По мени или по мом мишљењу

март 31 17:16 2016

Израз ПО МЕНИ, који се често експлоатише и предмет је разних дискусија, потпуно је исправан. Равноправан са синтагмама ПО МОМ МИШЉЕЊУ и ПРЕМА МОМ МИШЉЕЊУ.

Проблем настаје ако неко жели да укаже на двосмислене реченице: „По мени је падала киша” (али не знате да ли ЈА МИСЛИМ ДА ЈЕ НЕГДЕ ПАДАЛА КИША, или ДА САМ ПОКИСНУО?) Као и варијанта „Мењаш мишљење према мом мишљењу” (твоје мишљење постаје слично мом, или ја сматрам да ти мењаш мишљење?)

Ништа страшно, само мало размислите пре употребе ове конструкције. Много је лакше искористити ПО МОМ МИШЉЕЊУ и избећи недоумице…

 

Наташа Мирковић

Извор: Дневник

  1. децембар 11, 07:34 #1 Ђорђе Прокин

    Слажем се да се може користити у смислу “по мом мишљењу”. Такав начин изражавања постоји и у другим језицима. Дакле, Ана Бекута нема везе са везом и коментар који је упутила Мики Манојловић у Звездама гранда 10. децембра 2016.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.