Па, срам вас бре било!

јул 30 18:03 2014

 

Недеља вече. Припрема за први наредни радни дан. Одлазим у оближњи маркет да купим рис папира како бих, наравно код куће, одштампала наставне листиће за сутра. Пре школе да свратим у књижару и купим фломастере, да бих имала чиме да пишем по табли. Уз то да молим Бога да буде облачан дан како бих могла да прикажем ђацима оно што сам припремила за сутра, уз технику коју сам купила својим средствима.  Па, да ли је могуће да је ово друштво толико сиромашно, да не може да обезбеди основно за минимум одвијања просечне наставе!?077

Неко ће рећи да није свуда овако. Негде је и горе… Негде и много боље. Од чега то зависи и када ће да се промени оно што нас кочи да свуда буде добро? Зашто се тамо где се „из авиона види“ да ствари не функционишу брзо и енергично не мења на боље, само зато што ви ту примате, отпуштате, распоређујуте? Ви којима то посао није. Ви који кројите образовну политику, а о образовању појма немате.

Како ће да изгледа радни дан када нас напусти ентузијазам и инат да не осакатимо нацију која ће сутра нас да лечи, заступа, храни, превози, крпи… ? Можда овако. Држаћемо предавања током којих деца неће записати ништа, нити ће разумети шта. Усмено ћемо решавати математичке задатке, а провере вршити искључиво усмено, па шта се коме заломи. Када нам неко затражи припрему рећи ћемо да је немамо, јер нам није ни потребна. Па шта и онако сви зарађујемо исто, а и да се не лажимо „радио не радио, свира ти радио“. Шта би на пример могло да се догоди ономе који ће сутра да се понаша у складу са условима у којима ради? Ништа, осим срамоте од самог себе! Или можда чашице оговарања на некој од седељки, на којој ће поред критике свега и свачега да дође ред и на њега. Али када човек поцрвени за исту ствар неколико пута, срамота престаје да буде срамота.

zbunjenКад нас потпуно напусти ентузијазам, онај ко може ићи ће у приватне основне, средње школе и универзитете. Онај ко не може, диплома му и не треба, јер не може да плати да од ње живи. Јадни ми који не искористисмо „размену студената“ и одлучисмо да ипак останемо „код куће“. Ми којима се живот претворио у борбу за бољим и уређенијим друштвом. Ми којима се чини да су иза и испред нас године те изгледа узалудне борбе, а  ипак нас ентузијазам не напушта.

Па, срам вас бре било! Све вас који сте одговорни да ствари буду овакве какве јесу. Вас који сте образовање година срозавали и не чините ништа да изађемо из брлога у који сте нас увукли. Вас којима је интерес незнање и заосталост, да бисте лакше манипулисали. Срам вас било све који сте „слепи поред очију“ и „глуви поред ушију“. Вас који све ово видите и све ово знате. Вас, који нас сматрате будалима што нас ентузијазам и инат из ове приче никако не напуштају.

 

Пише: Катарина Симовић, проф. разредне наставе

 

Извор: uciteljica.kraljevo.com

  Categories:
 1. новембар 06, 19:03 #1 koleginica

  Baš je tako kako si napisala, entuzijazam pojedinaca je jedino što daje iole smisla sistematski urušavanom obrazovnom sistemu

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 06, 19:57 #2 suzana

  Pravi naslov.

  Одговорите на овај коментар
 3. новембар 07, 09:53 #3 d

  evo opet jadni prosvetari se avljaju,pa i ovako ne rade bas mnogo,ali jao kad ih napusti entuzijazam i ovako deca ne znaju nista,a tek tad nece znati

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 07, 13:54 Marija

   Dabogda ti dete bilo prosvetni radnik!

   Одговорите на овај коментар
  • август 20, 00:44 Alma

   Vidim po pravopisu da ste bezali iz skole, a nadali ste se dobroj plati bez po muke, kao sto to obicno ovde biva. Sad verovatno rintate kod privatnika za neku bednu platu, ogorceni ste, nezadovoljni jer u svom neznanju mislite da se u drzavnim jaslama primaju milioni, pa jos i fakultetska diploma na sve to, sto Vi, ocigledno, nemate, pa patite od kompleksa zbog toga. Trebalo je malo vise da ucite I ulazete u sebe, ne biste bili tako sarkasticni.

   Одговорите на овај коментар
 4. новембар 07, 12:31 #4 Danijela

  Ovakva situacija , mada smatram da je i gora, je i u vrticima. Nazalost.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.