Отпремнине у просвети биће максимално 8.000 евра?

јул 14 11:11 2017

Шарчевић: Очекује се 3.000 технолошких вишкова у просвети

Министар просвете Младен Шарчевић очекује да ће ове године бити око 3.000 вишка запослених у просвети, те да су на време обезбедили 1.200 отпремнина

 

Министар просвете Младен Шарчевић очекује да ће ове године бити око 3.000 вишка запослених у просвети, те да су на време обезбедили 1.200 отпремнина.

Под којим условима и ко ће моћи да изима отпремнине знаће се ускоро.

“Лицитира се да то може бити максимално 8.000 евра, али немојте ме држати за реч то још увек ни ја не знам”, појаснио је министар.

Он каже да ће данас имати састанак са представницима Министарства државне управе и локалне самоуправе, а да је за понедељак заказан састанак са репрезентативним синдикатима.

Шарчевић подшећа да након формирања одељења сваке године остане око 2.000 људи који су технолошки вишак, а да се ове године очекује око 3.000 људи буде технолошки вишак.

“Отпремнине су амортизер да се не створи армија људи које држава плаћа”, рекао је министар гостујући на ТВ Пинк и додао да наставници са Kосова, њих 360, имају посебан третман не раде, а добијају надокнаде.

Они ће, појашњава, добити посебне колективне уговоре, биће распоређени на посао и почеће да раде, а уколико неко од њих буде желео отпремнину моћи ће да аплицира.

Упитан да ли ће бити смањења броја професора на факултетима, он је рекао да се број наставника не може смањивати из законских разлога, јер за сваки акредитован програм тачно се зна колико наставника мора факултет да има.

“Ако смањите број професора морате укинути ту студијску групу. Неће бити смањења броја запослених. Чак смо због повећања броја студената на ИТ смеровима повећали број професора на факултетима који имају те студијске групе”, појаснио је Шарчевић.

Говорећи о малверзацијама на малој матури у три округа – Рашком, Пчињском , Нишавском, каже да се “чешља” материјал и додаје да су разговарали са повереником Родиољубом Шабићем о постављању камера у учионице током мале матуре , да ће од наредне године бити више отворених задатака на малој матури.

 

Извор: Танјуг

  Categories:
  1. јул 14, 13:28 #1 flafibani

    200 evra po godini staza!!!
    Malo…

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.