – “физичко и здравствено васпитање”, “техника и технологија” и “информатика”. Међутим, променама ту није крај, јер ће се кроз међупредметно повезивање увести и “предузетништво и финансијска писменост”.

Тим поводом наредних недеља почеће обуке за наставнике измењених предмета, за које су усвојени нови наставни планови и програми.

А шта ће наставници морати да науче

Први ће усавршавати наставници физичког, које очекује предавање здравственог васпитања. Следећи су наставници технике и технологије, који морају бити обучени за лекције о предузетништву, а потом ће наставници информатике морати да савладају прогамирање, који је сада део наставног садржаја.

Предузетнишво, нове вештине и модерне технологије

Kада је реч о предмету “техника и технологија”, како је недавно објаснила помоћница министра просвете Весна Недељковић, новина је у садржајима везаним за предузетништво као важну компетенцију.

– У самом предмету подстиче ученике на пројектно планирање, развијање од идеје до производа и његовог пласмана, учење практичним вештинама, такође, у оквиру овог предмета ученици ће стицати знања и о модерним технологијама – рекла је Недељковић.

Општездравствена култура

Предмет “физичко васпитање” добија нове наставне садржаје из области здравственог васпитања, важне за правилан раст и развој ученика, као и стицање опште здравствене културе.

– Уводи се и додатна активност која је обавезујућа за ученике и наставнике под називом “обавезна физичка активности” (час и по недељно), коју школа планира у оквиру годишњег плана и реализује у складу са просторним и људским ресурсима, поштујући најбољи интерес деце – навела је Весна Недељковић.

Опремање школа

Министар Шарчевић недавно је истакао да је интернет коначно стигао до свих школа, као и да је преко кредита Европске банке набављено 4.600 нових рачунара за школе.

– У последња два месеца опремили смо више од 40 школа рачунарском опремом и ових дана у школе у Србији стиже још 700 рачунара. Из средстава опортунитета опремљено је 10 школа, велика је и помоћ друштвено одговорних компанија. Многе компаније су већ донирале рачунаре школама. Наставићемо да опремамо школе рачунарима, не само због наставе информатике, већ и због укупног повећања дигиталних компетенција свих запослених у школама – објаснила је помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић.

 

Извор: Блиц

  Categories:
напишите коментар

12 коментара

 1. август 13, 12:46 #2 Božović Vladan

  Šarčeviću, nije ti ovo Severna Koreja da na silu uvodiš uniforme.
  Što se tiče elektronskog dnevnika, koliko je na tenderu bilo ponuđača softvera, za koju cenu su ponudili, ko je pobedio, i za koju sumu. Valjda ne očekuješ da profesori na svom privatnom telefonu instaliraju tu glupost, pa te pitam odakle ti 10 miliona eura za nabavku službenih tableta, ili mobilnih, za 100 hiljada profesora u Srbiji.
  Da li si svestan da su profesori nezadovoljni svojim bednim platama po 10 minuta upusivali podatke u dnevnik, tako tako da čas traje manje od pola sata, zato što zakasne bar 5 minuta. Do sada je čas trajao pola sata efektivno, a od sada će trajati 20 minuta, nabadajući tu tvoju budalaštinu, tako da si dao moćno oružje profesorima za gubljenje vremena.
  Ko ti je dao za pravo da kontrolišeš rad profesora, preko te nebuloze. Rad profesora kontroliše direktor, zato što škole treba da budu NEZAVISNE da bi dobro radile, što tebi nikako nije jasno, jer si jedan nesposoban birokrata.

  Одговорите на овај коментар
 2. август 13, 18:21 #3 Дигитализација!

  Поред евидентирања наставног часа у е-дневник предлажем министру просвете да под обавезно предметни наставник “закачи” и припрему за ту наставну јединицу у е-дневник зато што има наставника који не предају ни месечне планове, ни припреме за час, који редовно крате час односно кашне на час, који немају мотивацију за рад, којима је само плата у мислима, који треба да мењају радне навике, који су са директором транге франге, услуга за услугу, ја теби ти мени …

  Одговорите на овај коментар
  • август 14, 12:08 IQ

   Eee vecina umesto da kaci tu e-jedinicu upravo mora negde drudge leba da zaradi. Za sebe i svoju decu. Dobar radnik se neguje i cuva. Kao biljka mora da se prihranjuje i oslobadja korova. Mora da ima dovoljno sunca i bude zasticen od zege. I da ga ponekad zapljusnu talasi mora…umesto sto sedi kuci i prebira dal ima dva il tri kvarna zuba i citave carape. Jer pobogu trebalo bi ponekad i da se osmehne (naravno da to mora biti standardizovan osmeh da ne povredi slucajno necije emocije) a i napravi zvezdu u holu ili dvoristu (da se deca malo razonode). Da li Vi imate svoje lekcije u e formi, elektronske knjige priprema za proveru znanja pred vazne ispite kompletno opremljene tekstualno, audio i vizuelno. Za upotrebu on line? Ako smo vec kod digitalizacije i njene sustine.

   Одговорите на овај коментар
  • август 14, 12:33 Božović Vladan

   Ma taman posla da nam je samo plata u mislima. U mislima nam je rad, rad i samo rad, i kako da to što bolje upišemo u elektronski dnevnik.

   Одговорите на овај коментар
  • август 14, 13:01 Božović Vladan

   A koja im je motivacija za rad Ajnštajne.

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.