Полазак у школу: Не оптерећујте дете захтевима и заборавите на реч “мора”

септембар 01 19:36 2014

 

Школа је стрес за дете. Од родитеља директно зависи како ће прихватити изазове оцењивања, очекивања, обавеза које свако дете различито прихвата. Према савету педагога Јелене Холцер најважније је да родитељи дете максимално бодре и подрже кроз прву годину образовања.
schoolgirl02-thumb10484183
– Деца у првом разреду имају потпуно другачији ритам него пре школе. У предшколском учење је кроз игру, активности трају до двадесет минута, уз много динамике и интеракције. У школи се од деце очекује учење само по себи, час траје дуже, а предавања личе на монологе. Промена за дете је велика у толикој мери да се сматра да адаптација траје цео први разред- објашњава Холцер која је директор “Школе за родитеље” и која истиче да је врло битно да родитељи не оптерећују додатно дете различитим захтевима и очекивањима.

Прочитајте и Драге маме, престаните да бринете, с вашим дететом је све у …

ОЦЕНЕ

Оцене су, каже Холцер, само тренутна слика знања. На оцену утиче много фактора: од расположености учитеља, да ли је дете нервозно, гладно, шта је радило на претходном малом или великом одмору… Схватите и објасните детету да је свака оцена за ђака.

СТРЕС

Уместо да инсистирате на обавезама које ће дете имати у школи и различитим “мораш” (мораш да стигнеш на време, мораш да слушаш учитељицу, мораш …), понудите другачију слику школе. Реците детету да школу не чине само обавезе, већ и многа задовољства. Управо ће у школи стећи бројне другове, ићи ће на екскурзије, заљубити се… И не заборавите, тиме што је пошло у школу, дете није престало да буде дете, жељно је и даље ваше пажње, игре и забаве.

Прочитајте и Даглас Доман: Ви сте кључна особа за развој интелигенције …

МОТИВАЦИЈА

Како бисте очували дететову мотивацију која треба да га покреће, направите одговарајућу организацију дана.

– План рада са прецизном сатницом која предвиђа школске обавезе али и ваншколске активности као што су тренинзи или рођенданске прославе, треба да буду у овом плану. На овај начин дете ће постепено научити да се усклади са својим распоредом али и да задовољи оно што га највише занима- препоручује Холцер.

ПАНИКА

Родитељи углавном нису свесни колико њихово понашање утиче на децу- родитељи који имају страх од дететовог поласка у школу, пренеће га на дете. Најважније је да родитељи контролишу емоције, обећају детету да ћете бити уз њега. Када и родитељи и дете стекну искуство школовања без проблема и конфликата страх ће избледети.

НЕСЛАГАЊЕ СА УЧИТЕЉИЦОМ

Прочитајте и Шта се дешава када пошаљете дете у ћошак

Ако вам учитељица није симпатична нађите “златну средину”. Важно је да имате поверења у методе учитеља али је важно и да се активно укључите у школовање детета.

– Све што сматрате непримереним, реагујте и разговарајте са учитељем. Ово је посебно важно у првом разреду. Свакако не дозволите психолошко или физичко нападање детета (чупање, вређање, омаловажавање…)- каже Холцер.

Прочитајте и Бонтон – правила лепог понашања

Аутор: Мариота Влаисављевић

zena.blic

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.