Педагошке ситуације везане за реализацију образовно – васпитног рада

јул 31 12:43 2014

 

РЕАЛИЗАЦИЈА ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА

1. Планирали сте реализацију часа у природи. Све сте припремили, деца су дошла без књига и очекују вас ван учионице. Почела је киша.
• Наставник треба увек да буде спреман да час, и у случају немогућности реализације часа у природи; Нема оправдања за недостатак алтернативног решења за час! Ви сте наставник! Не зависите од временских непогода, барем не суштински.
• Пустити децу да предложе неку тему за час, изаћи у сусрет њиховим жељама, тј. оним активностима које они предлажу (или нпр. док пада киша ученици могу да разговарају о тој појави, а ако престане и изађе сунце, о тој појави-повезивање градива);

2. Приметили сте да увек када радите групним обликом рада, два ученика се веома ретко укључују у рад. Углавном седе и пасивно посматрају рад других ученика или се забављају неким својим послом који није у вези са задатком.
• Укључити их у рад, направити шалу да им буде интересантно. Важно је да не знају ко ће да извештава, тј. да при завршетку групног облика рада наставник сам одабере известиоце, да баш циљно изабере њих да извештавају. Ако ни тада не желе да учествују, на леп начин им рећи да имају некакве обавезе као ученици.

3. Усред часа упада ученик који није из тог одељења и понаша се неприкладно, почиње да виче, галами, говори ружне речи…
• Прекинути учениково понашање речима: ”Извини, али не смеш тако да се понашаш и прекидаш час.” Замолити га да изађе и да се врати у свој разред, може наставник и сам да га отпрати, из безбедносних разлога. Ако неће, затражити помоћ. Са осталима поразговарати о томе колико је тако нешто непримерено, и нимало није духовито, креативно.

4. Завршили сте једну област, која је била интересантна ученицима. Желите да организујете дискусију у којој ће учествовати сви ученици. Постављате питања, али један ученик стално инсистира да он даје одговоре и своје мишљење, остали ученици се не јављају.
• Уважити његову потребу, похвалити га и рећи му да је веома добро научио градиво и да добро зна да одговори на свако питање, али да треба пружити прилику и другима у разреду. Активирати и остале ученике, охрабрити их, можда су несигурни због знања којим влада њихов друг.

5. Приметили сте да један ученик, док ви предајете, гледа право у вас, миран је, али вам се чини као да није присутан, мисли му лутају.
• Не препадати ученика, већ неким сигналом, гестом покушати вратити му мисли на праћење наставе. По завршетку часа рећи му: ”Бринем да нећеш моћи да научиш ово што смо данас радили, јер ми се чини да си био одсутан док сам предавала.” Питати га да ли га нешто мучи, пружити му прилику да изнесе своје бриге, проблеме. Питати га шта мисли о томе што предајете.

6. Дали сте контролни задатак после једне обрађене целине јер желите да проверите колико су ученици то савладали. Спазите ученика који преписује од друга поред себе. Приђете и погледате његов задатак и уочите да је све до тада исто написано као и код његовог друга.
• На почетку часа су саопштена правила. Следи опомена, а након тога
раздвојити их да не седе заједно и рећи им да се то не толерише и да то није у реду. У овом случају њихов контролни задатак не оценити.

7. Прегледали сте контролни задатак који сте претходног часа дали ученицима после пређене области. Желели сте да проверите колико су савладали дате садржаје јер вам је важно да се ослоните на та знања код обраде наредне области. Од 30 задатака, 21 сте оценили слабом оценом.
Таква контролна вежба се поништава, јер је више од две трећине слабих оцена. Прокоментарисати са ученицима да ли је у питању нерад или неразумевање. Допунска настава.
8. Приметили сте да се Јован често жали да га боли стомак или глава, а то се најчешће дешава када испитујете ученике или када задате контролни задатак.
• Дискретно му рећи да умањи те тегобе, да му верујемо, али да ће морати то да контролише и да некако вежба да се не плаши, јер бежање у болест не води никуд. Можда је дете поставило себи високе захтеве, а реално не може. Разговарати и са родитељима да ли су га водили код лекара, због стомака или главе. Испитати каква су њихова очекивања у погледу успеха њиховог детета, да ли су задовољни. Сигурност се вежба. Само одељењски старешина разматра лекарска оправдања, на ученикову жалост.
• Разговарати и са другим колегама, да ли се слично понаша и на њиховим часовима провере.

9. Уочили сте да један ученик сасвим солидно ради у школи, просечно је активан, завршава задатке на време и постиже просечне резултате. Оно што вам пада у очи је да не ради домаће задатке. Скоро увек има неки разлог да се оправда.
• Разговарати са учеником. Питати га да ли су му домаћи задаци тешки, нејасни? Кроз разговор открити разлоге за неурађене задатке. Питати га да ли претерује? Разговарати и са родитељима. Мора да мења такве навике, то му је обавеза. Испитати какве услове има за израду домаћих задатака.

10. Ближи се крај првог полугодишта и ви полако сумирате оцене у дневнику и покушавате да изведете закључне оцене. У једном тренутку уочавате да у једном одељењу нећете имати ни једну петицу, а у осталим одељењима ће тај број бити задовољавајући.
• Таква је ситуација, не мењати ништа. Вероватно су тако формирана одељења, захтеви су били исти. Наставник не вреднује аналитички свој посао. Можда су ученици дали свој максимум, више од тога не могу. Самооцењивање.

11. Током утврђивања градива, један ученик је дао погрешан одговор. Питање сте поставили другом ученику и он је дао исти одговор. Када сте рекли да то није тачно, сви ученици су у један глас повикали: Ви сте нам тако рекли!
• Зависи од тога да ли је усмено речено или је записано. Ако је записано, извинити се ученицима и исправити грешку. Обавезно проверити да ли је свако од њих у свесци исправио грешку. Ако је усмено, признати деци грешку, извинити се и објаснити им поново (или им рећи да можда нису добро чули када је предавала градиво).

12. Када сте оцењивали писмени задатак приметили сте да је ученик преправио оцену у свесци са претходног задатка. Проверили сте у дневнику и констатовали да сте ви добро уписали оцену.
• ”Брине те ова оцена, ниси задовољан њом?” ”Мислиш ли да можеш боље?” ”Шта би ти родитељи рекли?” Не придиковати, већ лепим речима.
Кроз причу рећи детету да то не сме да ради, да је погрешио, да треба да увиди да је та оцена мерило нечега.

13. Ваша колегиница је била одсутна, а ви сте били у могућности да је замените. Нисте то знали раније да бисте се посебно спремили за час, али сте погледали у дневник и на основу онога што је записано сматрали сте да нећете имати тешкоћа да реализујете час. Десило се да су ученици на већину ваших питања одговарали да то не знају јер то нису учили.
• Разговарати о пређеним областима до сада и тако утврдити да ли су то заиста учили или нису, јер у дневнику може да буде уписано и нешто што није обрађено. Разговарати са децом. ”Вама ту нешто није јасно?” Објаснити им, допунити знање. Никад пред децом не вредновати рад колеге, чак ни позитивно.
Можда јој, у блажој форми, рећи да деца нису најбоље разумела градиво.
14. У одељењу где предајете дошао је нови ученик. Добили сте податке да је због слабог успеха и недоличног понашања премештен из друге школе. Улазите у разред и затичете тучу у којој учествује неколико ученика. У тој групи се налази и нови ученик кога срећете први пут.
• Прекинути тучу. Етикетирање ”новог” ученика избећи по сваку цену, (само што је дошао и одмах га затичете у тучи). Саветодавни разговор-дотаћи емотивну страну ученикове личности. ”Да ли сте задовољни што се ово десило?” Испровоцирати их да се осећају постиђено. ”Јесте ли срећни што сте добили новог друга?” Обавити јавни разговор о колегијалности, другарству, прихватању новог ученика.

15. Повели сте своје ученике да погледате филм у биоскопу који је тада био јако актуелан. Ученици су се јако радовали и сви су једва дочекали тај дан. У биоскопу су се ученици понашали непристојно, галамили су, довикивали се, прескакали клупе. Нисте могли да их обуздате. Сутрадан се срећете са својим ученицима.
• Обзиром да је цело одељење реаговало на такав начин, уз осмех их питати: ”Децо, шта то би?” ”Вама се филм није допао?” ”Разумем да вам се филм можда није допао, али не треба тако реаговати када вам се нешто не свиди.” Дечије потребе и очекивања очигледно нису били задовољени. Указати им на облике понашања који су прихватљиви, пристојни и да то није био разлог да се тако понашају. Озбиљна припрема треба да следи пре одласка на филм.

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.