ПИСА тестирање почиње у априлу

јануар 11 21:02 2018

Ново ПИСА тестирање ученика почиње у априлу ове године и трајаће месец и по дана, а тестирањем ће бити обухвачене читалачка, математичка, научна и финансијска писменост петнаестогодишњака – углавном ученика првог разреда средње школе.

Резултати ће показати где се налази образовање у Србији када је реч о функционалном знању ученика и шта треба да се унапређује како би достигли жељене стандарде, кажу у Министарству просвете.

Такође, резултати ће показати и како се знање наших ученика рангира у друштву више од 200 земаља које учествују у овом међународном истраживању.

У Министарству просвете додају да ће истраживање почети после 10. априла и траће месец и по дана, а ове године ће да се реализује на много већем узорку од претходних.

На ПИСА тестирању учествују петнаестогодишњаци, а у Србији су то углавном ученици првог разреда средње школе. Тестирање ће се обавити у 222 школе, а учествоваће око 8.000 ученика.

Прошле године рађено је пробно ПИСА тестирање, а новина је била што је рађено електронски и по први пут је уведена финансијска писменост.

За потребе истраживања у Министарству просвете кажу да су заједно са донаторима обезбедили додатне лаптопове као подршку информатичким кабинетима школа, што ће омогућити ефикаснију реализацију ове студије.

Према новом Закону о основама система образовања и васпитања школе су у обавези да учествују у истраживањима која се спроводе на основу међународних уговора.

Од фебруара ове године наставници и ученици ће на сајту Министарства просвете моћи да се упознају са задацима које су сачиниле радне групе формиране у оквиру Националног савета за праћење ПИСА истраживања, наводи се на сајту Министарства просвете.

Циљ је да се ученици припреме за такву врсту тестирања знања, како би фактор изненађења и његове негативне последице на резултат теста били што мањи.

Извор: Новости/Танјуг

  Article "tagged" as:
  Categories:
  1. јануар 14, 15:45 #1 IQ

    Da bi Pisa testiranje uspelo, u skolama mora biti odredjen koncept rada. Za sta su potrebni odgovarajuci materijalno-tehnicki uslovi i sadrzaji za izucavanje. Nas skolski sistem ne moze da parira tom konceptu jer funkcionise sa zaostalom opremom i neprihvatljivim planovima i programima. Bez predmetne povezanosti i bez izucavanja fenomena. Taj problematican deo price ne pociva na nastavnicima, vec na vlastima, odnosno Ministarstvu prosvete. A kada stignu losi rezultati u javnosti se redovno optuzuju nastavnici kao nedovrseni i nekompetentni strucnjaci. Ni ova sada pompezno najavljena reforma ne uvodi smisleno i svrsishodno ucenje, vec dodaje nekoliko novih predmeta iz inter- i transdisciplinarnih oblasti koje ce predavati priuceni nastavnici, na postojecoj opremi i u 45 minutnom casovnom sistemu. Mogucnost da master ucitelji predaju informatiku 5-8 razreda namesto elektrotehnicara i informaticara je pravi hit. E pa gospodo, dzabe ste krecili. Potrebno je sazidati novu kucu i preseliti se u nju. Arhitektu, zidare i mesalicu ocigledno nemate. A od zdravog zivota nudite kao dodatnu opciju jos sedmocasovnog grbavljenja na stolici, jos vise buljenja u ekrane (cak se i privatni mobilni telefon uvodi kao ucilo dok istovremeno moderne drzave uvode totalnu zabranu zbog negativnog efekta na ucenicka postignuca) i dodatne kolicinu cipsa, pljeskavica i salame.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.