NSPRV: Ovakvi štrajkovi, organizovani na brzinu, ne daju nikakav rezultat

novembar 30 12:34 2018

I NSPRV nezadovoljan načinom organizovanja protesta prosvetnih radnika


Štrajkovi se ne vode svakih pet dana
U štrajku upozorenja  učestvovalo je oko 500 škola, članica Unije sindikata prosvetnih radnika, od ukupno 760. U 138 obrazovnih ustanova se nije štrajkovalo, izjavio je za Danas Vladimir Adžić, član Unije.

Odziv članica Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) je bio polovičan, jer su se pozivu na štrajk odazvali zaposleni u 325 škola, od 620 koliko ima taj sindikat. Ministarstvo prosvete se nije oglašavalo sa podacima o broju škola u kojima nije bilo prvog časa.

Predsednica SOS Valentina Ilić demantovala je izjavu bivšeg predsednika tog sindikata Branislava Pavlovića, koji je za Danas rekao da je ranije najavljena povišica od 14 odsto bila planirana samo za profesore sa sedmim stepenom stručnosti.

– Ministri prosvete i finansija su u medijima i na sastancima sa sindikatima izjavljivali da će svi zaposleni u prosveti dobiti povišicu plata od 14,6 odsto, kao i da će povećanje za prosvetne radnike biti veće nego za ostale delatnosti. Ovde se radi o izneverenim dogovorima i obećanjima koja su dali najodgovorniji ministri u Vladi i zbog kojih su reprezentativni sindikati u obrazovanju organizovali štrajk upozorenja – ističe Ilić.

Povodom Pavlovićeve ocene da bi nastup sindikata obrazovanja bio uspešniji da su sarađivali sa sindikatima zdravstva, Ilić je poručila da te saradnje nije bilo ni u prethodnom periodu.

U Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), koji je član Sindikata radnika u prosveti Srbije, smatraju da prosvetni radnici itekako imaju razloga za štrajkove i proteste, ali ne na ovakav način.

„Ovakvi štrajkovi, organizovani na brzinu, ne daju nikakav rezultat. Na ovaj način će jedino „lideri“, bez trunke samokritike i lične odgovornosti, krivicu za neuspeh prebaciti na državu i na članstvo koje nije spremno da ih sledi. Svesno ili nesvesno, ovi pojedinci, dodatno uništavaju i ovo što je od sindikata preostalo. Najgore što se sada može desiti jeste da članovi počnu da napuštaju sindikate umesto da ih popravljaju ili menjaju“, navodi se u saopštenju NSPRV.

Oni pitaju „šta znači štrajk upozorenja posle štrajkova koji su obeležili prethodna tri meseca“ i „šta znači zahtev za veće izdvajanje kada je budžet već u Skupštini Srbije“.

„Vreme je da naučimo da se štrajkovi ne vode svakih pet dana već samo onda kada su pripremljeni. Način na koji sada sindikati deluju dovešće samo do njihovog urušavanja, što je ujedno i cilj vlasti“, poručuju iz NSPRV.

Piše: V. A

Izvor: Danas

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.