Овога више нема у школама

август 03 11:49 2014

С временом се све мења – нове идеје и предмети долазе на место старих. У школама су тако нестале многе ствари – од красописа и шиба до магареће клупе и скупљања старог папира.

Домаћинство
Некад се у основним школама подучавало домаћинство. Ако питате оне који су тај предмет слушали, велика је вероватноћа да ће га се са симпатијама сетити јер се радило о лаганој петици. Данас домаћинства више нема, но не верујемо да чак ни они који су га учили знају ишта боље зашити дугме на кошуљи или сложити путну торбу од остатка света.

Краснопис
Свако ко први пут види красопис, вероватно помисли да се ради о неком страном језику написаном непознатим писмом. До скора је красопис био нормална ствар, но као и друге ствари с ове листе – ишчезнуо је из школа. Неко је вероватно закључио да је довољно да знамо ‘штампати’, а очекујемо како ће и то с временом заменити рад на тастатури – правој или виртуалној. Данас ионако сви своја слова могу савршено лепо – штампати.

Прут
Почетком прошлог века није било ништа необично ако је учитељ са свог стола зграбио шибу и научио неког мангупа памети болним ударцима по рукама или чак и задњици. Срећом, у задњих стотину година поприлично смо узнапредовали, па у школама више не можемо видети да радник образовне институције прибегава насиљу као одгојној методи. Штавише, претпостављамо да је чак и гађање кредом постало права реткост.mmm

Магарећа клупа
Иако магарећа клупа у називу има предмет за којим се седи, често је знало да се догађа да се заправо ради о стајању у ћошку, па вероватно никоме није жао што је и та врста кажњавања ишчезла из школа. Данас је вероватније да мангуп који би пре завршио у ћошку учионице мора научити понеку занимљиву чињеницу о магарцу и написати кратки реферат о томе.

Школска униформа
Сви смо гледали довољно британских серија да знамо како постоје образовне институције у којима је обавезна школска униформа. Срећом, комунистичка верзија истог у облику мајица и панталона у којима су се деца клизала по основним школама укинута је заједно с бившом државом.

Стрипови испод клупе
Претпостављамо да у овом случају још увек постоје неки ученици који понекад донесу стрип у школу, но уз свеприсутни интернет све је мање папира испод клупе, а све више дигиталног садржаја на мобилним телефонима. Коме треба килограм папира у школској торби кад на интернету постоје огромне количине бесплатних стрипова?

Скупљање старог папира
Акције скупљања старог папира некоћ су деци била главни извор разних занимљивих часописа попут ‘Старта’, стрипова, па чак и понеке књиге. Радне акције у којој учествују деца од шест до 14 година свакако нису више у моди, па је вероватније да ће ако се школарце одведе из школе нешто радити у питању бити сађење будућих стабала – вероватно да се надокнади материјал од којег је настао сав тај папир који су старије генерације скупљале.

Земљопис
Нисмо сигурни, али чини нам се да је земљопис полако почела замењивати реч ‘географија’. Постоји цела бизарна дискусија о томе зашто би тако требало бити на неколико места по интернету, но нисмо успели продрети у срж проблема. Препустићемо стручнијима од себе да се позабаве тим питањем – географима, ‘земљописцима’ и – понајвише – лингвистима.

Бацање школског дневника на сто
Иако генерализујемо, надамо се да ће све школе ускоро бити довољно технолошки унапређене да следе 32 образовне установе које су недавно с уобичајених папирнатих именика прешле на умрежене таблете. С преласком на модерну технологију љути професори више неће моћи бацати школски дневник на сто како би добили тишину у разреду, а ко зна – можда новом кул справицом успеју и задобити минут пажње својих ученика.

(Economy.rs)

  Categories:
 1. август 03, 13:51 #1 A B V G

  Džabe nam sve te lepote savremenih propisa i zakona, kad smo mentalno još uvek na samom početku XX veka. Muka mi je od ovakvih tekstova, o pričama o školama u Finskoj, o pravima roditelja (koji su u obrazovnoj ustanovi iznad prava zaposlenih u istoj toj obrazovnoj ustanovi!), kad nam škole prokišnjavaju, kad imamo problema sa mokrim čvorovima, toalet papirom, električnim instalacijama…neko je spomenuo tablet???!! Sigurno niste mislili na tablete, kao lek?? Ljudi moji, pa zar na penziju od 10000dinara, od koje živi četvoro odraslih i jedno dete???!!!Dosta više!

  Одговорите на овај коментар
 2. август 03, 14:06 #2 Zhel

  Molim da i mi koji smo imali četvorku iz domaćinstva (jer smo tvrdoglavo odbili da priznamo da mamin recept ne odgovara formuli za izračunavanje jelovnika) budemo prepoznati http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

  Одговорите на овај коментар
 3. август 05, 10:18 #3 Наталија Карић-Слијепчевић Академски сликар, проф у пензији

  Нека ми неко одговори, зашто ЈАХАЧИ АПОКАЛИПСЕ НЕ ЈАШУ МАГАРЦЕ, ВЕЋ КОЊЕ?

  Одговорите на овај коментар
 4. март 10, 22:32 #4 tomkarlo

  A biologija je bila prirodopis.
  Bilo je i tehničkog obrazovanja.
  Bilo je i užine (parče hleba sa salamom, sirom ili paštetom i šolja čaja i bele kafe ili mleka (napravljenog od mleka u prahu)) koju su svi dobijali i svi jeli i niko nije donosio ništa od kuće.
  A uniforme su se pojavile tek polovinom šezdesetih i to je bilo jako dobro u odnosu na prethodni period kada mnoga deca nisu imala šta da odgovarajuće obuku.
  A i u školu se išlo od ponedeljka do subote i samo je nedelja bila vreme kada smo se sa drugovima iz škole nalazili van škole.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.