Pogledajte šta učitelji koriste na početku 1. razreda

 

Pogledajte šta učitelji koristena početku 1.razreda. Isto mogu raditi i roditelji kod kuće i tako olakšali prve dane i svojoj deci i učiteljima.

a) Glasovna analiza

Dete čuje glasove oko sebe, skup svih glasova je reč, reč nam je potrebna za sporazumevanje. Glasovna analiza je rastavljanje reči na glasove. Ako bismo govorili iz svog učiteljskog ugla, uvek u razredu imamo barem troje dece koji NE čuju te glasove, zato je potrebno pre škole razviti tu sposobnost.
Ovo su neke od mogućih igri /scenarija kako razvijati dečju koncentraciju i sposobnost da čuju glasove (od lakšeg prema težem):

 • Igramo se SLOVICE – zadati glas/slovo, a dete mora pronaći što više reči koje započinju tim glasom/slovom, D kao Darko, M kao Marija….
 • Nešto teže – pronađi što više reči koje u sredini skrivaju glas/slovo, recimo M – mama, tama, rama – kad diete uoči kako, neće mu biti problem uočiti rimu u drugom razredu, jer eto, to se već igrao pre škole
 • Najteže je kad se traži da dete pronađe što više reči koje završavaju na neki glas/slovo, recimo T prst, hrast, mast… ( budite spremni za igru)
 • Igre oblikovanja plastelinom – slovo A oni moraju izraditi plastelinom – predmet koji započinje tim glasom i oblikovati slovo, tu im treba pomoći, možda čak da izradite kartice sa slovima.

b) Glasovna sinteza

Ona spada u težu grupu zadataka za svako dete, traži  kognitivne povezanosti i povezivanja glasova u reč. Glasovna sinteza je spajanje glasova u celovitu reč.

Pokušati  razgovarati slovkajući, npr. M-o-l-i-m t-e d-o-d-a-j m-i j-a-b-u-k-u. Vrlo brzo će prvačiću biti to zanimljivo i ubrzo će želeti uključiti u igru. To je sposobnost koju svi  učitelji priželjkujemo da deca imaju razvijenu s polaskom u prvi razred. Deca koja nauče tu igru vrlo brzo uoče da mogu osmisliti svoj jezik.  koji dete može koristiti u igri.
Podstaknite interes za učenjem

Izraditi kartice sa slovima (veliko štampano slovo), a dete neka oslika slovo simbolom koje ono povezuje sa slovom. Tu karticu zalepiti oko prostora gde se dete sedi. Zašto? Jer dete voli imati podsetnik da je nešto novo naučilo, napravilo, izradilo samostalno i to mu trebamo omogućiti. Nema većeg veselja u razredu nego kad učenik ugleda svoj rad na panou, pa još kad se pohvali kod kuće, trebate videti to veselje.

Slova – reči – rečenice

Slovo je pisani znak za glas i  preporuka da se igrate glasovima, Omogućiti detetu  da napiše svoje ime, (to daca uglavnom znaju kada krenu u školu) da bude upoznato od kojih se glasova (slova) sastoji njegovo ime. Vrlo brzo će tražiti nove reči i to će uvek biti nešto njemu poznato, nešto iz okoline – mama, tata, baka, seka, braco… Ne ispravljajte njegova/njina prva slova, ne rugajte se grbavim crtama, ne tražite da vam piše u svesku. Pustite da ta slova budu izraz dečje znatiželje, istraživanja, a ne školski zadatak. Ne treba slati detetu  poruku da je u školi neko od njega tražiti savršenstvo.

Ponekad deca ne znaju objasniti neku svakodnevnu reč, recimo svitati, zato se treba igrajti otkrivanja i značenja reči. Neka dete objasni što znači pojedina reč, recimo cvetati, šetati, pupati, pljuštati…  igra i nije sasvim jednostavna.

I na kraju rečenice – umesto pisanja neka  nacrtaju priču.  Neka  u pet sličica nacrtaju neku poznatu ili izmišljenu priču.   Može poslužiti i neki od dečih časopisa  gde uvek postoji strip priča. Tako dete u svojoj glavi stvara bezbroj rečenica, stvara priču i svoju maštu koristi za stvaranje nečeg novog.

Svako dete je savršeno samo po sebi, s bezbroj bisera koje treba otkriti, bezbroj divnih situacija koje će nas rasplakati i nasmijati i zato treba dete da uživa u  prvim školskim danima …

Sandra Vuk

 

Izvor: klokanica

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

 1. avgust 29, 12:10 #1 Snežana Crnogorčević

  Sjajno jeeeeeee! Bravisimo! Kradeem! 😉

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. april 16, 18:06 #2 Dragica

  Toliko je glup program za prvi razred gde deca uce glasove a da im nije nije objasnjeno ni sta je glas. Mesecima rade to i jos uvek nije nauceno. Dete ne moze da uradi domaci bez pomoci starijeg. Nazalost umesto da se pojednostavi sve je gore i gore

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.