Oštrije sa direktorima koji zapošljavaju po porodičnoj liniji

decembar 31 00:07 2016

Čak 36 direktora škola u Srbiji koji su zapošljavali sinove, kćeri, supružnike i ostalu rodbinu nalazi se na spisku Agencije za brobu protiv korupcije sa preporukom za razrešenje. Među njima je i nekolicina sa juga Srbije, a u Ministarstvu prosvete kažu da su baš zbog tog spiska već dva direktora ostala bez funkcije.

Među direktorima kod kojih je utvrđen nepotizam, kako pišu Večernje novosti, su i Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu koji je zaposlio ćerku, o čemu su Južne vesti već pisale, zatim bivši direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Vladimir Kalčić, jer je zaposlio svog brata na mesto blagajnika. On je u međuvremenu podneo ostavku, kako je rekao, iz ličnih razloga.

Tu je i Ljubiša Đorić, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Pirotu koji je za novu učiteljicu izabrao svoju suprugu. Direktor Tehničke škole u Prokuplju Miodrag Đurović posao je dao svom bratu i sinu prosvetnog inspektora i za sve pomenute direktore Agencija je predložila smene.

Međutim, o smenama odlučuju školski odbori, što se makar do sada, pokazalo kao loša praksa, jer su neretko članovi odbora u sprezi sa direktorima i odluke se donose gotovo zajednički.

Veljković na čelu škole i pored preporuke Agencije
Ministastvo prosvete, koje daje konačnu reč o imenovanju i razrešenju direktora, kako pišu Novosti, može da odbije saglasnost na odluku školskog odbora i to se, kako kažu, već dogodilo.

U mandatu sadašnjeg ministra na saglasnost su dostavljene dve odluke o reizboru dva direktora o kojima je Agencija izrekla preporuku za razrešenje. U oba slučaja saglasnost je odbijena – kažu u Ministarstvu za Novosti.
Oni dodaju da se radi na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja prema kojima bi ministar mogao i mimo školskog odbora da razreši dirketora ukoliko se utvrdi nepotizam ili bilo kakav drugi prekršaj u radu.

Izvor: Južne vesti, Večernje novosti

 

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

  1. decembar 31, 00:19 #1 saska

    trla baba lan

    Odgovorite na ovaj komentar
  2. septembar 12, 16:19 #2 Ana

    Ovo je lazna vest i lazna izjava. Dobro znamo da je u pitanju samo mazanje ociju

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.