Педагог Снежана Голић: 10 заблуда о раду васпитачица

јануар 20 12:49 2018

Желим да вам укажем да на путу осамостаљивања постоје препреке, о које се скоро сви саплету. То није за осуду, али мање боли ако знаш за њих па се припремиш да их прескочиш.


Ништа теже него свој центар света уклопити у мозаик једнаких делова – једнако важних, једнако лепих, једнако симпатичних и харизматичних.

Први мозаик у који се уклапа дете, а и ми у улози родитеља – је вртић. И сами васпитачи, педагози и учитељи… када су у улози родитеља “гутају кнедле” које се служе топле уз прве дане боравка у неком колективу.

Желим да вам укажем да на путу осамостаљивања постоје препреке, о које се скоро сви саплету. То није за осуду, али мање боли ако знаш за њих па се припремиш да их прескочиш. Мапа препрека је у тексту.

…Мој цео свет , дајем теби васпитачице. И ја замишљам шта ви тамо радите….

Заблуда бр.1
Хм…да те доообро погледам, васпитачице! Зашто тако гледаш? Зашто ћутиш? Зашто причаш? Зашто трепћеш? Све то сада мени, мами, важно је јако и сигурна сам да има везе са мојим дететом.

Истина: У највећем броју случајева расположење васпитачице се не може проценити на вратима собе за 2 минута док је иза чека још пуно деце. Нема потребе да “читате измедју редова”, уколико има потребе – биће вам речено.

Заблуда бр.2
Зашто је тако кратко рекла да је све ок? Сигурно се бар нешто смешно, слатко или какво било десило данас за 6 сати. Немогуће да није! А ја желим да знам све, па ја сам му мама. Тако брзо расту.

Истина: Већина деце одлази кућама у истом периоду дана. Двадесеторо деце пута 3 минута = 60 минута на вратима. Пуно да се деци не посвети пажња – слажете се?
Затражите индивидуални разговор уколико осећате потребу за детаљима.

Заблуда бр.3 
Како није приметила да му је мајица мокра?
Види се из авиона!

Истина: 20 деце, 40 рукица, 20 уста, 40 образа, 20 не(упасаних) поткошља и бар 20 пертли , 10 девојчица – 10 фризура… прање руку пре и после јела за 4 оброка = 8 пута. Четири оброка + списак образовних садржаја и наравно, преобување и излазак на свеж ваздух.
Морају и могу оне све то да испрате – за то су се школовале !

Истина: Учите дете да препозна и каже када је мокро, да се преобује, упаше, не брише руке о панталоне, издува нос и не ослањајте се за све на 4 руке и 2 васпитачице.
Оне ће нешто стићи – нешто неће, јер уз позив васпитачице не добијају никакве супермоћи.

Заблуда бр.4.
Мом детету се не спава у 11х и како је могуће да НЕЋЕ то спавање да помере мало?? Па да – једва чекају да их стрпају у кревет!

Истина: Нека деца су у вртићу од 6 х , устала су у 5 х и њихова права су заштићена при утврдјивању ритма дневних активности. Нутриционисти препоручују одмор пре ручка. Када се све узме у обзир, ипак најмање проблема ствара дневни одмор у 11х и због тога, иако се увек изнова анализирају могућности, то време остаје непромењено у већини установа.

Заблуда бр 5.
вртиц без играцакаЕво , ова мала не да мом детету да седне поред ње. Безобразница неваспитана! Ето, то су те трауме из детињства! Сада ће моје дете бити тужно цео дан, зато и не воли вртић. Ја га разумем. Страшно, страшно…

Истина: Деца имају свој поглед на другарство, међусобно поштовање и начин комуникације. Они још увек уче о емоцијама тудјим и својим. Ту нема “машни” у које се увијају све негативне информације. Деци то засмета у тренутку, али они се не вређају, већ иду даље и траже своје место под сунцем. Добра вест: нема лицемерја. То нису трауме!

Заблуда бр.6
Како то мисли – не може га хранити???

Истина: Колико траје оброк 20 деце уколико ће их оне хранити? Радите код куће на осамостаљивању СВАКОДНЕВНО!

Заблуда бр.7
вртициКако нисте видели зашто га је ујео и ко је први почео??? Како се саплео и пао???

Истина: Није могуће у потпуности исконтролисати ни понашање само једног детета. Ако будете искрени – признаћете да то код куће често не успевате. Оне имају само по 2 ока.

Заблуда бр.8.
Моје дете је осетљивије од осталих. А и мало, само мало, је нама важније да буде у првом реду за сликање, него осталим родитељима. Може ли да седи поред вас у аутобусу? Позоришту? Увек? Борим се за своје дете.

Истина: Свакоме је групна слика једнако важна успомена. Деца се и ту по мало боре за своје место. Или не – што је потпуно у реду. Важно је да се дете на слици види- то јесте одговорност фотографа. Слично је и на приредби. Ове године је мала улога – следеће велика… опустите се и не тражите доказе квалитета развоја на приредби. Уколико свакодневно чујете: све је било у реду – ви сте срећан родитељ.
Поента групних обилазака и излета је осамостаљивање. Ако желите одраслу особу на пола метра од детета – мисија није успела. Будите мирни – у таквим ситуацијама већима васпитача реагује и на дечју мимику, а камоли захтев . Сви ми знамо за малене слатке страхове одвајања од топлог породичног гнезда и ту смо за децу. Сву, а не само за децу чији је родитељ то захтевао.

Заблуда бр.9 
Њих у вртићу баш брига и дозвољавају да долазе болесна деца, супер им је када је мање деце присутно.

Истина: Моле по 1000 пута родитеље да не доводе болесну децу, али пуно лекара даје “бланко” потврде (без датума, па родитељи сами попуњавају како им одговара). Затим , тешко је при преузимању деце одмах све приметити. Васпитачице немају супер – имунитет , па се ни најмање не радују вирусима.

Заблуда бр.10
Сад ћеш ти у вртић, па ће те они тамо средити. Ја ћу ићи “линијом мањег отпора” јер ми је тешко да те гледам незадовољног/незадовољну.

Истина: Неће. То је пре свега ваш задатак и одговорност.Васпитачи су подршка, ваша продужена рука, ваши пријатељи и заљубљеници у свој посао , али нису суперјунаци са супернапитком.

Васпитачи од вас не очекују да будете савршени, као ни да ваша деца буду без грешке. Ништа нормалније нема од збуњеног родитеља и детета које испитује границе свуда око себе. Ми смо ваши пријатељи и од свих занимања на свету одабрали смо да се бавимо децом. То није случајно.
А највећа помоћ која постоји је реалан родитељ и због тога обуј и туђе ципеле, драги родитељу…
Добродошли у вртић!

Пише: Снежана Голић, педагог

Извор: Детињарије

  Categories:
 1. април 13, 23:12 #1 Micka

  Ovo je najbolji tekst koji sam ikada procitala. Svaka cast koleginice.

  Одговорите на овај коментар
 2. април 15, 01:21 #2 Coka

  Divan i realan tekst, preporucila bih svakom da procita!

  Одговорите на овај коментар
 3. април 15, 14:16 #3 Душан

  Браво свака част. Жели вам моја супруга незапослени специјални педагог већ 10 година.

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 04, 11:58 #4 Biljana

  Hvala Bogu da neko obrazlozi rad vaspitaca a ujedni da ukaze i roditeljima sta bi trbalo da urade.Svaka cast! Malo je ovakvih tekstova.Hvala.Vasitac sa 36 god. radnig staza.

  Одговорите на овај коментар
 5. септембар 17, 22:04 #5 Ivana

  Jedna vaspitačica na dvadesetoro dece?! Ehh… Srbijo!

  Одговорите на овај коментар
 6. септембар 27, 20:27 #6 Ljilja

  Ovo je najbolji tekst koji sam procitala,cela istina o radu vaspitacica,sve pohvale i uspesan dalji rad. Tekst treba da procitaju svi roditelji.

  Одговорите на овај коментар
 7. септембар 27, 20:31 #7 LJILJA

  Ovo je najbolji i istiniti tekst koji sam procitala,o radu vaspitacica,sve pohvale za vaspitacice i uspeha u daljem radu. Ovaj tekst treba da procita svaki roditelj.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.