Novine koje očekuju đake i nastavnike u novoj školskoj godini

avgust 13 09:38 2017

Novi, odnosno “redizajnirani” predmeti, uniforme i uvođenje elektronskog dnevnika, samo su neke od novina koje očekuju đake i nastavnike u novoj školskoj godini.

Tri nedelje pred početak nove školske godine, škole se pripremaju za dolazak đaka, ali i brojne izmene koje ih očekuju. Jedna od većih jeste da će elektronski dnevnik od jeseni imati 200 škola.

Kako je prethodno objavio ministar prosvete Mladen Šarčević, ova izmena doprineće smanjenju administracije za prosvetne radnike, lakšem pristupu informacijama o svom detetu za roditelje, a predstavlja i kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu.

Uniforme ipak za sve osnovce

Prethodnih meseci đaci i njihovi roditelji izjašnjavali su se o uvođenju uniformi u osnovnim školama, a 55 odsto njih podržalo je ovu ideju. One će, međutim, biti obavezne i za one koji su se izjasnili protiv, ali ih svakako neće dobiti svi u isto vreme.

– One škole koje su to prihvatile, sprovode određene postupke izbora i nabavke i u njima će biti uvedene. Namera je da sve osnovne škole imaju uniforme, ali naravno ne od prvog septembra, već je plan da se uvode sukcesivno i da se rešava problem finansiranja za decu iz materijalno ugroženih porodica – kažu iz Ministarstva prosvete.

Kako je jedna od zamisli da uniforme šiju srednje tekstilne škole, radi se i na njihovom povezivanju sa osnovnim školama.

Najviše izmena za petake

Buduće petake očekuju tri redizajnirana predmeta – “fizičko i zdravstveno vaspitanje”, “tehnika i tehnologija” i “informatika”. Međutim, promenama tu nije kraj, jer će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i “preduzetništvo i finansijska pismenost”.

Tim povodom narednih nedelja počeće obuke za nastavnike izmenjenih predmeta, za koje su usvojeni novi nastavni planovi i programi.

A šta će nastavnici morati da nauče

Prvi će usavršavati nastavnici fizičkog, koje očekuje predavanje zdravstvenog vaspitanja. Sledeći su nastavnici tehnike i tehnologije, koji moraju biti obučeni za lekcije o preduzetništvu, a potom će nastavnici informatike morati da savladaju progamiranje, koji je sada deo nastavnog sadržaja.

Preduzetnišvo, nove veštine i moderne tehnologije

Kada je reč o predmetu “tehnika i tehnologija”, kako je nedavno objasnila pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković, novina je u sadržajima vezanim za preduzetništvo kao važnu kompetenciju.

– U samom predmetu podstiče učenike na projektno planiranje, razvijanje od ideje do proizvoda i njegovog plasmana, učenje praktičnim veštinama, takođe, u okviru ovog predmeta učenici će sticati znanja i o modernim tehnologijama – rekla je Nedeljković.

Opštezdravstvena kultura

Predmet “fizičko vaspitanje” dobija nove nastavne sadržaje iz oblasti zdravstvenog vaspitanja, važne za pravilan rast i razvoj učenika, kao i sticanje opšte zdravstvene kulture.

– Uvodi se i dodatna aktivnost koja je obavezujuća za učenike i nastavnike pod nazivom “obavezna fizička aktivnosti” (čas i po nedeljno), koju škola planira u okviru godišnjeg plana i realizuje u skladu sa prostornim i ljudskim resursima, poštujući najbolji interes dece – navela je Vesna Nedeljković.

Opremanje škola

Ministar Šarčević nedavno je istakao da je internet konačno stigao do svih škola, kao i da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole.

– U poslednja dva meseca opremili smo više od 40 škola računarskom opremom i ovih dana u škole u Srbiji stiže još 700 računara. Iz sredstava oportuniteta opremljeno je 10 škola, velika je i pomoć društveno odgovornih kompanija. Mnoge kompanije su već donirale računare školama. Nastavićemo da opremamo škole računarima, ne samo zbog nastave informatike, već i zbog ukupnog povećanja digitalnih kompetencija svih zaposlenih u školama – objasnila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

 

Izvor: Blic

  Categories:
napišite komentar

12 komentara

 1. avgust 13, 12:46 #2 Božović Vladan

  Šarčeviću, nije ti ovo Severna Koreja da na silu uvodiš uniforme.
  Što se tiče elektronskog dnevnika, koliko je na tenderu bilo ponuđača softvera, za koju cenu su ponudili, ko je pobedio, i za koju sumu. Valjda ne očekuješ da profesori na svom privatnom telefonu instaliraju tu glupost, pa te pitam odakle ti 10 miliona eura za nabavku službenih tableta, ili mobilnih, za 100 hiljada profesora u Srbiji.
  Da li si svestan da su profesori nezadovoljni svojim bednim platama po 10 minuta upusivali podatke u dnevnik, tako tako da čas traje manje od pola sata, zato što zakasne bar 5 minuta. Do sada je čas trajao pola sata efektivno, a od sada će trajati 20 minuta, nabadajući tu tvoju budalaštinu, tako da si dao moćno oružje profesorima za gubljenje vremena.
  Ko ti je dao za pravo da kontrolišeš rad profesora, preko te nebuloze. Rad profesora kontroliše direktor, zato što škole treba da budu NEZAVISNE da bi dobro radile, što tebi nikako nije jasno, jer si jedan nesposoban birokrata.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 13, 16:42 Nada

   U mojoj skoli vec nekoliko godina se vodi elektronski dnevnik. Racunar stoji u zbornici i svaki nastavnik, a ima nas preko pedeset, unosi podatke u e-dnevnik kad stigne. Redovno vodimo pedagoske sveske i iz njih prepisujemo u e – dnevnik. Dupli posao radimo, ali ko nas pita?! Naravno, vodimo i klasican dnevnik

   Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 13, 21:12 Natasa

   Sramota da od tako trivijalne stvari pravite neki big deal. Elektronski dnevnici se popunjavaju vrlo jednostavno na laptopu koji mora postojati u svakoj ucionici/kabinetu…nema odlaska u kancelariju na svakoj pauzi i nema potrebe za zamenom dnevnika. Ocene sa testova se mogu popuniti i na kucnom kompjuteru/laptopu. I nemojte sami da ponizavate kolege pricama o edukaciji potrebnoj za popunjavanje el. dnevnika.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 13, 22:46 Elektronski dnevnik

   U Trinaestoj beogradskoj gimnaziji e-dnevnik će savršeno funkcionisati i bez službenih tableta odnosno mobilnih telefona, budite bezbrižni i uspešni!

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. avgust 13, 18:21 #3 Digitalizacija!

  Pored evidentiranja nastavnog časa u e-dnevnik predlažem ministru prosvete da pod obavezno predmetni nastavnik “zakači” i pripremu za tu nastavnu jedinicu u e-dnevnik zato što ima nastavnika koji ne predaju ni mesečne planove, ni pripreme za čas, koji redovno krate čas odnosno kašne na čas, koji nemaju motivaciju za rad, kojima je samo plata u mislima, koji treba da menjaju radne navike, koji su sa direktorom trange frange, usluga za uslugu, ja tebi ti meni …

  Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 14, 12:08 IQ

   Eee vecina umesto da kaci tu e-jedinicu upravo mora negde drudge leba da zaradi. Za sebe i svoju decu. Dobar radnik se neguje i cuva. Kao biljka mora da se prihranjuje i oslobadja korova. Mora da ima dovoljno sunca i bude zasticen od zege. I da ga ponekad zapljusnu talasi mora…umesto sto sedi kuci i prebira dal ima dva il tri kvarna zuba i citave carape. Jer pobogu trebalo bi ponekad i da se osmehne (naravno da to mora biti standardizovan osmeh da ne povredi slucajno necije emocije) a i napravi zvezdu u holu ili dvoristu (da se deca malo razonode). Da li Vi imate svoje lekcije u e formi, elektronske knjige priprema za proveru znanja pred vazne ispite kompletno opremljene tekstualno, audio i vizuelno. Za upotrebu on line? Ako smo vec kod digitalizacije i njene sustine.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 14, 12:33 Božović Vladan

   Ma taman posla da nam je samo plata u mislima. U mislima nam je rad, rad i samo rad, i kako da to što bolje upišemo u elektronski dnevnik.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • avgust 14, 13:01 Božović Vladan

   A koja im je motivacija za rad Ajnštajne.

   Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.