По мени или по мом мишљењу

март 31 17:16 2016

Обично се чују два разлога против конструкције по мени:

  1. по мени означава физички додир, па зато треба рећи по мом мишљењу;
  2. по је предлог с месним значењем, па треба употребити према мом мишљењу.

Ни једно ни друго није тачно.

Обе ове речи имају основно, физичко значење, али и многа изведена значења, што потврђује по више наведених њихових значења у речницима. Тако се за по наводи значење „с обзиром на кога или што, што се тиче кога, чега“ (РСЈ, I.2.з) и даје пример По мени може да ради шта хоће.

Тај процес преношења значења и скраћивања сасвим је природан у сваком језику: језичка економија и повезивање појмова који су у блиској вези налажу да уместо моје мишљење кажемо ја (метонимија) или да, по узору на физичко место, по употребимо у апстрактном значењу (метафора).

Дакле, језички је исправно користити и по мени и по мом мишљењу и према мом мишљењу и нема разлога забрањивати ниједну од тих конструкција. Ипак, краћи облик по мени чешће се може срести у неформалнијој употреби него у званичној.

Наведени аргументи важе и за конструкције с било којим лицем: по њему, по Марку Јовановићу…

Извор: srpskijezickiatelje.com

 

  1. децембар 11, 07:34 #1 Ђорђе Прокин

    Слажем се да се може користити у смислу “по мом мишљењу”. Такав начин изражавања постоји и у другим језицима. Дакле, Ана Бекута нема везе са везом и коментар који је упутила Мики Манојловић у Звездама гранда 10. децембра 2016.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.