Писање руком или куцкање – шта је боље за мозак?

октобар 18 11:09 2018

На универзитетима Принстон и Лос Анђелес спроведено је низ истраживања како би открили утицај папира и оловке, односно тастатуре, на наш мозак.

Испоставило се да писање оловком, уместо куцања на тастатури, развија мозак и помаже му да боље разуме градиво.

Студенти који су белешке писали оловком, боље су памтили и разумели написано, а показало се и да су спремнији за прихватање нових идеја.

У другој студији, спроведеној на Универзитету у Индијани, научници су скенирали мозгове деце која су писала и оне која су куцкала. Показало се да су мождане активности јаче код деце која су писала руком.

Психолози и неуролози поручују родитељима да својој деци ограниче употребу тастатура, рачунара и паметних телефона и да им у руке дају оловке, бојице и четкице како би развијали не само свој мозак и креативност, него и моторику, пише РТЛ.

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.