Oвако се за боље образовање бори у Француској

септембар 04 21:21 2017

Стотине француских школа у сиромашним областима широм земље почеле су данас да примењују једно од кључних предизборних обећања председника Емануела Макрона које се тиче подизања стандарда образовања.


Школе, у настојању да подигну образовне стандарде, нису отпустиле наставнике као “технолошки вишак” већ су смањиле одељења на свега 12 ученика – стандард за који се на Балкану тврди да је “привилегија приватних школа”.

Школе у областима које су означене као “приоритетне” у Француској, где је образовање историјски на ниском нивоу док је сиромаштво високо, преполовиле су одељења за ученике узраста пет и шест година, преноси данас АФП.
Укупно 2.500 одељења смањено је на максимално 12 ученика уместо 25, као што је Макрон и обећао током предизборне кампање како би помогао у решавању проблема неједнакости у образовном систему.

Макрон (39) је данас провео пар сати у школи у источној Француској, првог дана нове школске године после летњег распуста.

Према глобалној ранг-листи по квалитету образовања коју је објавио институт са седиштем у Паризу ОЕЦД, Француска је на 27. месту, испод Немачке која је 16, а далеко иза Естоније, европске земље са најбољим образовањем, напомиње француска агенција.

Аутор: МОНДО/Танјуг

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.