Од 6. октобра скраћени часови ако не буде постигнут договор с Владом

септембар 04 16:09 2017

Уколико до 15. септембра не буде постигнут договор са Владом, Синдикат образовања Србије најавио је да ће од 6. октобра почети штрајк са скраћеним часовима на 30 минута, а тога дана планиран је и протест у Београду.

Председница Синдиката образовања Валентина Илић каже за Данас да је ову одлуку донео Републички одбор тог синдиката, те да ће се тек преговарати о заједничком наступу са Синдикатом радника у просвети Србије (СРПС) и Гранским синдикатом просветних радника Србије “Независност”. Она је подсетила да је СРПС већ донео одлуку о потпуној обустави рада и протесту када Скупштина Србије буде усвајала Закон о запосленима у јавним службама и најавила да ће их подржати чланови Синдиката образовања Србије.

Штрајк упозорења данас су организовали Синдикат образовања Србије и СРПС. Од 654 школе чланице Синдиката образовања, првог часа у преподвеној смени данас није било у 438 образовних установа.

Солидан одзив је забележен и у Војводини. Ранко Хрњаз, председник Независног синдиката просветних радника Војводне, који је члан СРПС-а, наводи за Данас да је преко 80 одсто школа из тог синдиката у Покрајини данас штрајковало. Збирне податке у СРПС-у нисмо успели да добијемо.

С друге стране, у Министарству просвете тврде да само у 114 школа није одржан први час, док су у 10 школа часови били скраћени на 30 минута. Према подацима школских управа прикупљених од директора школа, од 1.751 образовне установе настава се у преподневној смени нормално одвијала у 1.627 школа, кажу у Министарству.

Подсетимо, синдикати траже повећање плата у просвети изнад републичког просека и повлаћење Нацрта закона о запосленима у јавним службама, као и потписивање посебног колективног уговора за високо образовање. У Синдикату образовања Србије подсећају да би зараде у просвети требало повећати за 12 одсто да би достигли републички просек.

Извор: Данас

 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.