Od 1. marta još jedna obavezna vakcina

oktobar 06 14:57 2017

Uvodi se obavezna zaštita najmlađih od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa. Za oko 195.000 doza cepiva biće potrebno više od milijardu dinara iz kase RFZO

Pneumokokna konjugovana vakcina, koja štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale pluća, od 1. marta sledeće godine biće obavezna vakcina za decu i obezbeđivaće se o trošku osiguranja.

Ova vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je trenutno predviđena programom obavezne imunizacije kao deo imunizacije po kliničkim indikacijama, odnosno samo za pojedine slučajeve, pa su roditelji dece koja nisu imala kliničku indikaciju, a hteli su da ih zaštite od ovih bolesti, sami kupovali vakcinu.- Prema propisanom programu imunizacije, RFZO je obezbedio sve vakcine, pa i ovu u potrebnim količinama, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” – kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

Novim Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koji donosi Ministarstvo zdravlja, propisano je da konjugovana pneumokokna vakcina postaje deo obavezne aktivne imunizacije dece određenog uzrasta počev od 1. marta 2018. godine. Prema tome tog datuma treba da počne i imunizacija ovom vakcinom.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a konjugovana polisaharidna vakcina se daje u tri doze, što znači da je godišnje potrebno oko 195.000 doza.

– Na listi lekova se nalaze dve pneumokokne konjugovane vakcine od dva različita proizvođača – kaže dr Lazić. – Cena doze na veliko iznosi oko 5.400 dinara. RFZO će, naravno, i ubuduće blagovremeno obezbeđivati sve vakcine predviđene programom obavezne imunizacije, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Izmena programa imunizacije zahteva novi Plan potreba za ovom vakcinom od Instituta “Batut” i značajna dodatna sredstva potrebna za obezbeđivanje potrebnih količina ove i drugih vakcina predviđenih novim Pravilnikom o imunizaciji.

Uvođenje još jedne obavezne vakcine za kasu zdravstvenog osiguranja znači povećanje ukupnih troškova obavezne imunizacije za više od milijardu dinara godišnje.

Izvor: Novosti

 

napišite komentar

7 komentara

 1. oktobar 06, 22:45 #1 Medicus Pediatricus

  Buduci dq sam pedijatar, u mogucnosti sam da sagledam da , evo bas u ovom jesenjem periodu, veliki broj dece biva hospotalizovan zbog upale pluca izazvane ovom bakterijom. Narocito su izlozena deca u kolektivima i mala deca koja imaju starijeg brata ili sestru skolskog uzrasta. Iskreno preporucujem za odojčad konjugovanu vakcinu a za stariju decu polisaharidnu. Moje dete je vec vakcinisano kao i deca mojih kolega. Nadam se da ce majke shvatiti vaznost sprecavanja nastanka ove infekcije koja je u velikoj meri prisutna u nasoj populaciji, iz iskustva govoreci.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. oktobar 07, 04:47 #2 David Pokrajac

  Mog prijatelja ubila je, u 47. godini zivota, pneumokoka (tacnije, njome izazvani meningitis). Da je bio vakcinisan, bio bi ziv. Ostavio je iza sebe suprugu i devojcicu od 4 godine, koja ga je jedva upamtila.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. oktobar 12, 15:51 #3 Nikolina

  Koju bi srednju skolu mogla da upisem u Nemackoj . Zavrsila sam osnovnu skolu na Kosovu i vec mesec dana sam ucenica Gimnazije . Planiram da se odselim.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. oktobar 12, 17:29 #4 Nebojša

  Botovska je muka pregolema, vakcina je puno a pacijenata nema.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.