Образовање у Финској – најбољи су, а не пишу домаћи

децембар 21 00:07 2015

 
Србија има упола мање ученика средњих школа него Финска. Међутим, ђаци ове скандинавске земље по знању су најбољи на свету.

fin
У Финској је образовање бесплатно за сву децу – ученици у школи имају бесплатне оброке, социјално и здравствено осигурање и бесплатне уџбенике. Школе плаћају и сва камповања, излете и позоришта.

Као велика предност финског образовања показало се и то што ђаци домаћи немају док не напуне 16 година, а тада полажу и први стандардизовани тест. Паузе између сваког часа су 15 минута, а ђаци бирају изборне предмете према интересовањима. Српски ђаци просечно у школи проведу седам сати, а онда још три сата дневно проведу радећи домаће задатке.

Према истраживањима, фински систем је најбољи због добрих наставника – сви имају мастер диплому и уживају велико поштовање, док се наставници у Србији не могу похвалити тиме.

Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија, каже да је спутавање слободе и креативности наставника један од највећих проблема.

– У Финској ђак жели да дође у школу, наставник жели да ради јер има слободу да осмисли предавања. Зато ми нисмо и никада нећемо бити Финска – каже Сокић.

 

Извор: blic.rs/

  Categories:
  1. децембар 21, 00:28 #1 sanja

    Ali mi nismo u Finskoj,nemamo njihov standard i možda bi i kod nas bila normalna država da nismo već ceo vek i nekom ratu,razaranjima,nwmastini.postali ste dosadni sa Finskom,Švedskom,Švajcarskom šta mi kao mi smo operisana od dobrog i zatucani ajde njih da vidim da od ničeg naprave nesto!

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.