Перница, перионица, перијоница, ператоница или пероница?

август 10 13:38 2015

Ни мање ствари, ни више назива. Ако изузмемо муволовку. Сви називи у наслову се користе, али нису сви и исправни.

Када хоћете да поменете ону стварчицу у којој држите оловке, бојице, гумице… можете користити реч перница, а у Речнику Матице српске се појављује и пероница, што је покрајински назив. Перионица је нешто сасвим друго – то је она соба пуна машина за веш какве виђате у америчким филмовима, док речи перијоница и ператоница немају никакво значење (иако се ово потоње често користи, нарочито у Војводини).

stara-drvena-skolska-pernica-slika-38732628

Дакле, ако сте ђак, или ако спремате ђака за полазак у школу, обавезно купите лепу перницу и научите да је баш тако и зовете.

 1. август 10, 20:17 #1 Gordana

  Moram da ispravim: mozda ste nekoga culi da kaze “peratonica”, ali nije tacno da se taj izraz koristi u Vojvodini. Mozda ga koriste nepismeni pojedinci. Tamo se govori “peronica”.

  Одговорите на овај коментар
 2. август 11, 03:02 #2 jasmina

  Reči: perijonica i peratonica se ne koriste u Banatu! Ili, bar ja nisam nikad sa svojih 40 god. čula.

  Одговорите на овај коментар
 3. април 22, 14:51 #3 Sandra

  Peretonica se kaže u Sremu

  Одговорите на овај коментар
 4. новембар 15, 19:45 #4 Zoran Životić

  A može da kupe i perjanicu. Zavisi kave su im društvene i političke ambicije. Treba se od malena pripremati za svetlu i svetu budućnost.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.