Погледајте свет очима особе с аутизмом

октобар 30 20:25 2015

Особе с поремећајем из спектра аутизма виде свет око себе другачије од других, што утиче на њихову интеракцију с околином.

Истраживање, које је објављено у четвртак, показало је да је разлог томе широк распон визуалних подражаја које особе с поремећајем из аутистичног спектра тумаче другачије у односу на особе које немају аутизам.

“Познато је да особе с аутизмом често имају потешкоће при распознавању осећаја других особа према њиховом изразу лица или говору тела.” – рекао је др. Ралпх Адолпхс, водитељ истраживачког тима. “То може бити зато што особе с поремећајем из спектра аутизма обраћају пажњу на другачији начин.”

Другим ријечима, када особе с аутизмом показују репетитивно или антисоцијално понашање, не успостављају контакт или имају потешкоћа у комуникацији, то може бити због њиховог доживљаја ситуације, као и другачије усмјерене пажње.

“Уз остале закључке, наше истраживање показује како прича и није толико једноставна да се може рећи како особе с аутизмом не гледају нормално у лица других особа.” Др. Адолпхс тврди “Особе с аутистичним поремећајем не гледају већину ствари на типичан начин.”

Истраживачи су дошли до ових закључака креирајући низ слика које описују како особе с аутизмом доживљавају околину. Тоеком истраживања било је приказано 700 слика 20 особа с дијагностицираним високофункционалним аутизмом и контролној скупини од 19 особа које немају поремећај из спектра. Њихове погледе је пратио уређај који је биљежио њихове обрасце усмјеравања пажње на различите објекте на сликама.

Погледајте слике у наставку како би видели што су истраживачи открили. За сваки пар слика, горња слика приказује како је доживљава особа с аутизмом, док доња приказује резултат контролне скупине.

Код ових слика можете примијетити како је особа с аутизмом више усредоточена на потиљак сучеве главе, него на лице играча.

aut1

Код ових слика особа с аутизмом више пажње посвећује дрвету и небу, него слоници и слонићу спреда.

aut2

Док на овим сликама особе с аутизмом, за разлику од контролне скупине, не обраћају пажњу на путању лопте.

aut3

Као што можете видети, особе с поремећајем из спектра аутизма мање привлаче лица и други значајни објекти на сликама – стање које може довести до изазова у свакодневним ситуацијама.

“Ови налази потврђују зашто је особама с аутизмом тешко дружити се, поготово у сложеним ситуацијама као што су забаве. Оне не знају камо да усмере пажњу.” – рекао је др. Адолпхс.

Ови резултати могу у будућности помоћи клиничарима индентифицирати подскупине аутизма, што би им омогућило боље дијагностиковање појединих случајева.

“Ово истраживање је вјеројатно најкорисније у објашњавању дијагнозе. Аутизам има много варијанти. Ово истраживање је само први корак у настојању да се открије колико различитих типова аутизма постоји. Једном када идентифицирано све подврсте, моћи ћемо тражити могућност најбоље терапије за сваку подврсту.” – рекао је др. Адолпхс

Свако мало се увјеримо како се овом поремећају не може приступити по принципу што одговара једном, одговара свима.

 

Извор: autizamsite.wordpress.com

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.