ПОКЛАЊАМО нову књигу најчитанијег дечјег писца – „Пета девојчица, Марја”

јул 27 22:32 2018

„Са неких 4,5 године почео сам да читам и ћирилицу и латиницу. Али, кад сам кренуо у школу, морао сам да учим да читам поново. Зашто, питате се? Па, зато што сам читао све време наопачке. Одоздо на горе. Јер, учио сам да читам тако што сам седео преко пута свог старијег брата који је за столом читао.”

У једној од ретких прича о себи, Градимир Стојковић, најчитанији дечји писац за децу испричао је ову занимљиву анегдоту. Иначе, са готово 40 романа које је написао за децу (углавном старије основце) он спада у најплодније, али и најомиљеније дечје писце данашњице. Његов роман „Хајдук у Београду” доживео је преко 20 издања и штампан је у више од пола милиона примерака. То је успех каквим се данас ретко који писац може похвалити.

Најновији роман, „Пета девојчица Марја” појавио се у издању Лагуне пре пар месеци и као и све Градимирове књиге одмах покупио симпатије читалаца. Духовита и топла прича о сазревању, чудним речима, озбиљним школским проблемима и ономе што ће постати много више од лепих ђачких сећања.

„Учитељица је одредила да седим с новопридошлом девојчицом Марјом, у трећој клупи. Испред нас је распоредила Ивану и Тању, а иза Насту и Лану. У четвртом разреду фазон девојчица постао је да се заљубе и све четири, две испред и две иза, одмах су се у мене заљубиле. А ја нисам ни у једну. Чак ни у Марју, која се није заљубила у мене. Гледао сам своја посла, а њих четири су гледале моја посла.”

Александар иде у четврти разред и између њега и Марје, нове другарице из клупе, развија се посебан однос. Уз веселе догодовштине и драматичне ситуације, њихово другарство прерашће полако у љубав, али њу ће прекинути болест због које ће Марја морати да отпутује у Русију…

Један примерак књиге „Пета девојчица Марја” поклањамо оном ко први да тачан одговор на питање:

Које године је први пут објављен роман Хајдук у Београду?

Тачан одговор на ово питање обезбедиће вам један примерак књиге, али само ако будете најбржи, оставите у формулару за коментарисање пуно име и презиме и имејл адресу и ако одговор дате у коментару на овај текст на сајту, НЕ на ФБ страни. Ако више пута покушате да одговорите, рачунаћемо само први одговор.

Име победника објавићемо сутра, 28.07, после 21 час, на нашој ФБ страни.

Срећно!

напишите коментар

17 коментара

 1. јул 27, 22:56 #5 Natasa

  Roman Hajduk u Beogradu je objavljen 1985 godine

  Одговорите на овај коментар
 2. јул 28, 00:33 #12 Ana Bogdanović

  Knjiga Hajduk u Beogradu prvi put je objavljena 1985 godine.

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 28, 01:11 #13 Jelena Golubovic-Stoiljkovic

  1985.godine je prvi put objavljen “Hajduk u Beogradu”

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 28, 06:01 #14 Jelena Jovanovic Milosevic

  Knjiga je prvi put izdata 1985 godine.

  Одговорите на овај коментар
 5. јул 28, 08:17 #16 Melinda Sabo

  Knjiga je prvi put objavljena 1985. godine

  Одговорите на овај коментар
 6. јул 28, 19:52 #17 Nataša Milovanović

  Roman Hajduk u Beogradu je prvi put objavljen 1985. godine. 🙂

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.