Писмени састави о јесени

септембар 24 16:08 2015

ЈЕСЕН

Стигла је јесен!
Била сам у парку, седила на клупи и размишљала зашто више нема толико деце. Била сам усамљена. Изненада на мене падне један жути лист па ми почне причати своју причу:» Родио сам се на крошњи јабуке и био сам сасвим мали. Једног дана сам пао с гране па су ме деца почела газити. Почео је пухати снажни ветар па ме је одувао и одлетио сам на кров једне куће. У тој кући је живио дечак Вилијан.» И више га никада нисам видела.
Почела је олуја, а ја сам потрчала својој кући. Најела сам се и отишла спавати, а мама ми је пожељела диван сан.
Звездице су ми обасјале собу, а месечина светло како бих љепше спавала.

Мирна Томљановић

Прочитајте и Јесенписмени састави

 

ТУЖНА ЈЕСЕН

Мени је јесен ружна јер су кише и хладно је. Вани се не могу играти и не могу се купати у базену. Често је киша и дани су тмурни. Ујутро, када се пробудим, вани је магла и није ми лепо када птице не цвркућу. Волим ићи у воћњак да си поједем јабуку. Не волим када пуше снажан и хладан ветар. Волим када је лишће шарено и волим газити по њему. Јако сам тужан када пада киша.

Филип Башек

Прочитајте и Писмени састави о јесени

ХРАСТОВ ЛИСТ

Једног дана у рано пролеће, налазио сам се у пупољку великог храста. Након двадесет дана изашао сам из пупољка! Мама, односно дрво ме родило. Био сам јако сретан! Са својом браћом сам разговарао. И стигло је лето. Нарастао сам и добио прекрасну зелену боју. Једна птица се дошла к мени играти. Дошла је јесен. Добио сам жуту боју. Почела је падати киша. Очекивао сам ју јер сам био јако жедан. Кад је киша престала био сам већ велик. Почео је пухати вјетар. Одлетио сам и поздравио се с браћом. Пао сам на земљу. Узео ме један дјечак и закопао ме у земљу са другим плодовима. Прошле су двије године. Поново је дошла јесен. Храст је био велик и пун плодова. Људи су га звали чаробно дрво, јер је имало све могуће плодове. То је био најљепши храст. То дрво је јесен претворило у најљепше годишње доба. Било је у новинама и телевизији као најлепше дрво.

Бењамин Нинић

Прочитајте и Јесенписмени састав

ЈЕСЕН

Дуго и топло лето је иза нас, а сменила га је шаренолика јесен. Јесен је мој град окитила лепим и ватреним бојама. Златно лишће прекрива стазу у парку и сусти под ногама.

Моји другари и ја волимо у јесен да тразимо по парку плодове кестена. Од њега правимо фигурице зивотиња које нас подсецају на то да зивот у обицној суми јос није сасвим утихнуо. Сунце јос увек царује узвисеним плавим небом. Војска сунцевих зрака јос увек се борији и побеђује облаке и кису и својим зрацима осветљава град. Људи су напети и узурбани. Спремају се за предстојећу зиму. Али зато су трпезе пуне укусних плодова које јесен дарује. Ваздухом одзвања свук сикире која немилосрдно ратује са дрвима.

Кише јесење још увек заобилазе нас град и зато узивамо у јесени и његовим златним чарима


 

ЈЕСЕН

У полусну устадох из кревета и узех још једно ћебе, знао сам дошла је јесен.

Ни примјетио нисам све до тог јутра промјене у мојој улици. Хладноћа ми је скренула пажњу да је стигла јесен. По својо меланхолији сам то и могао претпоставити јер ни примјетио нисам да дрвеће није исто, да људи довлаче дрва и спремају их за зиму. Сама јесења киша отјерала је разиграну дјечицу из улице и оставила је готово нијему. Без дјечије граје шетајући мојом улицом јасно чујем оштар вјетар који тјера човјека да закопча јакну. Мали дјечији фудбалски терен је у блату, још само двојица упорних шутирају лопту. Дрво испред зграде изгледа као постидјено јер је остало без свог одјела, као овца послије шишања умјесто мекета чује се само тужно шуштање лишћа по земљи.

Јесен у мојој улици је тужна јер јој недостаје живот, недостаје жамор дјеце, недостаје цвркут птица које су већ далеко, недостје сунца које би улици дале топлину и сасвим други изглед.

ПРВИ САСТАВ

Стигла је јесен. Тачније, јесен је крупним корацима ушетала у мој град.Она се потпуно одомаћила и заузела сваки његов кутак.

Њени помоћници су: хладан ветар, досадна киша, густа магла и ледена слана. Свако од њих је у природи урадио свој део посла.

Ветар је оголио гране дрвећа и траву прекрио тепихом од сувог лишћа.Магла и слана су уништиле разнобојно цвеће. Киша је све прекрила влагом и блатом.

Јесен је отерала наше лепе птице,Људе је натерала да се сакрију у своје домове, поред топлих пећи.

Али, неће она још дуго владати нашим крајем. Замениће је зима која је још хладнија , али јој се деца ипак радују.

ДРУГИ САСТАВ

Суморан и влажан јесењи дан  се тмури и прети да уништи читаву природу.

Сунце ујутру закасни,успава се, а увече раније крене на починак.

Сиви кишни дани постају све краћи.

Хладан ветар снажно звижди кроз пуста поља и између већ оголелих грана дрвећа.

Небо је мутно и тужно зато што је природа опустошена. Једино зелена борова шума као да пркоси и хладноћи, и киши, и ветру. Ветар је страшно љут штоније успео да јој украде ни један зелени игличасти листић.

Разиграна деца грабе сваки сунчани тренутак за своје игре и враголије.


 

напишите коментар

12 коментара

 1. новембар 04, 19:02 #1 isidora

  ovi sastavi mi se jako svidjaju jedan sam iskoristila za skolu

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 30, 17:57 #2 GlavaodKonja

  Samo da me ne provali nastavnica :/

  Одговорите на овај коментар
 3. октобар 01, 20:55 #3 Dragana

  Odlicni su sastavi.
  Mnogo mi se svidjaju.

  Одговорите на овај коментар
 4. октобар 17, 12:38 #4 Kosta

  Nije lose ali su dosta kratki sto mi se ne svidja

  Одговорите на овај коментар
 5. октобар 18, 21:29 #6 123

  KUL NAJJACI JE SASTAV 1

  Одговорите на овај коментар
 6. септембар 20, 15:38 #7 Krastavac

  Nema krastavaca 😢

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.