Образовање гори, а просвета се чешља

новембар 27 12:56 2014

Ljubinka-Boba Nedić

Просветна парфимерија

Образовање гори, а просвета се чешља. У складу са атмосфером у читавом друштву, све се шминка, пегла, дотерује. Само нек личи на успешно. Нека се привид одржава. Споља гладац, а унутра јадац. Капирам ја да “тамо неки” треба да оправдају своја радна места и плате, да делују невиђено стручно и у складу с тим максимално замрсе ствари. Код нас, у просвети, важи свето правило: ако нешто не умеш једноставно да објасниш, или не познајеш материју, или се ниси добро припремио за час. Питам се зашто то и за њих не важи, а ствари су више него једноставне. Хоћете боље образовање? Хоћемо и ми. Како? Једноставно:

images (33)

1) прилагодите наставне програме XXI веку и животним и привредним потребама;

2) опремите СВЕ школе бар приближно исто;

3) пооштрите критеријуме запошљавања у просвети;

4) уведите наставничке факултете са одређеним прагом бодова при упису;

5) смањите број предмета, укрупните све што се може укрупнити;

6) при изради наставних програма ви установите корелацију, хоризонталну и вертикалну;

7) растеретите ученике – не треба им више од 5 часова дневно у основној, а 6 у средњој школи; оставите им времена за секције и остале ваннаставне активности;

8) не фолирајте се са изборним предметима, јер ученици бирају по постојећем наставном кадру, а не по својим интересовањима (узгред, верска настава и грађанско васпитање су још увек обавезни изборни предмети?!)

9) терајте оне што одобравају уџбенике да их макар прочитају од корице до корице (исто важи и за семинаре – нек их неко погледа пре него што их одобри!)

10) направите компромисно решење са инклузијом – дозволите школама да формирају специјална одељења, уз обавезу организовања бројних активности са ученицима осталих одељења;

11) пооштрите обавезе и одговорности ученика, да нам школе не би личиле на каубојске, а успут уведите и законску одговорност родитеља;

12) вратите предметне саветнике да не бих неком учитељу преко везе запосленом у ШУ морала да објашњавам да се страни језик може предавати и “тихом методом”, за коју у животу није чуо;

13) ако хоћете квалитетан наставнички кадар, побољшајте нам стандард и статус у друштву, па ће најбољи долазити и најбољи остајати;

14) обавежите локалне самоуправе да испуњавају обавезе према школама, а не да никада нема пара ни за шта;

15) дозволите колегама примљеним за стално са непуним радним временом, да равноправно конкуришу за допуну норме са осталима.

Мени је за ово требало мање од 15 минута. Мојим колегама ће бити потребно још мање да допуне оно што сам пропустила. За шта ли вама треба онолико година реформисања, да ми је да знам! Проблем је што треба мењати по неки члан закона и у осталим ресорима?! Па ваљда говорите међусобно у Влади, а? Проблем је што постоје неки јаки лобији? И ви на то пристајете? Срам вас онда било!

Драга државо, ако стварно хоћеш боље образовање, лако ћеш наћи начина. А ако га нећеш, кажи лепо да нећеш, и скини нам се с врата.

ljubinkabobanedic.blogspot.com/

  Categories:
напишите коментар

5 коментара

 1. новембар 27, 13:13 #1 ja

  bravo

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 27, 17:53 #2 Анонимни

  Sve istina, ali avaj, taj vapaj niko ne ču!

  Одговорите на овај коментар
 3. децембар 01, 15:32 #3 Goran

  Поштована,
  придружићу своја размишљања на тему организације просвете :
  1. У чему је проблем да све нас финансира министарство, због чега се дистрибуција ( истих пара, пара пореских обвезника ) преноси посредно?
  2. У чему је проблем да министарство тражи и добије ЈЕДАН списак свих запослених у школи, у било ком тренутку? На основу њега то исто моинистарство, да нам укрупни норму, да распореди технолошке вишкове. Испод сваке части је да колеге тумарају наоколо у потрази за допуном норме, а директори демонстрирају моћ, али баш ничим заслужену. У том смислу дајем право министарству да ме распореди у било коју општину Србије, на мандат од 4 године ( образовне целине због школовања деце ). Ван памети је да се синдикати баве тим послом.
  3. У чему је проблем да ја, као стално запослени, имам норму у распону од 90 до 110 посто, зависно од броја деце за ту школску годину? Да појасним, свако од нас у активу би имао ту ситуацију, барем једном, а стандардно 100 посто. Ова мера би стимулативно деловала на запослене и онемогућила неразумно ширење броја запослених ( 10 до 20 % норме ).
  4. У чему је проблем да ја као наставник организујем набавку књига које би родитељи платили преко школе. Сарадња са издавачем би омогућила допуну наставних средстава и организацију семинара. Зар свака школа већ нема текући рачун и платни промет?
  5. Јако бих волео када би нам Драгана Огњеновић креирала одећу и када би смо коначно изашли из спортске одеће. Није то велики трошак за министарство, ефекат би био значајан.

  Одговорите на овај коментар
  • децембар 01, 18:43 koleginica

   Slazem se mnogim Vasim zapazanjima. Mislim da je druga tacka problematicna. Nije zgodno da Ministarstvo rasporedjuje tehnoloske viskove. Kazete da pristajete da budete rasporedjeni u bilo koju opstinu Srbije. U redu. Imate li porodicu? Gde cete ziveti i da li cete imati dovoljno novca da iznajmite stan od prosvetarske plate? Da li ce u okolini biti skole koju Vasa deca mogu da pohadjaju? Ukoliko nema (a deca su srednjoskolci), da li cete imati dovoljno novca (opet od te plate) da im obezbedite troskove putovanja ili stana u mestu skolovanja? vasa supruga? Moze li ona da da otkaz (ukoliko ima posao) i da bude sigurna da ce u novom mestu naci novi?
   Ali recimo da nemate porodicu. Imate veci deo norme u skoli u mestu stanovanja. I Ministarstvo vas rasporedi u skolu koja nije daleko: u susednoj je opstini. Ali vi nemate auto a autobuske veze sa tom opstinom su lose (iako nije daleko, ipak jeste), pa fizicki ne mozete da dolazite na nastavu u recimo, prepodnevnoj smeni. Ili: trebalo bi da u toj skoli odrzite, recimo, cetiri casa, u dva dana. To znaci da morate putovati dva puta. Vasi postojeci casovi su rasporednjeni na cetiri dana. I tako dalje…
   Molim Vas, nemojte pomisliti da cepidlacim. Neke od spomenutih scenarija sam dozivela licno, neke su dozivele moje kolege. Zelim samo da istaknem da nije realno ocekivati da Ministarstvo napravi raspored i na taj nacin resi problem tehnoloskih viskova. Ljudi i njihovi zivoti su vise od cifara u tabeli Ministarstva.

   Одговорите на овај коментар
   • децембар 02, 22:14 Goran

    Poštovana koleginice,
    da je sreće i pameti SVAKA škola bi imala svoj aktiv, kao preduzeća zaposlene. Ukoliko bi se neka škola gasila, možemo pričati o RASPOREĐIVANJU prekobrojnih. Šta imamo danas, u svakoj školi, svake godine neko prekobrojan neko novi ulazi u igru ? Jesam porodičan imam dva sina, pod prihvatanjem da radim u svakoj od opština u Srbiji, jedan mandat, hteo sam reći da je PRIVILEGIJA raditi za državu. Ali, kao što rekoh, da je sreće i pameti. A tamo gde odete da vam daju stan na korišćenje i posao za bračnog druga. Zvuči nerealno ? U Srbiji, gde čim malo se raspričaš, neko nekoga poznaje… . A taj strah da javno govorimo o organizaciji našeg posla, vetujte mi, i meni je nedokučiv.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.