Пиши као што говориш, али не баш увек

јул 24 10:06 2015

Правило је да се речца НЕ уз глаголе пише одвојено, изузетак су само: нећу, немам, немој, нисам, недостајати и нестајати/нестати.

Наравно, то подразумева и све промене ових глагола: нећу, нећеш, неће, нећемо, нећете, неће; немам, немаш, нема, немамо итд; немој, немојмо, немојте; нисам, ниси, није, нисмо, нисте, нису, и да не набрајамо. Није тешко одгонетнути зашто се у наведеним случајевима речца НЕ пише састављено, ради се, уствари, о негацијама: хоћу – нећу; имам – немам; јесам – нисам.

НЕ (1)

Императив (заповедни начин) – немој! – упућен је другом лицу да престане да врши неку радњу: “Немој да дираш моје књиге”! Глагол недостајати значи да нечега нема довољно: “Недостаје ми сто динара.” Док глаголи нестајати и нестати немају никакве везе са глаголима стајати и стати: Неста пара, неста пријатеља; Реченица: Не стај ми на цвеће! – има сасвим друго значење, па се у том случају речца НЕ – пише одвојено. Према томе, треба запамтити ове изузетке и уз остале глаголе речцу НЕ писати одвојено. Иначе, погрешно писање речце НЕ узроковано је реченичним акцентом; изговарамо: Незнам зашто нећеш самном, а пише се: Не знам зашто нећеш са мном. (Крилатицу: “Пиши као што говориш” не треба дословно тумачити)

Аутор: Петар Јокић, наставник

 1. септембар 08, 14:56 #1 Sanja

  Fali glagol negodovati 🙂
  Bar su tako nas ucili 🙂

  Одговорите на овај коментар
 2. март 27, 09:13 #2 Marijana

  Nedostajati nije negacija. Ne postoji glagol dostajati.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.