Од понедељка скраћени часови, “док се не испуне захтеви”

септембар 19 14:12 2018

Четири просветна синдиката, који су штрајковали незадовољни предлогом платних група и разреда, саопштила су да су часови у 1.000 школа били скраћени на 30 мин.

Они су најавили да ће од понедељка 24. септембра часови свакодневно бити скраћени на 30 минута, док се не уваже њихови захтеви да сви просветни радници са седмим степеном стручне спреме (завршеним факултетом) буду у деветој платној групи у првом разреду.

Представници четири репрезентативна синдиката, на данашњој конференцији за новинаре, саопштили су да су за 38.000 запослених у просвети преговорима издејствовали да буду у деветој платној групи.

Реч је о просветарима који имају звања и који раде у отежаним условима, а њих је око 1.000, затим одељенске старешине а њих је око 37.000.

“Остало је још 27.100 просветних радника са седмом стручном спремом и са пуном нормом за које тражимо да буду у деветој платној групи, првом разреду”, кажу синдикалци.

Штрајк организују заједно Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат радника у просвети и УГСПР “Независност”, Синдикат образовања Србије.

Извор: Танјуг

  Categories:
 1. септембар 19, 14:52 #1 Неђо Р.

  Супер! Борите се да наставници са седмим степеном буду у 9.групи. А они са шестим степеном? Где сте њих планирали,са или без старешинства?

  Одговорите на овај коментар
 2. септембар 19, 19:08 #2 Marija

  Da bi bilo koji oblik protesta imao efekta neophodno je prvo vratiti poštovanje prema samoj profesiji. Ovakvim načinom protesta tj skraćivanjem časova koji je legalan oblik štrajka mi samo gubimo podršku roditelja. Bilo bi mnogo bolje kada bi poručili drugačije mogućnosti i zatražili da one budu legalan oblik protesta.
  Naši zahtevi i protesti bi trebali biti usmereni ka drzavnim organima a ne ka deci. Moramo uveriti roditelje da su nam deca zaista na prvom mestu i da smo tu da bi obavljali posao za koji smo se školovali.
  Vratiti roditelje i njihovo izgubljeno poverenje bi trebao biti cilj koji bi nam dao vetar u leđa.

  Одговорите на овај коментар
 3. септембар 21, 09:29 #3 Gricko

  Jadna deca….. i posle “decu su pojeli skakavci”…. cccccc…

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.