PISA testiranje počinje u aprilu

januar 11 21:02 2018

Novo PISA testiranje učenika počinje u aprilu ove godine i trajaće mesec i po dana, a testiranjem će biti obuhvačene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka – uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.

Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete.

Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.

U Ministarstvu prosvete dodaju da će istraživanje početi posle 10. aprila i traće mesec i po dana, a ove godine će da se realizuje na mnogo većem uzorku od prethodnih.

Na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole. Testiranje će se obaviti u 222 škole, a učestvovaće oko 8.000 učenika.

Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost.

Za potrebe istraživanja u Ministarstvu prosvete kažu da su zajedno sa donatorima obezbedili dodatne laptopove kao podršku informatičkim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju ove studije.

Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škole su u obavezi da učestvuju u istraživanjima koja se sprovode na osnovu međunarodnih ugovora.

Od februara ove godine nastavnici i učenici će na sajtu Ministarstva prosvete moći da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Cilj je da se učenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Izvor: Novosti/Tanjug

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

1 komentar

  1. januar 14, 15:45 #1 IQ

    Da bi Pisa testiranje uspelo, u skolama mora biti odredjen koncept rada. Za sta su potrebni odgovarajuci materijalno-tehnicki uslovi i sadrzaji za izucavanje. Nas skolski sistem ne moze da parira tom konceptu jer funkcionise sa zaostalom opremom i neprihvatljivim planovima i programima. Bez predmetne povezanosti i bez izucavanja fenomena. Taj problematican deo price ne pociva na nastavnicima, vec na vlastima, odnosno Ministarstvu prosvete. A kada stignu losi rezultati u javnosti se redovno optuzuju nastavnici kao nedovrseni i nekompetentni strucnjaci. Ni ova sada pompezno najavljena reforma ne uvodi smisleno i svrsishodno ucenje, vec dodaje nekoliko novih predmeta iz inter- i transdisciplinarnih oblasti koje ce predavati priuceni nastavnici, na postojecoj opremi i u 45 minutnom casovnom sistemu. Mogucnost da master ucitelji predaju informatiku 5-8 razreda namesto elektrotehnicara i informaticara je pravi hit. E pa gospodo, dzabe ste krecili. Potrebno je sazidati novu kucu i preseliti se u nju. Arhitektu, zidare i mesalicu ocigledno nemate. A od zdravog zivota nudite kao dodatnu opciju jos sedmocasovnog grbavljenja na stolici, jos vise buljenja u ekrane (cak se i privatni mobilni telefon uvodi kao ucilo dok istovremeno moderne drzave uvode totalnu zabranu zbog negativnog efekta na ucenicka postignuca) i dodatne kolicinu cipsa, pljeskavica i salame.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.