Писмени састави о јесени

октобар 10 15:53 2015

Писмени састав: Јесен је, јесен рана

Октобар корак по корак стиже у наш крај.Тихо ромиња киша и спушта капи на мој прозор.

Као најбољи сликар кад четкицом шара по платну,да тако и месец октобар помеша све своје боје.Дрвеће је обукло нове хаљине на којима су помешане боје:жута,браон,нарандзаста па и зелена.А мени су те боје лепе.Од свог лишћа простире се шарени тепих.Воћњаци су као мало царство са својим мирисним плодовима који се шарене.Јабуке црвене,крушке жуте,а тек дуња жута што стоји преко пута.Њиве красе зрели,жути кукурузи који вире из свог капута.Виногради су пуни сладког и мирисног грожђа.Све боје у октобру су јединствене,свака је на свом месту.Зека мали скакуће по пољу и он ужива у лепим бојама .И моја башта је лепа и пуна разнобојних цветића који се шарене.

Шарена поља,жбуње шумарци,све је тако чаробно,да то је месец октобар.Волим месец октобар и све његове боје зато што је наш крај тада најлепши.

 


Рана јесен у октобру

Раскошне боје летњих цветова су нестале.Расцветале су се хризантеме,јесење цвеће оштрог мириса.Лишће се променило у мноштво боја.Све је жуће,све златније и све ређе.Све мање листића има на гранама.Међутим плодови су окитили гране воћака.Виногради су пуни тешких гроздова.Једро зрневље мами децу и одрасле.Момчад весело хита у бербу.Бурад је већ спремна за богатији род.

Деца су недалеко сакупила прућа и заложила ватрицу.Жути кукуруз и крупно кестење пуцкета на жару.


 

Утихнуле су стазе мога парка

Једнога дана када сам пролазила кроз парк осећала сам се некако чудно.Одмах сам знала зашто се тако осећам.У парку је владала некаква чудна тишина.

Застала сам и почела да ослушкујем.Није било пролазника ни шетача.Нису се чули уобичајни гласови деце ни њихов осмех,па чак и весели цвркут птица који се обично чује.Све је било мирно и пусто.Дрвеће је оголело,а његово лишће просуло се на прелепе стазе парка.Владала је нека чудна тишина.Стајала сам тако насред парка и размишљала шта се то догађа.На небу тужне и црне птице су пролетале.Умотани пролазници су брзо корачали.И наједном до мог носа допирао је мени већ добро познат мирис позне јесени.

Одмах сам схватила зашто се тако осећам.Долазила је позна јесен.Тихо се дошуњала у моје село и у прелепе стазе парка.


 

 

 

напишите коментар

7 коментара

 1. децембар 11, 23:10 #1 mesi

  ja imam 4 zlatne lopte i najbolji sam futbaler

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 22, 20:11 #2 andrea

  ovi sastavi su prelepi i predivni bravo

  Одговорите на овај коментар
 3. децембар 10, 16:44 #3 Teo

  Teme nisu lose… Moglo je i bolje ali dobro… Da ste samo malo prosirili bilo bi fenomenalno …ali ok

  Одговорите на овај коментар
 4. децембар 10, 16:44 #4 Teo

  Teme nisu lose… Moglo je i bolje ali dobro… Da ste samo malo prosirili bilo bi fenomenalno …ali ok

  Одговорите на овај коментар
 5. октобар 10, 15:34 #5 Stefan

  Bas je lep pismeni

  Одговорите на овај коментар
 6. октобар 10, 22:49 #6 Jovanka

  Lepi sastavi, ako su u pitanju deca nizih razreda!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.