Oписне оцене за I разред

 

Предлог описних оцена за сва четири циклуса првог разреда.

Преузмите документ (DOC, 24KB)

напишите коментар

13 коментара

 1. јануар 31, 14:51 #1 Душан Ђоршевић Нишки

  Прво, драге учитељице,први и сви остали разреди (прва година основног образовања) не дели се на циклусе већ на тромесечја!
  Оно што хоћу да коментаришем није ваш релативно смислени исказ о постигнућима ученика првог разреда, Већ Закон о основама система образовања и васпитања који прописује начин оцењивања у свим разредима и предметима. Тај начин оцењивања затим прецизније дефинисан је Правилником о оцењивању. Већ 17 година учитељи и просветна јавност и родитељи прижељкују да се описно оцењивање остави као неуспео покушај и врати бројчано оцењивање које разумеју и родитељи и ученици и учитељи зато што је бројчано оцењивање наша традиционална мера за оцену напредовања и знања. Овим путем учествујем у јавној расправи поводом измене наведеног закона и предлажем да се описна оцена замени бројчаном у првом разреду!!!! Душан Ђорђевић, проф педагогије и филозофије, педагошки саветник

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 19, 11:14 #2 Božović Vladan

  Od opisnog ocenjivanja je, zapravo, obrazovanje krenulo nizbrdo. To je najveća glupost, jer dobra deca u prvom razredu, ne znaju da su dobra, jer su loša sakrivena iza tih opisnih budalaština. To je naravno medveđa usluga i jednim i drugim, jer dobri neznaju da su dobri, a loši misle da su dobri, i da ne treba ništa da ispravljaju u svom radu.

  Одговорите на овај коментар
 3. јун 19, 19:09 #3 Natasa

  Nije problem opisno ocenjivanje, već je problem što je to pogrešno shvaćeno. Opisno ocenjivanje ne znači da učitelj piše priču o svakom detetu, pa još da je ušminka, već da na pr. u okviru jezika postoji ono što je posebno bitno i na šta se posebna pažnja obraća i samim tim ocenjuje u skali precizno, tako da može da pokaže napredak deteta. Evo primer, ako objave, pošto obično neobjavljuju, nedo bog da se nesto dobro sa Zapada čuje, vidi i možda primeni.

  Одговорите на овај коментар
 4. јун 19, 21:32 #4 Marija

  I ja smatram da su opisne ocene čista glupost, zamajavanje i bespotrebno oduzimanje vremena. Kad ne smete da napišete glagol u odričnom obliku (ne zna, nije usvojilo, nije savladalo…), onda roditelji misle da njihova deca sve znaju i kad dobiju 2 ili 3 u drugom razredu onda se hvataju za glavu – pa kako, pa zašto, pa moje dete je prošle godine sve znalo i sl. Brojčane ocene od prvog razreda, kao što je i bilo, i tačka. A dobro bi bilo da vaspitači pišu neke izveštaje poput opisnih ocena za određene aktivnosti, prave portfolio za svako dete i sa tim ih šalju u školu, kako bi učitelji znali šta da očekuju i šta da rade sa decom.

  Одговорите на овај коментар
 5. јун 20, 08:13 #5 Prodaja magle u teglama

  Ako smo kod brojcanog ocenjivanja molila bih nekoga da objasni pravila zaokruzivanja brojeva u slucaju aritmetickih sredina 1.5, 2.5, 3.5, 4.5. U kojim slucajevima se broj zaokruzuje na prethodnu odnosno sledecu cifru. Sto naravno nije uslo u zakonske okvire u valjanom obliku? I jos jedan mali problemcic. Ako je ocenjivanje formativno i sumativno, nastavnik osim skolskog papirnog dnevnika mora da vodi jos jedan dnevnik svog predmeta. E taj drugi dnevnik nema ni potpis, ni pecat, sadrzi osetljive podatke i jeste ili nije deo zvanicne dokumentacije ustanove? Ukljucujuci elektronski to je onda i tri evidencije? Koja evidencija je pravno valjana i moze da se koristi u pravnom saobracaju?

  Одговорите на овај коментар
  • јун 20, 11:19 B

   Brojeve zaokrugljujete. Pravilo je jasno. Evidencija je jedna zvanična, KNJIGA (Dnevnik) EVIDENCIJE obrazovno-vaspitnog rada.
   Ocenjuje se znanje, ocenom od 1 do 5. Jednostavno.
   Sva ostala “priča” smišljena je upravo iz razloga da bi neko sebi obezbedio birokratski “ležeći posao”, i “formativno” i “sumativno”.

   Одговорите на овај коментар
  • јун 20, 18:41 Božović Vladan

   Vidi se, prijatelju, i “formativno” i “sumativno” da ne radiš u školi, i da si ogrezao u birokratiji.

   Одговорите на овај коментар
   • јун 21, 09:07 B

    Birokratija i jeste smislila “sumativno” i “formativno” i pride još i “dijagnostičko” ocenjivanje na bazi “ishoda” i “kompetencija”. “Amerika” za postupak koji je decenijama jednostavno i efikasno funkcionisao i svima bio razumljiv.

    Одговорите на овај коментар
   • јун 24, 09:01 Prodaja magle u teglama

    Nije prijatelj, vec prijateljica koja radi u skoli vise od dve decenije. I ne pamti veci sunovrat skolstva u odnosu na aktuelno stanje. Koja se pita kako je Ministarstvo prosvete dekretom uvelo nova pravila zaokruzivanja brojeva, kako bezocno gazi skolsku spremu, diplome i iskustva nastavnika proglasavajuci ih nistavnim ako nema bodova sa seminara. Za koje svi redom znamo kakvog su kvaliteta i za ciji racun se sprovode. I tako. Mrzi me da nabrajam, a Vi malo stedljivije sa pausalnim ocenama. Ocenjujete upravo onako kako Ministarstvo prosvete nalaze. Nerealno.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.