О стручном усавршавању …

јул 31 14:19 2014

Пише: Зоран Милојевић

… по ко зна који пут, али сада на пресеку једног периода … и за ОКЦ и за нас наставнике. У ОКЦ-у се бавимо стручним усавршавањем већ седам година и још увек немамо јасну слику да ли то држава и систем виде или ми радимо па шта буде. Оно што је приметно је да колеге то и те како виде и поштују. Ово се не односи само на ОКЦ, већ и остали аутори и тренери имају своју слику стручног усавршавања а ЗУОВ неку своју. Недостатак двосмерне комуникације ЗУОВ-а доводи до тога да у овој области тапкамо у месту већ годинама.images (76)

Ова јурњава за бодовима подсећа ме на причу о дечаку и вуку, само што у овом нашем случају вук никако да дође. Не знам шта треба да се деси па да надлежни укапирају да не могу натерати наставнике да се стручно усавршавају. То је једноставно немогуће, не по нечијем инату већ по логици и природи посла. Ту нема победника. Једноставно, као што не можете сликара присилом терати да наслика уметничко дело или композитора да компонује. То се ради само ако се жели … све друго је узалудно. Никада нећемо натерати ученика да научи лекцију тако што му претимо јединицом. Он ће се трудити и поправити оцену, али неће научити лекцију како треба већ само онолико колико да поправи јединицу, ту нема правог знања. Зато смо и кивни на овај начин стручног усавршавања. Нећемо постати бољи наставници ако одемо на семинар који је школа организовала према финансијско оправданој цени нити ако одемо на интернет семинар јер је јефтинији и много практичнији. Не … постаћемо бољи наставници само ако схватимо да нам стручно усавршавање треба. Даље је све лако и доступно. И новац и време и жеља ипримена. 

Наравно да можемо избећи ову „обавезу”, као што рекоше поједини интернет тролови и лажни профили на фејсбук групама просветних радника: „Само затражите директору новац за стручно усавршавање и када вас он одбије јер нема новца, ви сте мирни … имате доказ да сте хтели. Испунили сте форму.” То су баш они који се боре против форме. То је за праве просветне раднике толико жалосно … али, доскочили смо систему. Да ли можемо исто тако да кажемо и ученицима у учионици да треба да раде на Windows XP, иако је званично укинут, јер наставник није ишао на стручно усавршавање заWindows XP  7? Или ако нас питају зашто и даље диктирамо кад свега има на интернету, слободно им кажемо да у наше време није постојао тај Интернет.

Не знам где је већи проблем … код нас наставника или код надлежних. Надлежни (читај ЗУОВ) је институција која не комуницира много. Једноставно, од њих мало конструктивних речи којима показују да ослушкују наставнике и њихове жеље. Није ми познат њихов план стручног усавршавања наставника у Србији, али они као надлежна институција директно су одговорни за ово стање. Ако је нешто позитивно, то је да смо доста одмакли од комшија из Македоније, Црне Горе, Хрватске и БиХ. Знам какав је систем тамо и могу рећи да се код нас ипак нешто дешава. Систем је можда лош, али појављује се зрак светлости у виду виших наставничких знања. Иако је ова прича на дугачком штапу и пут је посут папирима, надајмо се да је то први корак до признања оних који се труде.

Оно што и те како радује је велики број колега који су свесни да је знање потребно обнављати и након факултета, да је образовање жив процес и да је немогуће једном нешто научити и предавати то наредних 30 година.

 

Поготово што ове колеге саме плаћају за своје стручно усавршавање. То је необорив доказ. Једноставно, новац из својих џепова троше на семинаре које желе, који ће им значити у раду и дати знања. Они се не крију иза флоскуле „школа нема пара” и не одустају од жеље за усавршавањем. Наравно да ће многи мислити да су ови наставници наивни, јер је и њима и оним другима који се не усавршавају иста плата, али суд ученика је оно што се не може купити. Такође, многи мисле да се ови наставници плаше за 100+20 бодова па плаћају да би сакупили бодове … али зар није иста таква слика и у учионици … међу ученицима. У одељењу увек имамо оне веште ученике који се стално извлаче, знају када ће наставник да „пита”, шта да кажу да се извуку, када да побегну са часа, знају своја права да им се мора закључити оцена ако су три уписане у дневник иако нису били у школи последња два месеца … или да им се поред четири јединице у дневнику мора дати шанса да одговарају последњег часа. Они, такође, знају да победе систем. Са друге стране имамо оне вредне ученике који се труде, који знају шта желе, а то је често и више него што наставник тражи, оне који пре часа прелистају нову наставну јединицу, иду на секције и додатну наставу … ученике који чине лепоту образовног система за који радимо. Ценимо и хвалимо такве ученике, поштујемо њихов труд и пружамо захвалност … они су светла слика оног што радимо. Направимо паралелу … да ли има оваквих наставника – оних који успевају да победе систем и не знају шта је семинар и оних који сами раде на себи, не чекајући да им школа то омогући?

Посебна прича су колеге чија су уверења са по 24 бода још код мене … који су платили семинар и завршили, направили алате за наставу, применили знање са семинара и користе своје блогове и електронске дневнике … а не маре за Уверење. На семинарима имамо и колеге из Македоније, Црне Горе, Словеније и БиХ, којима овај наш папир ништа не значи, имамо и колеге који су у пензији али и апсолвенте који се још нису запослили. Све ово је позитивна слика која ипак говори да је воља просветних радника јача од прописа нашег Министарства. То су људи које ЗУОВ треба да зове и да разговара са њима, да нађе начин да приђе наставницима и тај „пелцер” да примени на све.

У наредној години ОКЦ ће имати акредитоване али и неакредитоване семинаре, од којих су неки настали након конкурса а неки су одбијени због циљева и некомпетентности аутора и модератора ☺. Понудићемо семинаре намењене наставницима без акредитације надлежних и сигурни смо да ћемо имати као полазнике оне који желе да унапреде свој посао. Не знамо колики ће тај број бити … али надамо се велики, јер сам ових дана потписао 6000. сертификат из претходног акредитационог циклуса. То ипак није мала бројка ☺.

 

Извор: www.skolskidnevnik.net

 

  Categories:
напишите коментар

3 коментара

 1. август 01, 09:51 #1 Doris

  Prvi put čujem za XP 7. http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif

  Одговорите на овај коментар
 2. август 01, 14:10 #2 ZR iz ZR

  Ne bih da ulazim u vašu poslovnu politiku, ali baš me zanima (samo u procenitma) koliko ima polaznika koji su SAMI platili Vaše (ODLIČNE) kurseve, a koliko onih kojima je to učinila škola. Sve najbolje u daljem radu i nadam se da se “vidimo” na nekom od narednih kurseva.

  Одговорите на овај коментар
 3. август 04, 06:53 #3 Zoran

  Zr iz Zr : Oko 85% nastavnika, pedagoga i direktora su sami finansirali svoje stručno usavršavanje. Ovo je malo stariji podatak, nemam poslednji kompletni, ali neki procenat gore/dole.

  Doris : taj OS ne postoji, greška je u tekstu, pretpostavljam da se slučajno desila. Orginal je ovde: http://www.skolskidnevnik.net/2014/05/o-strucnom-usavrsavanju/

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.