Opisne ocene za I razred

 

Predlog opisnih ocena za sva četiri ciklusa prvog razreda.

Preuzmite dokument (DOC, 24KB)

  Categories:
napišite komentar

13 komentara

 1. januar 31, 14:51 #1 Dušan Đoršević Niški

  Prvo, drage učiteljice,prvi i svi ostali razredi (prva godina osnovnog obrazovanja) ne deli se na cikluse već na tromesečja!
  Ono što hoću da komentarišem nije vaš relativno smisleni iskaz o postignućima učenika prvog razreda, Već Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji propisuje način ocenjivanja u svim razredima i predmetima. Taj način ocenjivanja zatim preciznije definisan je Pravilnikom o ocenjivanju. Već 17 godina učitelji i prosvetna javnost i roditelji priželjkuju da se opisno ocenjivanje ostavi kao neuspeo pokušaj i vrati brojčano ocenjivanje koje razumeju i roditelji i učenici i učitelji zato što je brojčano ocenjivanje naša tradicionalna mera za ocenu napredovanja i znanja. Ovim putem učestvujem u javnoj raspravi povodom izmene navedenog zakona i predlažem da se opisna ocena zameni brojčanom u prvom razredu!!!! Dušan Đorđević, prof pedagogije i filozofije, pedagoški savetnik

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 18, 13:41 Jelena

   Treba insistirati da se brojcana ocena vrati!

   Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 18, 17:55 B

   Opisno ocenjivanje je jedna od najglupljih tekovina “reforme” obrazovnog sistema u ovoj nazovi državi u kojoj, na žalost, već dve decenije, “kolo vode” različite garniture dresiranih poslušnika inostranih mentora i nalogodavaca po svim pitanjima društveno-političkog života.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 19, 17:32 Božović Vladan

   Pa vi pedagozi i psiholozi ste i uveli tu glupost, da se deca, kobajagi ne bi “stresirala” i “patila”, mada nikad nije kasno da se uoči greška, i to prizna, zato pozdravljam vaš komentar.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. jun 19, 11:14 #2 Božović Vladan

  Od opisnog ocenjivanja je, zapravo, obrazovanje krenulo nizbrdo. To je najveća glupost, jer dobra deca u prvom razredu, ne znaju da su dobra, jer su loša sakrivena iza tih opisnih budalaština. To je naravno medveđa usluga i jednim i drugim, jer dobri neznaju da su dobri, a loši misle da su dobri, i da ne treba ništa da ispravljaju u svom radu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. jun 19, 19:09 #3 Natasa

  Nije problem opisno ocenjivanje, već je problem što je to pogrešno shvaćeno. Opisno ocenjivanje ne znači da učitelj piše priču o svakom detetu, pa još da je ušminka, već da na pr. u okviru jezika postoji ono što je posebno bitno i na šta se posebna pažnja obraća i samim tim ocenjuje u skali precizno, tako da može da pokaže napredak deteta. Evo primer, ako objave, pošto obično neobjavljuju, nedo bog da se nesto dobro sa Zapada čuje, vidi i možda primeni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. jun 19, 21:32 #4 Marija

  I ja smatram da su opisne ocene čista glupost, zamajavanje i bespotrebno oduzimanje vremena. Kad ne smete da napišete glagol u odričnom obliku (ne zna, nije usvojilo, nije savladalo…), onda roditelji misle da njihova deca sve znaju i kad dobiju 2 ili 3 u drugom razredu onda se hvataju za glavu – pa kako, pa zašto, pa moje dete je prošle godine sve znalo i sl. Brojčane ocene od prvog razreda, kao što je i bilo, i tačka. A dobro bi bilo da vaspitači pišu neke izveštaje poput opisnih ocena za određene aktivnosti, prave portfolio za svako dete i sa tim ih šalju u školu, kako bi učitelji znali šta da očekuju i šta da rade sa decom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. jun 20, 08:13 #5 Prodaja magle u teglama

  Ako smo kod brojcanog ocenjivanja molila bih nekoga da objasni pravila zaokruzivanja brojeva u slucaju aritmetickih sredina 1.5, 2.5, 3.5, 4.5. U kojim slucajevima se broj zaokruzuje na prethodnu odnosno sledecu cifru. Sto naravno nije uslo u zakonske okvire u valjanom obliku? I jos jedan mali problemcic. Ako je ocenjivanje formativno i sumativno, nastavnik osim skolskog papirnog dnevnika mora da vodi jos jedan dnevnik svog predmeta. E taj drugi dnevnik nema ni potpis, ni pecat, sadrzi osetljive podatke i jeste ili nije deo zvanicne dokumentacije ustanove? Ukljucujuci elektronski to je onda i tri evidencije? Koja evidencija je pravno valjana i moze da se koristi u pravnom saobracaju?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 20, 11:19 B

   Brojeve zaokrugljujete. Pravilo je jasno. Evidencija je jedna zvanična, KNJIGA (Dnevnik) EVIDENCIJE obrazovno-vaspitnog rada.
   Ocenjuje se znanje, ocenom od 1 do 5. Jednostavno.
   Sva ostala “priča” smišljena je upravo iz razloga da bi neko sebi obezbedio birokratski “ležeći posao”, i “formativno” i “sumativno”.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • jun 20, 18:41 Božović Vladan

   Vidi se, prijatelju, i “formativno” i “sumativno” da ne radiš u školi, i da si ogrezao u birokratiji.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • jun 21, 09:07 B

    Birokratija i jeste smislila “sumativno” i “formativno” i pride još i “dijagnostičko” ocenjivanje na bazi “ishoda” i “kompetencija”. “Amerika” za postupak koji je decenijama jednostavno i efikasno funkcionisao i svima bio razumljiv.

    Odgovorite na ovaj komentar
   • jun 24, 09:01 Prodaja magle u teglama

    Nije prijatelj, vec prijateljica koja radi u skoli vise od dve decenije. I ne pamti veci sunovrat skolstva u odnosu na aktuelno stanje. Koja se pita kako je Ministarstvo prosvete dekretom uvelo nova pravila zaokruzivanja brojeva, kako bezocno gazi skolsku spremu, diplome i iskustva nastavnika proglasavajuci ih nistavnim ako nema bodova sa seminara. Za koje svi redom znamo kakvog su kvaliteta i za ciji racun se sprovode. I tako. Mrzi me da nabrajam, a Vi malo stedljivije sa pausalnim ocenama. Ocenjujete upravo onako kako Ministarstvo prosvete nalaze. Nerealno.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.