Obuke nastavnika od 1. jula

jun 13 22:59 2018

Obuke nastavnika koji će od 1. septembra predavati u petom razredu osnovne škole i prvom razredu gimnazije biće organizovane od 1. do 13. jula i u poslednje dve nedelje avgusta, izjavila je za Danas Olivera Todorović, rukovoditeljka Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ona je rekla da školske uprave intenzivno prave rasporede obuka i da će oni biti poznati najkasnije do kraja iduće nedelje. Todorović je istakla da će obuke za primenu novih nastavnih programa proći nastavnici matematike, srpskog jezika i biologije koji će od jeseni predavati učenicima petog razreda, kao i profesori gimnazija svih predmeta koji će predavati đacima prvog razreda. Obuka traje dva dana, a nastavnici će imati i dodatnih osam sati on-lajn obučavanja, što je, prema rečima naše sagovornice, dovoljno da se upoznaju sa novinama u nastavnim programima koji su orijentisani na ishode i da im se ukaže na metode rada koje bi trebalo da primenjuju u učionici.

Ona podseća da su lane obuke bile organizovane za nastavnike tehnike i tehnologije, informatike i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i najavljuje da će na red doći i nastavnici drugih predmeta. Tokom ove godine planirana je obuka 25 odsto nastavnika u Srbiji, a kroz nju su tokom aprila i maja prošli učitelji koji od jeseni „uzimaju“ prvake.

Komentarišući kritike dela prosvetnih radnika što se obuke sprovode tokom letnjeg raspusta, Todorović podseća da se vodilo računa da godišnji odmori za nastavnike počinju oko 10. jula i traju skoro do 20. avgusta. Navodi da zbog završetka školske godine i predstojećeg završnog ispita obuke nisu mogle da budu realizovane u prethodnom periodu.

Piše: V. Andrić

Izvor: Danas

  Categories:
napišite komentar

14 komentara

 1. jun 13, 23:54 #1 Milenko

  Ako postoji plan obuke i ko će ići na obuku zašto uvek u zadnji minut nastavnici saznaju i mi imamo planove, sve misterija i umrežavanje i seminari i sve sve!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 14, 17:11 Razočarana

   Upravo tako. U našoj školi ni budući “prvaci” još nisu prošli obuku, a kad će ne znamo! Jedino znamo da će biti do kraja juna. Stvarno nije u redu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. jun 14, 12:16 #2 B

  Pare onima koji “treneraju”, a bodovi onima koje “treniraju”. Mehanizam za ekstraprihode onih koji su uspeli, ovako ili onako, da zajašu privilegovanog “seminarskog konja” ministarstva. Za nastavnike, u suštini, ama baš ništa novo. Različiti “zavodi” i njihovi “centri” na ovaj način gledaju da opravdaju svoje postojanje. Sva ta birokratija je itekako predimenzionirana, a pošto je ministarstvo svesno toga, uporno se bavi “reformisanjem” “sistema”. Da nije neko možda primetio da je bilo reči o smanjenju broja “pipaka” birokratske hobotnice ministarstva prosvete? Ne, naravno. Kontinuiranom “reformom” raste potreba za povećanjem broja tih pipaka. Dakle, birokratska hidra će samo nastaviti da raste, a broj škola će se smanjivati, broj nastavnika takođe, dok nikome na pamet na pada da, na primer, smanji kvotu broja učenika u odeljenju sa sadašnjih 30 na 20, zarad toliko željene efikasnije nastave. Čisti populizam licemerne vlastoljubive oligarhije čiju je “razvojnu” politiku ovde sve teže podnositi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. jun 14, 16:30 #3 Ivana

  Eto meni pravnica juče izbrojala 34 dana godišnjeg odmora i reče mi da mi počinje 3. jula. Šta ćemo sad? Na odmor ili obuku? Sram ih bilo, sve do jednog, koji znaju da smo prinuđeni da ceo svoj odmor potrošimo u ova dva meseca, pa nam baš u ta dva meseca uplaniraju obuku! I to intenzivno prave rasporede koji će biti poznati sledeće nedelje. Pa sram, sram vas bilo!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. jun 14, 16:37 #4 Božović Vladan

  Pa ovo je neverovatno. Ubacili su totalne gluposti u gimnazije, a đake preopteretili sa po osam časova dnevno, a sada maltretiraju profesore, da idu na +40° na nekakve “obuke” za tu budalaštinu.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 14, 21:35 B

   Pare su u pitanju, pare. “Instruktori” će da za te obuke dobiju PARE. Manji deo, naravno. Veći deo “reformskog kolača”, za koji su bili “hit u Parizu”, strpali su u džep “bliski saradnici” i “glavni reformator”.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • jun 15, 13:14 Tina

    Nemam ništa protiv “izmena,obuka,reformi”,sve je to na papiru a primena je ravna nuli.Zarađuju i misle da smo toliko dno jer ćutimo .Zna se da su obuke “tezge”

    Odgovorite na ovaj komentar
 5. jun 14, 22:06 #5 B

  Slučaj kaže ovako:
  školi ministarstvo dodelilo novac kao nagradu za dobru ocenjenost pri eksternom vrednovanju. Znate li za šta je jedino mogla da ga iskoristi?
  PA ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA NA AKREDITOVANIM SEMINARIMA. Kakva učila, kakva oprema, SEMINAR BRE!
  Šta mislite, koliki je “seminarski obrt” na godišnjem nivou? Pozamašan. Pa firme su formirali u toj “delatnosti” – “obrazovni centri i agencije za stručno usavršavanje”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. jun 14, 22:22 #6 AA

  U zavodu za vrednovanje obrazovanja i ministarstvu prosvete ne mogu ništa normalno da smisle,daleko su oni od škole.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. jun 16, 19:05 #7 Nik

  Jedva čekam odmor, mislim da smo mi umorniji od naših đaka. Kakva obuka ako dobijem rešenje za odmor. Ćao, nema me.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. jun 21, 11:06 #8 aurora

  Da,vodili racuna da odmori pocinju oko 10.jula ,pa stavili obuku 12. i 13.jula.Ne znaju ni da racunaju!

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.