Pedagog Snežana Golić: 10 zabluda o radu vaspitačica

januar 20 12:49 2018

Želim da vam ukažem da na putu osamostaljivanja postoje prepreke, o koje se skoro svi sapletu. To nije za osudu, ali manje boli ako znaš za njih pa se pripremiš da ih preskočiš.


Ništa teže nego svoj centar sveta uklopiti u mozaik jednakih delova – jednako važnih, jednako lepih, jednako simpatičnih i harizmatičnih.

Prvi mozaik u koji se uklapa dete, a i mi u ulozi roditelja – je vrtić. I sami vaspitači, pedagozi i učitelji… kada su u ulozi roditelja “gutaju knedle” koje se služe tople uz prve dane boravka u nekom kolektivu.

Želim da vam ukažem da na putu osamostaljivanja postoje prepreke, o koje se skoro svi sapletu. To nije za osudu, ali manje boli ako znaš za njih pa se pripremiš da ih preskočiš. Mapa prepreka je u tekstu.

…Moj ceo svet , dajem tebi vaspitačice. I ja zamišljam šta vi tamo radite….

Zabluda br.1
Hm…da te dooobro pogledam, vaspitačice! Zašto tako gledaš? Zašto ćutiš? Zašto pričaš? Zašto trepćeš? Sve to sada meni, mami, važno je jako i sigurna sam da ima veze sa mojim detetom.

Istina: U najvećem broju slučajeva raspoloženje vaspitačice se ne može proceniti na vratima sobe za 2 minuta dok je iza čeka još puno dece. Nema potrebe da “čitate izmedju redova”, ukoliko ima potrebe – biće vam rečeno.

Zabluda br.2
Zašto je tako kratko rekla da je sve ok? Sigurno se bar nešto smešno, slatko ili kakvo bilo desilo danas za 6 sati. Nemoguće da nije! A ja želim da znam sve, pa ja sam mu mama. Tako brzo rastu.

Istina: Većina dece odlazi kućama u istom periodu dana. Dvadesetoro dece puta 3 minuta = 60 minuta na vratima. Puno da se deci ne posveti pažnja – slažete se?
Zatražite individualni razgovor ukoliko osećate potrebu za detaljima.

Zabluda br.3 
Kako nije primetila da mu je majica mokra?
Vidi se iz aviona!

Istina: 20 dece, 40 rukica, 20 usta, 40 obraza, 20 ne(upasanih) potkošlja i bar 20 pertli , 10 devojčica – 10 frizura… pranje ruku pre i posle jela za 4 obroka = 8 puta. Četiri obroka + spisak obrazovnih sadržaja i naravno, preobuvanje i izlazak na svež vazduh.
Moraju i mogu one sve to da isprate – za to su se školovale !

Istina: Učite dete da prepozna i kaže kada je mokro, da se preobuje, upaše, ne briše ruke o pantalone, izduva nos i ne oslanjajte se za sve na 4 ruke i 2 vaspitačice.
One će nešto stići – nešto neće, jer uz poziv vaspitačice ne dobijaju nikakve supermoći.

Zabluda br.4.
Mom detetu se ne spava u 11h i kako je moguće da NEĆE to spavanje da pomere malo?? Pa da – jedva čekaju da ih strpaju u krevet!

Istina: Neka deca su u vrtiću od 6 h , ustala su u 5 h i njihova prava su zaštićena pri utvrdjivanju ritma dnevnih aktivnosti. Nutricionisti preporučuju odmor pre ručka. Kada se sve uzme u obzir, ipak najmanje problema stvara dnevni odmor u 11h i zbog toga, iako se uvek iznova analiziraju mogućnosti, to vreme ostaje nepromenjeno u većini ustanova.

Zabluda br 5.
vrtic bez igracakaEvo , ova mala ne da mom detetu da sedne pored nje. Bezobraznica nevaspitana! Eto, to su te traume iz detinjstva! Sada će moje dete biti tužno ceo dan, zato i ne voli vrtić. Ja ga razumem. Strašno, strašno…

Istina: Deca imaju svoj pogled na drugarstvo, međusobno poštovanje i način komunikacije. Oni još uvek uče o emocijama tudjim i svojim. Tu nema “mašni” u koje se uvijaju sve negativne informacije. Deci to zasmeta u trenutku, ali oni se ne vređaju, već idu dalje i traže svoje mesto pod suncem. Dobra vest: nema licemerja. To nisu traume!

Zabluda br.6
Kako to misli – ne može ga hraniti???

Istina: Koliko traje obrok 20 dece ukoliko će ih one hraniti? Radite kod kuće na osamostaljivanju SVAKODNEVNO!

Zabluda br.7
vrticiKako niste videli zašto ga je ujeo i ko je prvi počeo??? Kako se sapleo i pao???

Istina: Nije moguće u potpunosti iskontrolisati ni ponašanje samo jednog deteta. Ako budete iskreni – priznaćete da to kod kuće često ne uspevate. One imaju samo po 2 oka.

Zabluda br.8.
Moje dete je osetljivije od ostalih. A i malo, samo malo, je nama važnije da bude u prvom redu za slikanje, nego ostalim roditeljima. Može li da sedi pored vas u autobusu? Pozorištu? Uvek? Borim se za svoje dete.

Istina: Svakome je grupna slika jednako važna uspomena. Deca se i tu po malo bore za svoje mesto. Ili ne – što je potpuno u redu. Važno je da se dete na slici vidi- to jeste odgovornost fotografa. Slično je i na priredbi. Ove godine je mala uloga – sledeće velika… opustite se i ne tražite dokaze kvaliteta razvoja na priredbi. Ukoliko svakodnevno čujete: sve je bilo u redu – vi ste srećan roditelj.
Poenta grupnih obilazaka i izleta je osamostaljivanje. Ako želite odraslu osobu na pola metra od deteta – misija nije uspela. Budite mirni – u takvim situacijama većima vaspitača reaguje i na dečju mimiku, a kamoli zahtev . Svi mi znamo za malene slatke strahove odvajanja od toplog porodičnog gnezda i tu smo za decu. Svu, a ne samo za decu čiji je roditelj to zahtevao.

Zabluda br.9 
Njih u vrtiću baš briga i dozvoljavaju da dolaze bolesna deca, super im je kada je manje dece prisutno.

Istina: Mole po 1000 puta roditelje da ne dovode bolesnu decu, ali puno lekara daje “blanko” potvrde (bez datuma, pa roditelji sami popunjavaju kako im odgovara). Zatim , teško je pri preuzimanju dece odmah sve primetiti. Vaspitačice nemaju super – imunitet , pa se ni najmanje ne raduju virusima.

Zabluda br.10
Sad ćeš ti u vrtić, pa će te oni tamo srediti. Ja ću ići “linijom manjeg otpora” jer mi je teško da te gledam nezadovoljnog/nezadovoljnu.

Istina: Neće. To je pre svega vaš zadatak i odgovornost.Vaspitači su podrška, vaša produžena ruka, vaši prijatelji i zaljubljenici u svoj posao , ali nisu superjunaci sa supernapitkom.

Vaspitači od vas ne očekuju da budete savršeni, kao ni da vaša deca budu bez greške. Ništa normalnije nema od zbunjenog roditelja i deteta koje ispituje granice svuda oko sebe. Mi smo vaši prijatelji i od svih zanimanja na svetu odabrali smo da se bavimo decom. To nije slučajno.
A najveća pomoć koja postoji je realan roditelj i zbog toga obuj i tuđe cipele, dragi roditelju…
Dobrodošli u vrtić!

Piše: Snežana Golić, pedagog

Izvor: Detinjarije

  Categories:
napišite komentar

11 komentara

 1. april 13, 23:12 #1 Micka

  Ovo je najbolji tekst koji sam ikada procitala. Svaka cast koleginice.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. april 15, 01:21 #2 Coka

  Divan i realan tekst, preporucila bih svakom da procita!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. april 15, 14:16 #3 Dušan

  Bravo svaka čast. Želi vam moja supruga nezaposleni specijalni pedagog već 10 godina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. jul 04, 11:58 #4 Biljana

  Hvala Bogu da neko obrazlozi rad vaspitaca a ujedni da ukaze i roditeljima sta bi trbalo da urade.Svaka cast! Malo je ovakvih tekstova.Hvala.Vasitac sa 36 god. radnig staza.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. septembar 17, 22:04 #5 Ivana

  Jedna vaspitačica na dvadesetoro dece?! Ehh… Srbijo!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. septembar 27, 20:27 #6 Ljilja

  Ovo je najbolji tekst koji sam procitala,cela istina o radu vaspitacica,sve pohvale i uspesan dalji rad. Tekst treba da procitaju svi roditelji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. septembar 27, 20:31 #7 LJILJA

  Ovo je najbolji i istiniti tekst koji sam procitala,o radu vaspitacica,sve pohvale za vaspitacice i uspeha u daljem radu. Ovaj tekst treba da procita svaki roditelj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. decembar 25, 15:23 #8 Maja

  Kao roditelj se apsolutno slazem sa tekstom i u potpunosti podrzavam sve ljude koji su izabrali da rade sa decom. Takodje pozivam sve vaspitace da se strogo drze svega sto je napisano i da ne prave nikada i nikakve izuzetke. U nasem vrticu postoje “opasni roditelji” od kojih vaspitacice “zaziru” i njihova deca su uvek upasana, umivena, mirisljava, sa sveze ispletenim ribljim kostima, zbog cega su neka deca ciji su roditelji “opusteni” musava, slinava, ispasana, pocepana i sa necim cudnim lepljivim u kosi svaki dan. Ali svaki dan. Dakle, nagrada za roditeljsko razumevanje i nezameranje vaspitacima kada dete “nije savrseno” pri preuzimanju je – ponavljanje u krug.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.